Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2014. április 18., péntek 19:09

Március 15-ei emlékünnepség Mezőhegyesen
Érdek- és jogsérelem nélkül?

1848. Aki ezt a négyjegyű számot hallja, s legalább általános műveltséggel rendelkezik, az egész világon egyre gondol: az európai szabadságharcok láncolatára. Mi magyarok pedig legnagyobb szabadságharcunkra, melyet függetlenségünkért, a magyar nép általános felemelkedéséért vívtunk – mondta Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármester a József Attila Általános Művelődési Központban, március idusán, Mezőhegyesen, a magyar forradalom és szabadságharc 166. évfordulóján.
– A szabadságharcban résztvevők értünk áldozták életüket. S mi mégis itt vagyunk tele kétségekkel, reménnyel talán, és bízunk benne: sokkal jobb lesz. A napi gondok mellett ugyanakkor talán eltörpül mindaz, hogy van olyan párt Magyarországon, melynek két képviselője a ciklus utolsó ülésén uniós zászlókat dobál ki a Parlament ablakán; amikor azt látjuk, zsidó temetőt gyaláznak meg Tatabányán; mikor azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon van ma olyan történész, aki tagadja a holokausztot – emelte ki a város első embere.
– Mégis, miben reménykedünk? – tette fel a kérdést. – Az elmúlt időszakban 10 ezer milliárd fölötti támogatást kapott Magyarország az Európai Uniótól. Az elkövetkező hat évben már csak 8 ezer milliárdra számíthatunk – hangsúlyozta. – Vajon tudjuk, hogy mire fogjuk költeni? Tudjuk, mire kellene költeni? – záporoztak a kérdések. – Jól előállított terményeket és jól tenyésztett állatokat előállító, legjobb minőségű üzemekre – hangzott a válasz. – Azt szeretném, ha minden magyar - akár az anyahazán belül, vagy kívül - elgondolkodna történelmünk másfélezer évén – tette hozzá.
– A fizikai és szellemi rabság vezetett 1848-hoz – emelte ki a polgármester. – Tudjuk, értjük, hogy korunkban nincs távolság, csekély időfordítással el lehet jutni a világ egyik vagy másik szegletébe – mondta. – És mégis, mindennap három-négy útmutató jön az önkormányzati portálra, hogy hogyan lássuk az oktatás ügyét, az egészségügyet, a járásokat, a földosztást, az ország fejlődését, embertársaink harcait, az Európai Uniót, a forint helyzetét és 2014. március 15-én 2014. március 15-ét – sorolta.
A Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. földjeinek 2017-es felparcellázásával kapcsolatban elmondta:
– Meglátásom szerint valóban nemzetgazdasági érdek a családi gazdaság építése, de ugyancsak nemzetgazdasági érdek a nagyüzemi gazdálkodás; a családi gazdaságok nagyüzemi gazdálkodásával szinkronban való megvalósítása, a több évszázados, haladó szellemű tradíciók tiszteletben tartásával, az adott település és annak mezőgazdasági nagyüzemében foglalkoztatottak érdek- és jogsérelmei nélkül – nyomatékosította.

 A beszéd elhangzása után, a Móra Ferenc: Kuckó király című elbeszélése nyomán összeállított ünnepi műsort állította színpadra Krcsméri Tiborné, a József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak megható és szívmelengető előadásában.
A 230 éves múltra tekintő ménesintézet kishuszárjainak felvezetése mellett sétáltak át a résztvevők a Szent György Római Katolikus Plébániatemplom falán elhelyezett Gonzeczky-emléktáblához, ezt követően pedig a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. és Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. igazgatási épületének falán elhelyezett Kossuth-emléktáblához.
Az emléktábláknál verset mondott: Király Enikő és Gyenes Imola, valamint az alábbi szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit:
Mezőhegyes Város Önkormányzata, hagyományteremtően Mezőhegyes nevelési, oktatási és közművelődési intézményei nevében a Harruckern János Közoktatási Intézmény, a József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, a József Attila Általános Művelődési Központ, a Kormányváltó Szövetség nevében MSZP-Együtt PM; a Mezőhegyesi Katolikus Egyházközség, a Város- és Környezetvédő Egyesület, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Nőklub, a Történelmi Vitézi Rend, a Mezőhegyes Közbiztonságáért Polgárőrség, a Mezőhegyes Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület, és a Mezőkovácsházai Rendőrkapitányság Mezőhegyesi Rendőrőrse. 
Az önkormányzat képviselői a nap folyamán koszorút helyeztek el a temetőben a Mihály Gábor szobrászművész által 1999-ben készített, Gonzeczky János mártírsorsú tábori lelkész emlékére állított feszületnél.

M. Szabó Mihály


5 csatolt kép Kossuth-emlékhelyGonzeczky-emlékhelyKovácsné Dr. Faltin erzsébetkoszorúzókVeres Zoltán-Kovácsné Dr. Faltin Erzsébet-Mitykó Zsolt
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.