Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

DÉVAVÁNYA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. június 4., szerda 09:11

Dózsa-féle parasztháború 500. évfordulója emlékünnepség - 2014. május 17.-18.
1514 áprilisában vette kezdetét a mindössze négy hónapig tartó magyar parasztháború. A Bakócz Tamás esztergomi érsek által a törökök ellen összehívott paraszti keresztes sereg a háború beszüntetése és a korábbi kizsákmányolás miatt a saját nemessége ellen fordult. A felkelés vezérének Dózsa György, székely katonát választották meg. A parasztfelkelés egyik vezetője a krakkói egyetemen tanult Túrkevei (Ványai) Ambrus ványai (dévaványai) római katolikus plébános volt, aki 200 helybéli földművest vitt magával Dózsa seregébe. Való­jában a parasztvezér kancellárja volt, ő írta a vezér beszédeit.


Ványai Ambrus Dévaványai vonatkozásának köszönhetően ünnepelhettük meg, e történelmi esemény 500. évfordulóját.


A rendezvény május 17-én, délelőtt 9 órakor vette kezdetét a katolikus templomban megtartott ökumenikus istentisztelettel. Valánszki Róbert polgármester köszöntőjét követően Horváth Sándor plébános istentiszteletét hallgathatták meg a jelenlévők.


A program Hősök terén, az újonnan felállított kettős-keresztnél folytatódott, ahol Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök, majd Béres János lelkipásztor áldotta meg a keresztet, és koszorúzták meg azt.


10 órától a Művelődési Házban zajlott tovább a rendezvény a történészkonferenciával, melyen Farkas Zoltán Megyei Közgyűlés elnöke tolmácsolta Áder János köztársasági elnök köszöntőjét, majd Dr. Ágoston Sándor üdvözölte a megjelenteket. Első előadóként Dr. habil. Papp Sándor történész, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem docense tartotta meg előadását „Az Oszmán Birodalom és Közép-Európa a XV.-XVI. században – harc a török ellen!” címmel.


Őt Dr. Seres István történész váltotta, aki „A Magyar Királyság bel- és külpolitikája a Hunyadiak és II. Ulászló idején – Békés vármegye a XV.-XVI. század fordulóján” témában tartott prezentációt.


„Bakócz Tamás pápai követi megbízatása” tárgyában hallhattak továbbá előadást Dr. Érszegi Géza történész, levéltáros, a Magyar Országos Levéltár volt főigazgatójától.


A szót Veszprémy László hadtörténész, alezredes, a HM HIM Hadtörténeti Intézet igazgatója vette át, és a Dózsa-féle parasztháború hadtörténeti vonatkozásait ismerhette meg a közönség.


„Ványai Ambrus és a dévaványaiak az 1514-es Dózsa-féle népfelkelésben-parasztfelkelésben” témakörében bővíthette a hallgatóság ismereteit Dr. Ágoston Sándor történész által tartott előadás folyamán.


A soron következő pont a Nemes Magyarország szokásjogának Hármaskönyve és a magyar jobbágyság röghöz kötéséről szólt, amit Prof. Dr. Mezey Barna jogtudós, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektora ismertetett.


A konferencia utolsó előadójaként Dr. Erdész Ádám PhD történész, a Békés Megyei Levéltár igazgatója tartotta meg szónoklatát "Dózsa György és forradalma Márki Dózsa-monográfiái és azok fogadtatása” című témában.


A rendezvénysorozat a Művelődési Ház Színháztermében berendezett „Dózsa-féle parasztháború” kiállítással folytatódott, melyet Dr. Erdész Ádám nyitott meg. A tárlat több korabeli tárgynak, írásos feljegyzésnek és informatív történelmi áttekintésnek adott otthont.


A nap a Ványai Ambrus Általános Iskolánál felállított Ványai Ambrus szobránál ért véget. Szőke Sándor szobrászművész alkotásának koszorúzását követően Horváth Sándor plébános és Béres János lelkipásztor áldották meg a szobrot.

Másnap történelmi játszóház várta az érdeklődő gyerekeket.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.