Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2014. július 2., szerda 16:22

A Szent György napi rendezvényekről
Ünnepi hangverseny a mezőhegyesi katolikus templomban
A Szent György napi programok egyik legfontosabb állomásának lehettek tanúi a Szent György római katolikus templomban, akik megtekintették a városi ünnepségre meghirdetett rajzkiállításra beérkezett műveket, valamint meghallgatták Mezőhegyes Város Fúvószenekarának színvonalas hangversenyét.
Mitykó Zsolt alpolgármester megnyitóbeszédében elmondta: Ezen a helyen, itt a mezőhegyesi Szent György templomban, ezekben a napokban beszélnünk kell a dicső múltról és beszélnünk kell arról, hogy mit teszünk annak érdekében, hogy utódaink meg is éljék, sőt magasabb elvárások mentén újrateremtsék, ne csak olvassák történelmünket! Azt mondjuk, hogy micsoda nagy munkát vitt véghez Csekonics József, Kozma Ferenc, Gluzek Gyula! Igen! Roppant nagy munka volt! De munka van bővel most is, semmivel sem kevesebb a tennivaló! Ami változott, az az, hogy ma a döntés súlya és a cselekvés következménye nem rájuk, hanem ránk nehezedik, azokra, akik itt élünk e településen, amelyet immár 230 éve Mezőhegyesnek neveznek! A rajzversennyel kapcsolatban kifejtette: - Pár évvel ezelőtt Zsótér-Erdélyi Dóra igazgató asszonnyal azon gondolkodtunk, hogyan lehetne már gyermekkorban a diákok fantáziavilágába ültetni a „ Mezőhegyesre jellemző motívumokat”: neveket, tetteket, épületeket, állathoz, növényhez köthető illatokat… „ A tanulást kössük össze az alkotással!”, gondoltuk és meghirdettük a Szent György Rajzversenyt. Rajzoljuk le Mezőhegyest és fűszerezzük meg egy kis misztikummal, a Sárkányölő Szent György-legendával. Nos, így indult útjára a rajzverseny. A rajzverseny kategóriában a következő eredmények születtek: Általános iskola 3-8. osztály: 1.hely: Sári Máté; 2.hely: Raffai Viktória; 3.hely: Ábrahám-Furus Vivien; Diákotthon: 1.hely: Eszéki Elizabeth; 2.hely:Czene Natália; 3.hely: Rubos Beatrix; 15-20 év közötti korosztály: 1.hely: Garán András; Felnőtt kategória: 1.hely: Takácsné Ökrös Andrea
Pántya Elemér plébános áldásában Szent Ambrusra hivatkozott, aki azt mondta: - Aki szépen énekel, kétszer is imádkozik. – Úgy gondolom, ez a zenekarra is igaz! – tette hozzá, majd felkérte Krcsméri Tibor karnagyot, tartsák meg ünnepi hangversenyüket. Telitalálatnak bizonyult a W. A. Mozart Figaró házassága vígoperája első felvonásának utolsó számából készült Figaro-Marsch című Albert Lortzing (1803-1851) fúvószenekari átirat, mely megadta az egész ünnepi hangverseny alaphangulatát. Tomaso Albinoni Adagióját minden zeneszerető ember ismeri, mely számtalan fel- és átdolgozás, adaptáció után napjainkban is népszerű. Hogy az elmúlt 15 évben milyen zenei generáció alakult ki a parkvárosban, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Richard Wagner Festmusic című művének Rudi Seifert- Kresbronn féle átirata milyen fényesen, csengőn hatotta át a Szent Györgynek szentelt templom falait. Jan de Haan kortárs holland zeneszerző Az ifjú Amadeusával a fúvószenekar méltón állított emléket Wolgang Amadeus Mozartnak. Pjotr lljics Csajkovszkij Feodora nyitánya nem a legkönnyebben játszható opusok közé tartozik. Az együttes ennek ellenére kiválóan oldotta meg feladatát. Frank Sinatra My Way című örökzöldjével már a könnyűzene vizei felé evezett a formáció, mely egyáltalán nem zavarta a hely szellemiségét, a dalokat ízlésesen, minden harsányság nélkül találta a zenekar. Luigi di Ghisallo, Tokyo Adventure (Tokiói kaland) című alkotásában, a távol-keleti zene dallamosságába, különleges ritmusvilágába kalauzolta el a hallgatókat, ezúttal a mezőhegyesi zenekar tolmácsolásában. Szabados Évi kiváló angolsággal, felszabadultan, játszi könnyedséggel, minden intonációs hiba nélkül interpretálta Adéle Skayfallt-ját. A kezdethez méltón, dicséretes módon fejezte be a zenekar ünnepi repertoárját Hidas Frigyes, Magyar dalnok című művével, melyben Hidas feldolgozásában felcsendülnek Vincze Zsigmond és Kulinyi Ernő 1922. január 31-én bemutatott A hamburgi menyasszony című operettjének „Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország…” című betétdalának dallamai is.
Szabó Mihály
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.