Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

ABAÚJVÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2014. december 11., csütörtök 16:25

Az Abaújvári Református Egyházközség az év vidékfejlesztő közössége
Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi csücskében, a szlovák-magyar határ mellett található Abaújvár  100 fős református közössége nyerte el az idén a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) által odaítélt az Év Vidékfejlesztő Közössége díjat.   
Idén negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat a vidékért dolgozók kulturális és szakmai programokat is magába foglaló találkozóját, a Vidékfejlesztési Napot december 9-én, a budapesti Vajdahunyadvárban.   
Az Abaújváron működő Református Egyházközösség lelkipásztorai, Tóth István és Tóth Viktória vehették át a díjat dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkártól és dr. Medgyasszay Lászlótól az MNVH elnökétől. A kitüntetést az aprófalvas térségben végzett kiemelkedő közösségépítő munkájukért, és az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér példaértékű működtetéséért ítélték oda az abaújváriaknak.    
A NAKVI így jellemezte a díjazottat: „Az Abaújvári Református Egyházközség az ország egyik legaktívabb (egyházi fenntartású) Integrált Közösségi és Szolgáltató Terét működteti. A 2000 óta a településen dolgozó lelkész házaspár munkájával a hátrányos helyzetű határ menti aprófalu, Abaújvár közösségi élete óriási változáson ment át. Az IKSZT-t 2012. október 22-én adták át. A mindennel felszerelt épületnek köszönhetően egyre aktívabb a közösségi élet, és a programok is egyre változatosabbak. Az egyházközösség kiemelkedő feladatának tekinti, hogy a gyerekeket bevonja a közösség mindennapi életébe. Az abaújvári közösség nemcsak „ápolja”, hanem a hétköznapokban folyamatosan meg is éli hagyományait. 15-18 asszony készít hetente csigatésztát, a befőzések időszakában lekvárokat, befőtteket készítenek közösen, a fél éve felépült aszalókemencében aszalmányokat készítenek, dunsztolnak, hetente sütnek hagyományos módon, kemencében kenyeret. A közösségi összetartozás szép példáját mutatja, hogy az IKSZT a 2014 tavaszán, a NAKVI által megrendezett IKSZT Európa Hét vetélkedősorozaton harmadik helyezést ért el.
„A modernitás szétrombolta a közösségeket. A hagyományok megélésével szerettük volna ezt a közösséget újjáéleszteni.”  – nyilatkozta Tóth Viktória református lelkipásztor, majd hozzátette – „Ehhez másfél évtized kemény munkája kellett, ám visszatekintve azt mondhatom, százszorosan megérte, mert ezen a díjon túl a közösség szeretete a legnagyobb elismerés számunkra.”   
Tóth István a díjátadó kapcsán megjegyezte: „2012-ben ugyanezen az alkalmon én tarthattam a vidékfejlesztők karácsonyi áhítatát. Ekkor adták át először az Év Vidékfejlesztő Közössége díjakat. Akkor megfogalmazódott bennem, de jó lenne, ha egyszer a mi közösségünk lehetne az Év Vidékfejlesztő Közössége. Isten meghallgatta kérésemet, az álmom valóra vált.    
„Azért fontos ez a díj, mert mások is észrevették, hogy értékes dolgot csinálunk. Apró és egyszerű dolgok révén jutunk el a nagy csodákhoz.” – mondta Szabó Sándorné, az IKSZT-ben dolgozó gyülekezeti munkatárs az esemény kapcsán.    
A díjat évente három közösség részére osztják ki. Idén az Abaújvári Református Egyházközség mellett Fülöpjakab település közössége és az Őrállók Alapítvány kapta meg. 2013-ban az Év Vidékfejlesztő Közössége címet az ECHO TV Szerkesztőségének, Karcag Város Önkormányzatának, valamint a Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesületének ítélték oda.

2 csatolt kép IKSZTIKSZT 2
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.