Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2015. február 11., szerda 08:31

Kismama ECDL Start bizonyítványok átadó ünnepsége
2015. február 10-én 16 kismama, köztük a 100. sikeres vizsgázó részére adta át dr. Tóth József az elvégzett tanfolyamot tanúsító bizonyítványokat. A polgármester köszönetet mondott a kismamáknak, hogy vállalkoztak a tanfolyamon való részvételre és annak elvégzésére. Az ECDL programra az önkormányzat 10 év alatt 47 millió Ft-ot költött.

A polgármester megemlítette, hogy az önkormányzat a tanfolyamon kívül 1 200 felnőtt állampolgárnak, közte időseknek, nyugdíjasoknak szervezett tanfolyamot. A kerületi partnerkártyával a kerület 1 részén hozzáférhetően ingyenes wifi, de a cél a kerület 100%-os lefedettsége. Legfrissebb fejlesztés az önkormányzati tulajdonú álló Közszolgáltató Zrt. online fizetési lehetőségének bevezetése. A gyermekekre vonatkozóan kijelentette, hogy magas szinten szeretné megtartani az önkormányzat az eddigi szolgáltatásokat. Újabb gyermekorvosi rendelőt újít fel, bővíti az angol nyelvű óvodai képzést. Az intézményeink változatos programja, a zöldfelületek megújítása szintén a gyermekek, a családok, a kerületben élők javát szolgálja.

Deák Krisztina valamennyi tanfolyamot végzett kismama társa nevében köszönte meg az önkormányzatnak a képzés ingyenes megszervezését. Méltatta az oktatók felkészültségét és rugalmasságát. Kiemelte a képzés főtanulságát: minden életszakaszban lehet tanulni, ezáltal az új helyzeteknek, kihívásoknak megfelelni.

A kerület informatikai ellátottsága jelentősen a magyar önkormányzati átlag fölött van. 2011-ben döntöttünk úgy az önkormányzat, hogy a kismamák észére is meghirdeti ECDL Start tanfolyamot. 2012-ben 29, 2013-ban 30, 2014-ben 25 bizonyítvány született. A 2014 őszén kezdődött 7. ECDL Start tanfolyam résztvevői közül 16-an kaptak bizonyítványt. Március 16-án kezdődik a 8. tanfolyam 15-17 kismama részvételével. 4 modulos ECDL Start bizonyítványt összesen 100 fő szerzett.

A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel. Ketten beiratkoztak a kismama angol nyelvtanfolyamra is.

További szolgáltatás a kismamák részére:
2011 tavaszán indult az első kezdő angol nyelvtanfolyam gyermekfelügyeleti lehetőséggel. Eddig négy csoport járta végig a kezdő és a haladó tanfolyamot. A kismama bérlet árának 50%-át befogadott kérelem esetén az önkormányzat állja. A kerületben élő, felsőoktatási intézményben tanuló, szociálisan rászoruló hallgatók pályázat keretében hozzájárulást kaphatnak internetköltségeikhez.

A partnerkártyával Ingyenesen vehetik igénybe a Tücsöktanya játszóház szolgáltatásait a Gyermekházban, a Prevenciós Központ „Baba-mama jóga” foglalkozásait. Emellett ingyenesen használhatják a városrész több pontján biztosított vezeték nélküli internet-szolgáltatást is.
A gyermeklétszám folyamatosan emelkedik a XIII. kerületben, öt esztendeje több mint 1100 gyermek születik. Az önkormányzat 9 bölcsődében és 11 telephelyen működő családi napköziben összesen 1029 kisgyermekről tud gondoskodni.

A kerületi állandó lakcímmel rendelkező szülők, akiknek a gyermeke a kerület várakozási övezet területén működő bölcsődébe, óvodába vagy általános iskolába jár, gyermekszállítási parkolási kedvezményt vehetnek igénybe 15.00 - 18.00 óra között fél óra időtartamban, amennyiben igényelték és kiváltották a "parkolótárcsát".

2014-ben elkészült a Pöttyös és a Napraforgó Tagóvoda felújítása. 2015-2016-ban a Thurzó utcai Napsugár 100 férőhely bővítésére, a Kassák Lajos utcai Meséskert Tagóvodában tető játszókert kialakítására lesz lehetőség a felújítás és bővítés eredményeként.

Az elmúlt 20 évben összesen 30 000 m2 bérlakást épített az önkormányzat 10 milliárd Ft-ot meghaladó összegben. 2015 januárjában átadtuk az ország első 100 lakásos passzívházát, mely a kerületi önkormányzat 2,3 milliárdos úttörő-vállalkozása, saját finanszírozásban. Az önkormányzat tulajdonában álló fecskelakások bérleti joga jelenleg is pályázható 2015. február 2 - március 6. között.

A lakosság, a családok kényelmét szolgálja a Vizafogó lakótelep négy év óta tartó szakaszos közparki fejlesztése, a Cziffra György park fitnesz fejlesztése, új mászóvárral. A Béke-Tatai lakótelepet új mászóvár, egyensúlyozó eszközök és hinta gazdagítja, színes öntött gumi burkolattal, új fasorral. A Jász utcai közhasználatú területen 7 eszközből álló fitnesz park létesült két mászóvárral. Megkezdődött az Árpád hídfő lakótelep Váci út és Esztergomi utca közötti szakasz komplex felújítása. A Jakab József utcai játszótéren két nagyértékű mászóvár közül az egyik a kisgyermekek, a másik a kiskamasz korosztály igényeihez igazodik. 2015-ben megújul a Gidófalvy játszótér, a RAM kertbe egyedi fajátékok kerülnek kihelyezésre.

A képviselőt-testület 2015. januárban elfogadott „Lendületben a XIII. kerület” című, 2015-2019. közötti programjának 147 konkrét feladata között szerepel kismama ECDL Start program folytatása is.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.