Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. május 28. csütörtök
Hírek témák szerint

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2014. október 8., szerda 11:57

Szénbánya nyílik a Mecsekben
Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Pécstől északkeletre fekvő vasasi bánya, így rövidesen újra szenet fejtenek a vájárok a Mecsekben. A jelenlegi tervek alapján a következő öt évben külfejtéses technológiával évi 15 ezer tonnányi szenet hoznak felszínre, amelyet a térségben értékesítenek. Vasas emellett a komlói vájáriskola tanbányájaként is funkcionálhat a jövőben.
 
A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség határozata értelmében Pécs-Vasas külváros lakott területeitől messze, a szinte pontosan tíz éve bezárt külfejtésben kezdődhet meg a munka. Mintegy negyed évszázadon keresztül művelt bányatelekről van szó, ahol azonban a föld mélye jelenleg is 3 millió tonna megkutatott szénvagyont rejt. Ebből a szakemberek adatai alapján százezer tonnányi kényelmesen kitermelhető, a jelenlegi bánya kiterjesztése és zöldterületek művelés alá vonása nélkül.
 
Ehhez már csak a bányahatóság engedélyére van szükség, amit várhatóan egy-két hónapon belül beszerezhető, így már az év vége előtt megjelenhet a pécsi szén a helyi piacon.
 
A kizárólag a meglévő barnamezős területre korlátozódó munkának és a településtől való nagy távolságnak köszönhetően a zaj- és porszennyezés messze az előírt határértékek alatt fog maradni. Ezért a környezetvédelmi hatóság engedélye is megerősíti, hogy sem a természeti környezetre, sem az ott élők egészségére semmilyen fenyegetést nem jelentenek a meginduló munkák.
 
Az éves szinten 15 ezer tonnásra tervezett kitermelés egyelőre meg sem közelíti az évtizedekkel korábbit, de a jövőben természetesen lehetővé válhat a növelése. Egyelőre a kibányászott szenet csak a közvetlen régióban fogják értékesíteni, elsősorban lakossági célra. Nem véletlenül: erős a társadalmi igény az olcsó és importfüggetlen tüzelőanyagra. Ezért a vasasi terveket a korábbi közmeghallgatások közönsége nagyon nagy arányban támogatta.
 
A Mecsek Bányászati Klaszter elnökeként a baranyai szénbányák újranyitásáért évek óta hatékonyan lobbizó Polics József komlói polgármester fontos mérföldkőnek nevezte a vasasi kitermelés kezdetét.
– Magyarország tekintélyes méretű szénkészlete csak akkor képvisel valódi értéket, ha a felszínre hozzuk és hasznosítjuk. Ezért dolgozunk a térség döntéshozóival és gazdasági szereplőivel összefogva a bányászatért és ezért örülünk valamennyien a mostani bányanyitásnak. Vasas precedenst teremthet és az első lehet az újrainduló mecseki bányák remélhetőleg hosszú sorában. Emellett munkahelyeket hoz létre és olcsó tüzelőanyagot is biztosít a környékbelieknek. Ráadásul az idén újraindult komlói vájárképzés diákjai számára gyakorlati helyként is funkcionálhat hamarosan. – részletezte a polgármester.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.