Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2014. december 10., szerda 09:07

Jól vizsgázott az önkormányzat átláthatóságból
Példaértékű a Közszolgáltató Zrt. beruházása

„Átláthatóság és kihívások az önkormányzatok, illetve az önkormányzati vállalatok működésében” címmel novemberben kerekasztal beszélgetést szervezett a Transparency International Magyarország. Dr. Tóth József polgármester a XIII. Kerületi Önkormányzatról, a beruházási politikájáról és az átláthatóság iránti elkötelezettségéről beszélt. A fórumon dr. Palatka Lívia, a Zrt. vezérigazgatója volt a kerekasztal egyik részvevője. Rész vettek még a FŐTÁV Zrt. és a Transparency International szakemberei, vezetői.

A megjelentek Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat beruházásában épült Boribon bölcsőde teljes belső felújításának közbeszerzéséről és annak kivitelezéséről hallhattak. A XIII. Kerületi Önkormányzat Magyarországon az első, és eddig az egyetlen önkormányzat, amely önként vetette alá magát e nemzetközileg elismert, az OECD által is ajánlott független ellenőrzési folyamatnak. A Transparency International Magyarország és Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat között 2013. február 20-án aláírt un. integritási szerződés alapján – melyhez utólag az ajánlattevők is csatlakoztak – a jogszerűség, az átláthatóság a tisztességes verseny biztosítása mellett neves független szakértőkkel az eljárás jogi és szakmai szabályosságát is ellenőrizték.

Transparency International jelentésében összegző megállapítása szerint „A monitorozás alapján a közbeszerzési eljárás és a beruházás során a korrupció gyanúja nem merült fel, az eljárás és a kivitelezés az integritási megállapodás rendelkezéseit betartva, jogszerűen lett lefolytatva.” További tapasztalat, hogy a monitorozás nyomán az eljárás és a kivitelezés átláthatóbb lett, illetve az önkormányzat a monitorozásnak köszönhetően kisebb összeget fordított a beruházásra, mint amennyit a monitorozás nélkül valószínűleg fordított volna.

A Transparency International szerint az eljárás előkészítése, lefolytatása és a szerződés teljesítése fázisaiban a jelentések által is megfogalmazott - kérdések kezelésében az önkormányzat együttműködő volt, - a jó gyakorlatok kialakítása érdekében lépéseket tett. A monitoring eljárása során szerzett gyakorlati tapasztalatokat az önkormányzat a jövőben is hasznosítani kívánja a közbeszerzései során. Ennek egyik eszközeként az Önkormányzat a Transparency szakértői együttműködése mellett az általuk alkalmazott monitoring eljárás modern ellenőrzési rendszerét új Közbeszerzési Szabályzatában és más kötelező szabályzataiban is intézményesítette.

Az önkormányzat másfél évig működött együtt a monitorral, közösen erősítve meg néhány jó gyakorlatot több területen is: verseny széles körű biztosítása az eljárásban, esélyegyenlőség érvényesítése, az összes résztvevő egyidejű tájékoztatása, ajánlatok értékelése során a Közbeszerzési Törvény szabályainak maradéktalan érvényesítése.

A közbeszerzések során tipikusan felmerülő kérdések – így különösen az eljárás megfelelő előkészítése, a kiegészítő tájékoztatás kapcsán az ajánlattételi határidő meghosszabbítása, az ajánlati felhívás módosítása, a szerződés módosítása, a szerződés teljesítése során a pótmunka és a többletmunka elhatárolása, valamint az alvállalkozók bevonása és ellenőrzése terén a felek együttműködésével eredményesen feltárásra és azonosításra kerültek.
Az, hogy az önkormányzat a monitoring tevékenység ellátására egy független civil szervezetet bízott meg, követendő példaként szolgálhat minden közpénzből gazdálkodó intézmény számára.

A tanácskozáson dr. Palatka Lívia a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta „Az Önkormányzat és a Zrt. másfél évig működött együtt a Transparency International-al, mint monitorral, közösen erősítve meg néhány jó gyakorlatot több területen is. Kiemelendő számunkra a TI azon megállapítása, hogy sem a közbeszerzési eljárás, sem a beruházás során nem merült fel korrupció gyanúja.”


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.