Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 16. kedd
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. március 5., csütörtök 13:39

Kiépült a környezettudatos rendszer Békésen
A környezet megóvásához hozzátartozik, hogy kevesebb nyersanyagot használjunk fel, és amit lehet folyamatosan visszaforgassunk. Ennek a folyamatnak egy részét a szelektív hulladékgyűjtéssel lehet elérni. Ezt felismerve Békésen már 2012-ben az önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási kft. hozzákezdett kialakítani a házhoz menő szelektív gyűjtési rendszert. A helyi önkormányzat és a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. folyamatosan, lépésről lépésre tesz azért, hogy a szelektív gyűjtés gyakorlatát napi rutinná tegye a településen.

 
Ahhoz, hogy ez a szelektív gyűjtés valóban sikeresen működjön, az egyik legfontosabb eszköz a környezettudatos szemlélet kialakítása.  Ne csak az eszközt adjuk meg a lakosoknak, például a szelektív hulladékgyűjtőket, hanem érdekeltté is tegyük őket ebben. Mindezt folyamatos tájékoztatással érhetjük el, hiszen ez mindannyiunk jövőjét szolgálja - nyilatkozta a témával kapcsolatosan Izsó Gábor polgármester.
Békés városában már tavaly év végén kiépült az a komplex hulladékgazdálkodási rendszer, mely a megyében egyedülálló és példaértékű gyorsasággal teremtette meg az uniós elvárásoknak megfelelő hulladékgazdálkodási, közszolgáltatói feltételeket. A három éve működő Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. (BKSZ Kft.) első ütemben létrehozta a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert, második ütemként az építési, bontási hulladék-előkezelő és -hasznosító telepet. Majd sor került egy válogató csarnok megépítésére is, amit a kft. saját erőből valósított meg telephelyén.

A válogatóműben a Békés város lakosságától házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerben begyűjtött, valamint a hulladékgyűjtő udvarból szelektíven külön válogatott hulladékok kerülnek előkezelésre. A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése során több mint 4000 darab hulladékgyűjtő edény kerül ingyenesen kihelyezésre a lakosok részére. A telephelyre beszállított hulladékok válogatása egy 250 m2 alapterületű, fedett csarnokban emberi munkaerővel valósul meg, a begyűjtött hulladékot frakciónként válogatják.  A válogatott hulladékokat bálázzák, és a hulladék-hasznosítónak adják át. Végül tavaly ősszel, utolsó ütemként a komposztáló telep kialakításával példaértékű szakmai előrelépéseket tett a BKSZ Kft. A komposztáló telep mintegy 15 millió forint saját erőből valósult meg, teljes burkolt felülete 1537 m2.

A komposztáló teleppel kapcsolatosan Izsó Gábor polgármester elmondta, hogy a cég egy olyan beruházás-sorozat végéhez érkezett, ami rendívül fontos a város lakóinak. Ilyés Péter, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta, a kft. elsődleges feladata az volt, hogy egy komplex hulladékgazdálkodási rendszert hozzon létre majd a jogszabályi előírásoknak megfelelően azt hatékonyan működtesse. Ez hosszútávon hozzájárul ahhoz, hogy a településen lakók tiszta, rendezett környezetben élhessenek. Izsó Gábor polgármester azt is hozzá tette, hogy a korábban elképzelt struktúra a gyakorlatban is jól működik, a lakosok rugalmas hozzáállása nagyban segíti a program sikerét.

Az önkormányzat minden esetben igyekszik fejleszteni a céget. Sikeres pályázati konstrukciónak köszönhetően az elmúlt hónapokban mintegy 35,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ennek jegyében a városnak lehetősége nyílik egy új, tömörítős rendszerű, hulladékgyűjtő jármű beszerzésére, melyre várhatóan márciusban fog sor kerülni.  


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.