Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. június 5., csütörtök 09:28

Nemzetünk határokon átívelő egységére emlékeztünk
Negyedik alkalommal emlékeztek meg 2014. június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásához kötődően a Nemzeti Összetartozás Napjáról Hajdúnánáson.
 
Immár 94 éve annak, hogy a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában ránk kényszerített döntés értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták. Az akkori népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és az elcsatolt területekkel együtt mintegy 3,2 millió magyar ajkú került határainkon kívülre.
 
A magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává június 4-ét, az első világháborút végelegesen lezáró trianoni békeszerződés napját, mellyel megerősíteni kívánja hazánk elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatának fenntartását és ápolását.
 
A városi megemlékezés június 2-án vette kezdetét a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban, ahol Dr. Raffay Ernő történész előadását hallgathatta meg a közönség „Trianon okai és következményei” címmel. Az évfordulóra való emlékezés június 4-én folytatódott a Trianoni emlékműnél.
 
Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere beszédében úgy fogalmazott, hogy legnagyobb veszteségünk az volt, ami az emberek lelkében történt, hiszen az elmúlt közel 100 év megmutatta, hogyan tud szétfejlődni egy közösség, egy nemzet. „Egy ország nem attól lesz nagy, hogy mekkora a területe, hány ember lakja. Attól lehet hazánk újra erős Nagy-Magyarország, hogyha mi, magyarok képesek vagyunk egymást testvérként szeretni, s képesek vagyunk egymást úgy megbecsülni, ahogy elődeink tették.”- hallhattuk Szólláth Tibort.
 
A polgármester úr beszédében hangsúlyozta, hogy ez az ország, ez a közösség soha nem lesz jobb, szebb, élhetőbb, hogyha mi nem tesszük azzá, s nem teszünk érte. „A 21. század hősi emlékművét kellene megfogalmaznom én arra szavaznék, amely talapzaton egy édesanya áll, kezében egy gyerekkel, mert ma a 21. század hősei azok a családok, azok az édesanyák, akik gyerekeket nevelnek, mert volt olyan kor ebben az országban, amikor meghalni kellett a hazáért, s most abban a korban vagyunk, melyben élnünk kellene ezért a hazáért.”
 
Szólláth Tibor kiemelte a helyi pedagógusok munkáját is. „Büszke vagyok arra, hogy a hajdúnánási pedagógusok minden hónapban egyszer kint vannak a Partiumban, azokban a szórvány közösségekben, ahol a magyar szó még egy kincs, egy csoda.”
 
Polgármester úr beszéde után Nyakas Imre, a nemzetőrként végzett meghatározó és példaértékű tevékenységének elismeréseként Polgármesteri Elismerő Címet vehetett át.
 
Az ünnepi megemlékezés a Nánási Népdal, Nóta és Tánckedvelők Egyesületének előadásával folytatódott, ezt követően a megjelent intézmények, szervezetek képviselői a Trianon-emlékműnél helyezték el koszorúikat, virágaikat.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.