Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2014. május 21., szerda 16:36

A méltó időskor otthona Szerencsen
Az erős, egészséges társadalmaknak- mint a magyar – át kell tudni venni a nagycsaládoktól a gondoskodás felelősségét – szólt a közösségi feladatról dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke Szerencsen, a Gyémántkapu Idősek Otthona új épületrészének a szerdai avatásán. Az ünnepségen részt vett Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament képviselője is.

Az idősek kulturális műsorát követően Pazonyi Zoltán igazgató köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a 2006-os nyitás óta gyakorlatilag telt házzal üzemelnek. A folyamatos igények miatt vágtak bele a bővítésbe, a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól elnyert támogatásnak köszönhetően 50-ről 75-re emelkedett a férőhelyek száma, valamint 10 új munkahelyet teremtettek.

„Gyorsan öregedő társadalomban élünk”- jelentette ki Pelczné dr. Gáll Ildikó. Az idős korban pedig két alapvető dologra van szükség, az ellátás biztonságára és a szeretetre. Ezeket természetszerűen a család tudja a legjobban biztosítani, ahol ez valamilyen okból nem megoldható ott otthonszerű ellátásra van szükség. Erre jó példa ez az intézmény, amely jól illeszkedik a város és térsége életébe. Az EP képviselő kitért arra is, hogy a intézmény bővítése egyben munkahelyteremtést is jelent. Kiemelte, hogy mindez uniós pénzből valósult meg.

„Milyen sokat változott a világ az elmúlt száz, ötven évben. A régi Magyarország másképpen gondoskodott az idősekről, a hagyományos nagycsalád modellje azonban eltűnőben van”-  vont mérleget a változásokról dr. Mengyi Roland. A hagyományos három generációs nagycsaládok felbomlottak, s ennek következtében az idősek ellátását is új alapokra kellett helyezni. Az erős, egységes társadalmak ezt a feladatot át tudják venni és méltó időskort tudnak biztosítani a szépkorúaknak.  A gondoskodás színvonala a közösségeket is minősíti.  A projektre kitérve kiemelte: a forintok rideg világa mögött látni kell az idősekről történő gondoskodást, valamint, hogy az ezzel kapcsolatban létrehozott új munkahelyeknek köszönhetően tíz szerencsi családnak sikerült biztosítani a megélhetését.

Koncz Ferenc szerencsi polgármester köszöntőjének a középpontjában az emberi méltóság állt, amely biztosítására különösen oda kell figyelni az idősek esetében, hiszen már rászorulnak mások segítségére. Sokszor járt az otthonban, s lakók derűjét látva ez itt rendben van. Méltatta a projekt során megvalósult munkahelyteremtést is. 

Csejoszki Szabolcs görög katolikus parochus megáldotta, megszentelte az épületet, majd a díszvendégek átvágták a nemzeti színű szalagot.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.