Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. május 20., kedd 10:19

Megújult a Napraforgó Tagóvoda
Kiemelt energiatakarékos a létesítmény
 
2014. május 19-én a Petneházy utcai tagóvoda beruházását dr. Tóth József a kerület polgármestere adta át. A felújítás költsége több mint 400 millió forint volt. A felújított épület A+ (fokozottan energiatakarékos) épületenergetikai besorolást kapott, eredményeként a fűtési költségek 50%-kal csökkenhetnek.

A polgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy 2007. óta 3,8 milliárd forintot fordított az önkormányzat az óvodák felújítására, 2011-től 5 tagóvodában 2 milliárd forint volt a beruházásra fordított költség. A 3-6 éves gyermekek ellátást,nevelését biztosító intézmények működtetési költségének 30%-a az önkormányzati forrás. A kerületben örvendetesen bővülő gyermeklétszám miatt további férőhelybővítéseket tervez az önkormányzat. A bölcsőde egyedülállóan továbbra is teljes körűen ingyenes a XIII. kerületben.

Soltiné Metlesich Ágnes tagóvoda vezető megköszönte az óvoda felújítását, majd örömét fejezete ki, hogy a felújítás, ahogyan azt ígérték, csak fél évig tartott. „Jaj, de szép lett” idézte a gyermekek által legtöbbet elhangzott mondatot. Valamennyi csoport bemutatkozott az ünnepségen, így a résztvevők láthatták a Pillangó, a Katica, a Maci, a Süni, a Kockásfülű nyúl és a Vízipók csoportok műsorát.
 
A felújítás, korszerűsítés során a belső terek átcsoportosításával új, hiányzó helyiségeket alakítottak ki. Többek között egy tantestületi szobát, egy 5 m2-es akadálymentes WC-t, mely szülői WC-nek használható.

Az épület belső építészeti átalakításával, felújításával együtt elkészült az épületgépészeti és épületvillamossági hálózatok teljes cseréjét. Korszerű kazánokat szereltek be, átépült a hőközpont, elbontották a feleslegessé vált kéményeket, a melegvíz ellátást napkollektor segíti.  Az épület elektromos és vízellátását korszerű, energiatakarékos berendezések beépítésével látták el. Kicserélték az épületben az internet-, telefon-, vagyonvédelmi rendszereket is.

A lapostető új, 15 cm vastag hőszigetelést és csapadékvíz elleni szigetelést kapott, a bádogos szerkezetek cseréje teljes mértékben megtörtént. Az épület külső nyílászáróinak cseréjével, a lapostető és a homlokzat hőszigetelésével oly mértékben megnövekedett az épület energiahatékonysága, hatására az óvoda fűtési költségei akár 50%-kal is csökkenhetnek. A korszerű kazánok gázellátásának biztosítására a lekötött kapacitás 40 m3/h-ról 10 m3/h-ra csökkent.

Elkészültek az épület körüli járdák, lépcsők, rámpák is. Az ingatlan hátsó és jobb oldali kerítése újjáépült, a telekhatáron lévő falak javítása, újravakolása elkészült. A játszóudvaron kicserélték a közművezetékeket, új burkolatok készültek, a megmaradó játszóeszközök egységes ütéscsillapító burkolatba kerültek, melyek mellé több új játszóeszköz is került.

A 157 férőhelyes, 6 csoportszobás óvodaépület 4 414 m2-es. Épülete alápincézett, kétszintes, lapostetős, paneles szerkezetű, mely a LAKÓTERV tervei alapján 1975-ben épült. 2001-ben az épületet egy 25 fős csoportszobával bővítették és egy tornaszobát alakítottak ki. A melegítő konyha és az emeleti tálalókonyha korszerűsítését az önkormányzat 2009-ben elvégeztette.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.