Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

SZENTBALÁZS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2014. augusztus 14., csütörtök 14:51

Javuló vízminőség a Surján völgyében
Hét Surján völgyi település ivóvízgondját oldja meg az a program, melynek megvalósítása most fontos állomásához érkezett. Az Európai Unió és a magyar állam több mint 400 millió forintos támogatásával újul meg a 2500 lakó ellátását szolgáló négy vízmű.
 
A hét somogyi község - Bőszénfa, Cserénfa, Gálosfa, Hajmás, Kaposgyarmat, Sántos, Szentbalázs – annak érdekében fogott össze fél évtizede, hogy pályázati források segítségével oldják meg az ivóvíz minőségének javítását. A települések otthonait ellátó négy vízmű mindegyikében magas a kutakból kitermelt víz ammónium- és vastartalma, emellett Sántoson a mangán, Bőszénfán pedig az arzéntartalom is meghaladja az európai uniós határértéket.
 
Az ammónium közvetlenül nem mérgező, de a körülményektől függően nitritté, illetve a nitráttá alakulhat, amely különösen a csecsemők szervezetére veszélyes. A vas nehezíti a víz felhasználását a sárgás színe és zavaros állaga miatt. Az arzén felhalmozódása a szervezetben előidézője lehet különféle daganatos betegségeknek, ezért mértékének csökkentése különösen fontos feladat.
 
A hét település közös beruházását a földrajzi közelség indokolja. A pályázaton való részvétel érdekében hozták létre a Surján-völgyi Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulást, és készítették el a vízminőség-javítást szolgáló terveket. Ezek alapján állt össze a beruházás 466 millió Ft-os költségvetése, melyhez 403 millió forintot biztosít az európai uniós forrás. A fennmaradó csaknem 63 millió forintot az Önerő Alap pályázat igénybevételével teremtik elő. A lakosság számára semmilyen anyagi terhet nem jelent a korszerűsítés.
 
A „Surján Völgy ivóvízminőség-javító program” keretében Gálosfán új vízkezelési technológiát alakítanak ki és bővítik az épületet. Szentbalázson ugyancsak új vízkezelési technológia kiépítése, vasiszapülepítő kialakítása és a vízkezelő épület bővítése várható. Sántoson vasiszapülepítő, udvartéri medence és 1 kezelőépület épül. Bőszénfán a jelenlegi konténeres kezelőépület helyett új épületet terveztek, emellett vasiszapülepítő, udvartéri medence és új, komplex vízkezelő berendezés kerül kialakításra. Mindegyik vízműben felújítják a meglévő kutakat, Bőszénfán pedig új kutat is fúrnak.  A társulást képviselő Tóth Imre elnök a közbeszerzési eljárás során nyertesnek nyilvánított WV 2014 – Surján Völgy Konzorciummal kötötte meg a kivitelezésre szóló szerződést. A konzorciumot a WOLFBAU TEAM Építőipari és Kereskedelmi Kft. és a Vattenteknik Hungary Kft. alkotja, akik előtt megnyílt a lehetőség a munkák elkezdésére. A hét településen a következő év júniusától már a mai igényeknek megfelelő, korszerű berendezések szolgálják az Európai Unióban elfogadott határértékeknek megfelelő, egészséges ivóvizet a lakosságnak.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.