Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

KADARKÚT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. július 9., szerda 19:22

Átadták a csatornarendszert Kadarkúton
Sikeres féléves próbaüzemet és műszaki átadás-átvételt követően üzemszerűen működik az új szennyvíztisztító-telep Kadarkúton. A 867 ingatlant befogadó csatornarendszer és a korszerű létesítmény teljessé tette a városi infrastruktúrát, amely egészségesebb környezetet biztosít a lakóknak és új lehetőséget kínál a vállalkozásoknak.

Az ünnepélyes keretek között ma átadott beruházás közel nettó egymilliárd forintból valósult meg: a költségek 85 százalékát az Európai Unió pályázati támogatása biztosította, míg a mintegy 150 millió forintos önerőt a város önkormányzata és az ingatlantulajdonosok hozzájárulása fedezte. A 22 hónap alatt megvalósult fejlesztés 2500 helybéli életfeltételein javít.
 
Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője tanúja volt a program indításának, amit akkor a magyar vidék megújulásának példájaként üdvözölt. A mostani avatási ünnepség résztvevőjeként köszöntőjében kiemelte:
- A kadarkúti példa is jól mutatja: érdemes nagyot álmodni. Hinni kell egymásban, a képességeinkben, a jó programokban, mert kellő együttműködéssel, összefogással a legmerészebb álmok is megvalósulhatnak. Ez a kisváros most azt bizonyítja, hogy az önkormányzat és a lakosság egyetértése, közös erőfeszítése milliárdos értéket teremthet.
 
Karsai József, Kadarkút polgármestere a környezetvédelmi fejlesztés által nyújtott lehetőségeket tartotta fontosnak megemlíteni.
- A szennyvízberuházás eredményeként olyan várost tudhatunk magunkénak, ahol a lakosság esélyt kapott az egészséges környezet megteremtésére. Bízunk abban, hogy a kiteljesedett városi infrastruktúra munkahelyeket is generál majd. Várjuk a befektetőket, Kadarkúton ma már minden feltétel adott a vállalkozások megtelepedéséhez.
 
A kadarkúti csatornarendszer és a szennyvíztelep építését a három cég által létrehozott SZWV konzorcium végezte. A Szabadics Zrt., a West Hungária Bau Kft. és a Veolia Zrt. munkájának minőségét a Kapos Hidro Kft. szakmérnöke ellenőrizte. A projekt keretében 5 közterületi átemelő épült és több mint 27 ezer folyóméter csatornavezeték került a földbe. 867 ingatlanbekötést alakítottak ki, melyek 77 százaléka már csatlakozott is a rendszerre.  Az új szennyvíztisztító telep a város határában, az önkormányzat által megvásárolt területen épült fel, ahová egy 805 méter hosszú, 4 méter széles új utat aszfaltoztak. A korszerű környezetvédelmi létesítmény napi kapacitása 280 m3. A városból kiépített vezetéken keresztül a telepre érkező szennyvíz először mechanikai tisztításon megy át, majd a 2 részre osztott biológiai tisztítómedencébe kerül. Minden technológiai folyamat egy medencében zajlik, vezérlését automata irányítástechnika végzi. A fertőtlenítés és a szennyvíziszap kezelése után olyan komposztanyag keletkezik, amely a mezőgazdaságban jól hasznosítható, míg a visszamaradt tisztított víz a közeli patakba folyik. Minősége a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő. A műszaki átadást követően a szennyvíz víziközmű üzemeltetését a DRV Zrt. látja el.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.