Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. május 22., csütörtök 20:57

Kiállítással emlékezik a holokauszt helyi áldozataira Gödöllő városa
Törött emlékek - ez a címe annak a kiállításnak, ami a holokauszt gödöllői áldozataira emlékezik, s május 22-én nyílt meg a Gödöllői Királyi Kastély rondellájában. A megnyitót Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete, Forgács János gödöllői holokauszt-túlélő és a Budapesti Zsidó Hitközség képviseletében a Gödöllőn élő Szendyné Gádoros Mariann is megtisztelték jelenlétükkel.


Gödöllő is méltó módon kíván megemlékezni a holokauszt áldozatairól, s két rendezvénnyel csatlakozott az emlékév eseményeihez. A most megnyílt kiállítást követően június 18-án a város zsidó ótemetőjében kőtáblára kerülnek a holokauszt gödöllői áldozatainak nevei – mondta köszöntőjében Gémesi György polgármester.
Mint az beszédében elhangzott, a kiállítás megnyitása azért került május 22-re, mert 1944-ben ezen a napon kezdték összeírni a gödöllői zsidó lakosokat. A kiállítás tényszerűen, dokumentumok alapján mutatja be, mi is történt akkor Gödöllőn, de kitekintést ad a második világháborút megelőző időszak Magyarországáról, az akkori politikai és nemzetközi helyzetről. Mindezek mellett bemutatja természetesen a helyi történéseket, a gödöllői zsidó családokat, az ő kirekesztésüket, az elhurcolásukat, tragédiájukat.
De szól azokról a gödöllőiekről is, akik biztonságukat és életüket sem féltették, hogy menteni tudják a zsidó embereket, mint például az Ausztriában született, de később itt letelepedett Dr. Leo Tschöll, akinek tiszteletére 2012-ben a város emléktáblát avatott.
Gémesi György kijelentette: „ Ez a kiállítás is hozzájárul ahhoz, hogy segítse a méltó emlékezést, hogy a holokauszthoz hasonló borzalmak, soha de soha ne történhessenek meg, és figyelmeztessen bennünket arra is, hogy meg kell szabadítanunk az embereket a rasszizmus, a kirekesztés, a szolgaságba döntés és az idegengyűlölet rémképétől, ahogyan ezt János Pál pápa egyik beszédében mondta.”

„Törött emlékek”… azért ezt a címet választotta, mert sok olyan dolgot hozott a felszínre, ami már csak kevesek emlékezetében él – így fogalmazott a kiállítást rendező Klacsmann Borbála, akinek a kutatásaira épült a tárlat. A fiatal kutató kijelentette, ez a kiállítás nem csak a gödöllői zsidó családokról szól, hanem a város összes lakójáról, hiszen volt aki tevékeny részese volt az eseményeknek, volt aki passzív szemlélőként nézte szomszédai, ismerősei elhurcolását, és voltak, akik igyekeztek segíteni, menteni a származásuk miatt üldözötteket.

A kiállítás egyik tablóján a Fischer család sorsába is bepillanthatunk. Az egyik képen még kisgyermekként, majd egy másikon fiatalemberként mosolyogó Forgács (Fischer) János négy hónapot töltött Birkenauban, négy hónapot Auschwitzban, és négyet Dachauban. A megnyitón személyesen mesélte el elhurcolásának körülményeit, a családjával történt szörnyűségeket. Hangsúlyozta, Gödöllő a németek bejövetel előtt nem volt antiszemita község. Gyermekként, testvéreivel együtt játszottak a többiekkel, s nem érezték soha, hogy más vallásuk gondot jelentett volna. Számukra a bajok akkor kezdődtek, amikor 1944. március 19-én bejöttek a németek, s a nyilaskeresztesek először végigvonultak az akkori Horthy Miklós úton. Ezután kötelezték őket a sárga csillag viselésére, majd begyűjtötték, és június 12-én bevagonírozták őket, s útnak indították Birkenauba. Amikor a háború után visszatért szülővárosába, nem talált itt senkit sem családtagjai, sem a velük együtt elhurcoltak közül.
Gödöllőről 182 embert vittek koncentrációs táborba, a megpróbáltatásokat mindössze tizenkilencen élték túl. Ma már egyedül Forgács János az, aki megoszthatja az utókorral az átélt szörnyűségeket.

Ma már egyre kevesebben vannak a holokauszt túlélői, a ma megszülető gyermekek már nem találkozhatnak velük. Ezért is létfontosságú, hogy meghallgassuk beszámolóikat, amikből megtudhatjuk, mi is történt – mondta beszédében Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete Forgács János visszaemlékezése után. Úgy fogalmazott, ez a kiállítás is egy lépés ahhoz, hogy ne felejtsük el, ami történt.
„Az antiszemitizmus, a rasszizmus szégyen mindannyiunk számára. Nem fordíthatunk hátat bármilyen megnyilvánulásának. A holokauszt emlékét tanulságként kell felhasználnunk az új generációk számára” – mondta a nagykövet. „Nem változtathatjuk meg a múltunkat, óvatosnak kell lenni a jelennel és hatni kell a jövőre, amiben elengedhetetlen szerepe van az oktatásnak. Ez a kiállítás egy jó lépés ennek érdekében.”
Ilan Mor köszönetét fejezte ki Gödöllő városának, a gödöllőieknek és Gémesi György polgármesternek a tárlat létrehozásáért. 

A megnyitón közreműködött Klacsmann Nóra (hegedű), és Gerendás Péter, akik többek között a Yiddishe mamme, és a 100 éves pályaudvar című dalait adta elő. A népszerű énekes családjával együtt szintén ott látható az egyik tablón, mivel – ahogy ő maga is elmondta – felmenői Gold Sámuel és Stern Ábrahám szintén gödöllőiek voltak. 

A Gödöllői Királyi Kastély rondellájában látható kiállítás tárgyi emlékeit  a Gödöllői Városi Múzeum és Péterfi Csaba bocsátotta rendelkezésre, Szendyné Gádoros Mariann pedig nagyapjának munkaszolgálatból küldött levelezőlapjával gazdagította az összeállítást.
A tárlat előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Bejelentkezni az alábbi telefonszámokon lehet: 
Péterfi Csaba: +36/20/347-9443
Gödöllői Városi Múzeum: (28)422-003
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.