Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

TÉGLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. január 26., hétfő 09:05

Kultúra napja Tégláson
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Himnuszt.
Az Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített nemzeti imádságunkat 1989-ben iktatták magyarságunk jelképeinek sorába, azóta itthon és szerte a nagyvilágban a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük.
Ünnepelünk, mert van mire büszkének lennünk, mert van mire méltósággal emlékeznünk: egész nemzetünk ezeréves hagyományaira, gyökereire, művészeti örökségünkre.
Miként az ország számos településén, Tégláson is minden évben nagyobb hangsúlyt kap a kultúra, és a szándék, hogy megmutassuk, hogy megbecsüljük az egyetemes művészeti értékeken belül saját, helyi közösségünk kincseit.
A településünkön ennek jegyében megrendezésre kerülő városi ünnepség, valamint az esemény keretében megtartott Képviselő-testületi ünnepi ülés 2015. január 22.-én zajlott.
Czibere Béla polgármester köszöntőjében a kultúrát, mint az emberi szellemnek a természet erőinek megszelídítésével létrehozott termékét említi, amellyel kifejezzük a megfoghatatlan szépségeket és igazságokat. Az, hogy egy ember, vagy egy közösség, hogyan teszi mindezt, azon múlik, hogy megalkotott kultúrájukat hogyan hagyományozzák nemzedékről nemzedékre. Mert ezek a hagyományok erősítik nemzetünket, ezáltal helyi közösségünket is.
Ezt követően kitüntetések átadására került sor:
Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testülete Kulturális és Művészeti díjat adományozott a Téglási Teátristák Társulatának, a Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény felnőtt amatőr színjátszó körének. A díjat a csoport jelenlegi vezetője, Sáreczki Gyula vehette át. Téglás városa az elismeréssel köszönetét fejezte ki a társulat valamennyi tagjának, különös tekintettel Sáreczki Gyula, és Daróczi Judit kiemelkedő koreográfusi, illetve rendezői tevékenységére. Czibere Béla polgármester külön köszöntötte a színjátszók korábbi vezetőjét, Horváth Judit drámapedagógust, aki hat éven keresztül volt a csoport szakmai irányítója, a tagok színészi játékának megalapozója, a mára igazi tehetségekké válók elindítója.
 
Szintén Kulturális és Művészeti Díjban részesült a téglási II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Alsó Tagozatos Pedagógus Munkaközössége.  A díjat a kollektíva nevében Majoros Lászlóné intézményegység vezető vette át. Az elismerés Téglás városának köszönetét jelképezi az immár 22 éve útjára indított, és azóta megyehatárokon is átívelő „Babszem Jankó” népmesemondó versenyt minden évben lelkesen szervező, lebonyolító közösség valamennyi tagjának. A közművelődési munkában nyújtott tevékenységükért külön köszönet illette a verseny fő szervezőjét, irányítóját, Majoros Lászlónét, valamint a rendezvény megálmodóját, kitalálóját, Baranyi Erzsébetet.
 
Az ünnepi testületi ülésen Téglás Város Képviselő-testülete Díszpolgári Címet adományozott Kissné Szathmári Piroska részére. A kitüntetett egy, a szakmája iránt mélyen elkötelezett, empatikus, segítőkész, lelkiismeretes személy, aki minden tudását, egész életét a gyógyító-megelőző, a betegellátási tevékenységnek vetette alá. A díszpolgári cím a négy évtizedes, egészségügyi és szociális területen eltöltött minőségi, eredményes munka és lelkiismeretes szolgálat elismerése.
 
Czibere Béla polgármester a kitüntetések átadása után a Polgármesteri Hivatal közművelődés területén dolgozó munkatársakat, valamint a Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény közösségét méltatta, kifejezve ezzel a város szakma iránti megbecsülését.
 
Az esemény további részében egy olyan színházi est részesei lehettünk, amelynek fájdalmasan szép történetében átélhettük a Magyar Kultúra Napjának minden üzenetét művészetről, emberi tartásról, nemzetről, hazáról.
A Varga Klári (Debreceni Csokonai Nemzeti Színház), és Rusz Márk Milán (Magyarországi Szerb Színház) színművészek előadásában látott „Idegenben keserűbb a sírás…” című, Karády Katalin életéről szóló zenés duett dráma felemelő zárása volt a kultúra ünnepének.

9 csatolt kép kultura9kultura8kultura7kultura6kultura5kultura4kultura3kultura2kultura1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.