Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2014. szeptember 6., szombat 16:12

A krumpli és a közösség ünnepe Sajószögeden
Sajószögeden a burgonya több, mint élelmiszer, részévé vált a hagyományápolásnak, a közösségmegtartásnak és teremtésnek – utalt az összefüggésekre a 10. Krumpli Fesztivál szombat délelőtti megnyitóján dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.

Szombat ide, szombat oda már reggel sokan szorgoskodtak a sátrak alatt. Időben el kellett kezdeni a főzést, hogy délre elkészüljenek a finomabbnál finomabb krumplis étkek. A színpadon a megnyitóval indult a program. Dr.  Mengyi Roland, mint fővédnök köszöntőjében emlékeztetett, hogy nevezzük bár burgonyának, krumplinak, kolompérnak, pityókának mindenki arra a krissé göcsörtös,  keményítőben teli növényre gondol mindenki. Dél-Amerikából az aranyat, ezüstöt hozó spanyol hajók  gyomárban megbúvó burgonyáról idővel kiderült a legnagyobb érték, mert az arany nem ehető meg. Magyarországi elterjedéséért sokat tett II. József, a kalapos király, aki adókedvezménnyel ösztönözte a termelését, nem úgy, mint az ’50-es években ukázzal kötelezték a gazdákat gumipitypang és egyéb növények ültetésére.

Sajószögeden is nagy hagyományai vannak a burgonya termelésének, amelyből a slambuctól a rakott burgonyáig rengeteg finom étek készíthető. A 10. fesztivál alkalmából gratulált a szervezőknek. A lényeg, hogy a sajószögediek megtalálták gyökereiket. A közösségről szól a történet, amelyet gasztrokulturális fesztivállal erősítenek. Gratulált dr. Gulyás Mihály polgármesternek a településért végzett munkájához.

Sándor Károly, a Homoród – Rika – Küküllő Helyi  akciócsoport Egyesület ügyvezetője az erdélyiek üdvözletét tolmácsolta. Kiemelte, hogy valódi, helyi értékeket hoztak. Lengyel Gábor Somogyország, Zelic nevében köszöntötte a fesztivált. Vargáné Kerékgyártó Ildikó, a Dél-Borsodi Leader Egyesület elnöke tevékenységük ismertetését követően kitért rá, hogy a fesztivál Sajószöged, az önkormányzat, a civilek, a leader példaértékű összefogása.

Dr. Gulyás Mihály helyi polgármester, a fesztivál védnöke emlékeztetett rá, hogy évente két nagy rendezvényük van, a falunap és a Krumpli fesztivál. Közös bennük, hogy közösségmegtartó, összekovácsoló hatásúak. A nemzetközi jelzőt finomítva kijelentette: „valójában országközi. Akik jelen vagyunk mindannyian magyarok vagyunk.” Az alkalmat megragadva megköszönte a szervezők munkáját.

A megnyitó zárásaként a történelmi egyházak jelen lévő képviselői megáldották az idei termést. A színpadot pedig beindultak az egész nap tartó kulturális programok. Mellette volt minikonferencia, kirakodó vásár és természetesen finom ebéd.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.