Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. március 11., szerda 14:03

Munkahelyteremtés Békésen – sport- és védőháló készítés
Hosszú távú, munkahelyteremtést elősegítő közfoglalkoztatás kezdődött a napokban Békésen. Az önkormányzat közmunkaprogramjának keretében húszan készítenek sport- és védőhálókat kézi csomózású technológiával.
 
Az említett eljárással készült hálók iránt igen nagy a kereslet a piacon. A település célja, hogy rövid időn belül szociális szövetkezet keretei között végezzék a hálókötést. Az önfenntartást megalapozó munkavégzés elterjesztése rendkívül fontos a városban, a helyi önkormányzat pedig évek óta törekszik arra, hogy közfoglalkoztatási politikája értékteremtő tevékenységet valósítson meg. Éppen ezért új elemként kézi csomózású sport - és védőhálók gyártását kezdték meg Békésen, a „Start” program keretében. Jelenleg húsz ember vesz részt a munkában, ami a betanítás szakaszában jár.
 
Olyan helyi szakemberekkel dolgozunk együtt, akik a hálókötés minden területét ismerik és tanításban, nevelésben is jártas szakemberek - nyilatkozta Izsó Gábor polgármester. A programban részt vevő személyek anyagismeretet szereznek, miként kell különbséget tenni a különféle szintetikus, fél szintetikus és természetes anyagok között. Kifejtette további célként, hogy az emberek részben vagy teljesen önállóan tudjanak dolgozni. Cél, hogy az adott szakterületen teljes kompetenciával rendelkezzenek, melyhez különféle mentálhigiénés és egyéb tanácsadást biztosítunk részükre. A programban résztvevőknek különféle méretű, anyagvastagságú védőháló és sportháló elkészítését szükséges elsajátítaniuk. Ilyen például egy kapuháló oldalainak megtervezése, elkészítése és összevarrása. A hálókötés alapismereteinek elsajátítása rendkívül fontos, hiszen nem mindegy, hogy milyen anyaggal és milyen eszközzel, technikával dolgoznak. A polipropilén és a poliészter különböző görcsöket igényel, az egyiket egygörcsös kötéssel, míg a másikat másfél görcsös kötéssel szükséges kötni. A munkafolyamat végzéséhez igen nagy odafigyelés és koncentráció kell. Ha valaki egy sort nem szaporítással fejez be, hanem fogyasztással és ezt nem veszi észre időben, selejt lesz a hálóból.
 
Kérdésünkre Izsó Gábor elmondta, hogy terméküket - a betanulási folyamatok után - közvetlenül a fogyasztónak, kis- és nagykereskedők felé tervezik értékesíteni. Cél, hogy idővel ez a tevékenység nyereséges legyen, és önálló lábakon álljon a békési szociális szövetkezet keretein belül. Amennyiben az elképzelés sikerrel jár, úgy akár tíz helyi lakos főállású fogalakoztatása válna lehetségessé kezdetben. Azok a munkavállalók, akik ügyesen és szorgalmasan dolgoztak a közmunkaprogram során, nagy valószínűséggel a szövetkezet tagjai lehetnek. Hosszú távú cél, hogy öt éven belül olyan piaci potenciálra tegyenek szert, hogy legalább harminc fő kapjon lehetőséget főállásban, és végezhesse ezt a fajta értékteremtő tevékenységet.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.