Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2015. január 28., szerda 10:40

Egyedülálló beruházásként, a XIII. kerületi önkormányzat megépítette és átadta az ország első 100 lakásos passzívházát
2015. január 27-én dr. Tóth József a XIII. kerület polgármestere a ház egyik lakójának átnyújtott kulcs átadásával avatta fel az úttörő-beruházásként épült 100 lakásos passzívházat. A 2,3 milliárd forintos, kizárólag önkormányzati költségből készült beruházást a programban jelentős mértékben közreműködő Miskolczy Imre a Darmstadt Passivhaus Institut magyarországi képviselője, Nagy Csaba az Archikon Kft. vezető tervezője és Tolnay Tibor a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója méltatta.

Dr. Tóth József elmondta: korszerű, előrelátó gondolkodás eredménye az egyedülálló épület, amelyhez az önkormányzat megteremtette a forrást és megkereste azokat a partnereket, akik segítségével megvalósíthatta az elképzelését. A 100 lakásos ház már múlt év novemberére elkészült, bár a hatóságok az öt hónapos engedélyezési eljárással „sokat tettek érte”, hogy ne a tervezett időpontban lehessen átadni. Az önkormányzat nem akarta, hogy, az átadás a választási kampány része legyen, ezért most a lakók egy részének beköltözése után tartotta meg az ünnepséget.

A polgármester a kerület bérlakáspolitikájáról szólva megemlítette, hogy az önkormányzat által épített eddigi 490 és a most átadott 100 lakásos három tömbből álló épületegyüttessel annyi bérlakást adott át, amennyi összesen épült az országban. Az eredmény, hogy míg az önkormányzati bérlakások közül a szükséglakások és komfort nélküli lakások aránya 2/3 volt, addig mostanra az összkomfortos, komfortos és félkomfortos lakások aránya haladja meg a 70%-ot. Az elmúlt 20 esztendőben összesen 30 000 m2 bérlakást épített az önkormányzat, 10 milliárd forintot meghaladó összegben.

Miskolczy Imre a Darmstadt Passivhaus Institut képviselője mérföldkőnek nevezte a ház elkészültét, elszántnak és elkötelezettnek jellemezte az önkormányzatot. A szigorú minősítési rendszer következtében a mostani ház energiafelhasználása a vártnál is kisebb, 84%-kal kevesebb, mint az átlagos házaké. Ezt követően átadta a ház falára felkerülő passzívházi nemzetközi tanúsítványt.

Nagy Csaba az Archikon Kft. vezető tervezője elmondta, hogy azért volt számukra kihívás és nagy jelentőséggel bíró feladat a ház tervezése, mert nem csak abból állt a feladat, hogy a ház homlokzatát, magasságát, műszaki paramétereit kellett megtervezni, hanem a környezettudatosság üzenetét kellett a ház egészébe és valamennyi tervezési fázisába megjeleníteni, azok számára is, akik látják és azok számára is, akik lakják.

Tolnay Tibor elnök a Magyar Építő Zrt. vezérigazgatója a feladat energiahatékonysági programját emelte ki, örömmel állapította meg, hogy a szigorú elvárásnak is eleget tudtak tenni. Példaértékűnek nevezte a XIII. kerület döntését, elmondta, hogy szakmai körökben is jelentős elismerést váltott ki a beruházás. Reményét fejezte ki, hogy más önkormányzatok is követni fogják a jó példát.

Budapest XIII. kerületében az önkormányzat 2002 óta folytatja bérlakás programját. Eredményeként 10 helyszínen 490 lakás épült meg. A lépcsőzetes lakáshozjutás elvét alkalmazva ez több mint 1000 család lakhatását tette lehetővé.
Az önkormányzat vállalkozása úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt kelet-európai lakáspiacon is. A beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású, 2,3 milliárd forint összértékű beruházás. A megépült lakásokat az önkormányzat pályázat útján elnyerhető bérlakásként hasznosítja.

Az épületegyüttest a nagy lakásszámból adódóan a tervezők a legkedvezőbb tájolás kialakítása miatt három épületrészre bontották, mind a Jász utca felől és a Zsinór utca felől is rendelkezik személybejárattal. Az épületrészek egy belső udvart ölelnek körül, amelyen zöldfelület került kialakításra. Bár az épület nem közhasználatú építmény, ennek ellenére az akadálymentes megközelíthetőség és használat előírásait teljesíti.

Az épület optimális üzemeltetéséhez feltétlenül szükséges, hogy a lakást, valamint a közös területeket a bérlők megfelelően használják. Ezért tartottak oktatást, továbbá a lakásbérleti szerződés melléklete a Házirend, valamint a Lakáshasználati útmutató, amelyek alkalmazása és betartása kötelező elvárás a bérlőkre nézve.

2014. november, december hónap mérései alapján a tapasztalat az, hogy a havi fűtési díj átlagosan 2.336 Ft.- lakásonként, lakásnagyságtól függetlenül. Az átlagos melegvíz-fogyasztás 2,4 köbméter havonta, a vízmelegítési díj köbméterenként 1.070 Ft.


1 csatolt kép passzívház
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.