Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2014. április 30., szerda 12:18

BOKRÉTAÜNNEP FERENCVÁROSBAN - „Szociális városrehabilitáció Ferencvárosban, József Attila terv I. ütem”
Szatmáry Kristóf, gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, Bácskai János, Ferencváros polgármestere, Tomaschek Andrea a Bástya Millenium Kft. ügyvezető igazgatója bokrétafát helyezett el 2014. április 30-án, az Európai Unió által  közel 3 milliárd forint értékben támogatott – a kerületben zajló – szociális városrehabilitáció részeként a Gát utca 3. és Gát utca 5. szám alatti lakóházak tetején. A Gát utca 3. József Attila szülőhelye. A költő életét bemutató Emlékhely is érintett a rehabilitációban.


2013. január 24-én, Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a jelenlétében írta alá Bácskai János Ferencváros polgármestere a Pro Régió Ügynökséggel a József Attila Terv közel 3 milliárd forintról szóló Támogatási Szerződését. A terv megvalósításának részeként, 2014. április 30-án a Gát utca 3., a Gát utca 5. szám alatti lakóházak és a József Attila Emlékhely bokrétaünnepére kerülhetett sor.
A kormány által támogatott, Európai Uniós forrásból megvalósuló József Attila Terv (JAT) első üteme, a Gát utca térségében 5 lakóház felújítását és több szolgáltató iroda létrehozását foglalja magába. A támogatásnak köszönhetően a Gát utca–Thaly Kálmán utca–Márton utca közti akcióterületen Ferencváros Önkormányzata a Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. közreműködésével komplex városmegújítást valósít meg.
A JAT szociális jelzője arra utal, hogy a közel 3 milliárd forintos pályázaton belül mintegy 600 millió forint úgynevezett „soft” programok megvalósítására szolgál. A Humán Fejlesztési Program keretében („soft” program) a helyben élők számára olyan új szolgáltató intézmények  kerültek kialakításra, mint a Munkaerőpiaci Szolgáltató Iroda (helyi munkahelyteremtés), a család-mentori rendszer Programiroda (családsegítés és komplex családgondozás) és Tanácsadó Iroda (bűnmegelőzési tanácsadás és drog-prevenció). Az utóbbi két iroda végleges elhelyezésére a szociális városrehabilitációs célterült közvetlen fizikai környezetében a Lenhossék utca 7-9. szám alatt kialakítandó Szociális Közösségi Központ biztosít lehetőséget. A gyermekek részére ingyenes iskolai programok, valamint sport- és szabadidős programok kerülnek folyamatosan megrendezésre.
A szociális célú városrehabilitáció alapvető célja Ferencváros leromlott vagy leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása több eszköz együttes, integrált alkalmazása során. Problémát jelentenek a méltatlan állapotú, komfort nélküli lakásokkal épített hagyományos beépítésű Középső–Ferencváros egyes részei, amelyek integrált fejlesztése szükséges a leszakadás megállításához és a társadalmi integráció elősegítéséhez.
A Gát utca 3. a Gát utca 5. és a József Attila Emlékhely rehabilitációja:
Gát utca 3.: A műemlékvédett zártsorú beépítésben álló egyemeletes lakóépület a 37730 helyrajzi számú telken 1891-ben épült. A Fővárosi Levéltár műszaki tervtárában megtalálható eredeti dokumentációból kiderül, hogy először 1890-ben földszintes, alápincézett épületre volt engedély, amely azonban a későbbi továbbépítés lehetősége miatt a konyhák felett poroszsüveg boltozatot, a szobák felett pedig acél gerendák között csapos gerendafödémet kapott. A sarokban elhelyezkedő alkóvos, fürdőszobás, cselédszobás lakás rovására a lépcsőházat félig „becsúsztatták” az utcai szárnyba. Csak ez a két lakás volt komfortos, a többi komfort nélküli. Az alaprajzi elrendezés az építés óta nem változott. Sok lakást komfortosítottak lakáskontúron belül. Az épületben 13 lakás volt, ebből 3 komfort nélküli. A rehabilitáció után 18 lakás kerül kialakításra.
A műemlékvédett épület udvar felőli főfalának, valamint az első emelet födém szerkezetének bontását, a szigorú tűzrendészeti előírások, és a műemlék fenntartható használatával összefüggő energetikai kritériumok betartásának szempontjai indokolták. Az örökségvédelmi hatóság szigorúan kikötötte, hogy az első emeleti függőfolyosó kőelemei maradjanak a helyükön, a tűzrendészeti hatóság pedig előírta, hogy a függőfolyosó szélessége ne csökkenjen (mivel menekülési útvonal).
 
Gát 5.: Az épület alaprajza nagyon hasonló a Gát utca 3-éra. Eredetileg csak két lakás volt komfortos az épület sarkában, a lépcső mellett, a többi komfort nélküli. Sok lakást komfortosítottak lakáskontúron belül, de az alaprajzi elrendezés az építés óta nem változott. Az épületben 15 lakás volt, ebből 4 komfort nélküli és egy félkomfortos. A munkálatok elvégzése után 20 lakás kerül kialakításra.
József Attila Emlékhely: A Gát utca 3-ban, ahol József Attila született, található a róla elnevezett emlékhely, amely a terveknek megfelelően felújításra, bővítésre kerül. A beavatkozás eredményeként megnövekszik a látogató tér, tágasabb, jobban felszerelt épületrész biztosítja az emlékhely működését, kulturális rendezvények megtartását. A korszerűsítés magába foglalja a látogatók és a személyzet számára kialakítandó vizesblokkot, szociális helyiséget. Az épület akadálymentesített lesz. Felújításra kerülő alapterület: 124 m2.
 
2013. október 8-án a sikeres közbeszerzési eljárást követően a Bástya Millenium Kft. és az ÉPKAR Zrt. által alkotott konzorciummal aláírásra került a vállalkozói szerződés. A munkaterület átadása 2013. október 14-én megtörtént, ezt követően kezdődött a kivitelezés.
A kiviteli munkák várhatóan 2014 szeptemberében fejeződnek be.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.