Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2015. március 11., szerda 16:03

RaM-ban a Radnóti Emlékszoba
2015. március 11-én ünnepélyes keretek között adták át a költő és felesége bútoraival és személyes tárgyaival berendezett Radnóti Emlékszobát a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Tóth József a kerület polgármestere, Ferencz Győző a Radnóti hagyaték gondozója és Antal Zsolt restaurátor.
Dr. Tóth József köszöntőjében elmondta, hogy a rendhagyó helyen felépített Emlékszoba méltó emléket állít a kerülethez oly sok szállal kötődő mártír költő és özvegye, a kerület díszpolgára Gyarmati Fanni emlékének. Említette, hogy az örökségből kapott valamennyi személyes tárgyat átadta a Helytörténeti Gyűjteménynek, így az is a kiállítás anyagát képezi. Majd számos, Fanni asszonnyal való közös találkozásuk közül, a Radnóti-díj odaítélését követő beszélgetésből idézett hosszabban.

Ferencz Győző egyetemi tanár, az Emlékszoba szakmai kurátora felidézte, hogy az eredeti lakásba Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni 1935. augusztus 11-én kötött házasságkötésük éjszakáját is már a Pozsonyi úti egyszobás lakásban töltötték, majd a költő 1944. májusi bevonulásáig, Gyarmati Fanni pedig az elmúlt évben bekövetkezett haláláig élt ott. A Radnóti hagyaték gondozója szerint az Emlékszoba kultuszhellyé tette a művelődési intézményt. Antal Zsolt restaurátor a több mint 70 éves eredeti karosszék, az íróasztal, a két könyvespolc és az ágy felújításáról beszélt.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni hagyatékát, a bútorokat és emléktárgyakat örököse, az általa is nevelt unokahúga ajándékozta a XIII. Kerületi Önkormányzatnak, valamint dr. Tóth József polgármesternek. Valamennyi átvett tárgy az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteménybe került, melyet a restaurátorok segítségével hoztak rendbe. A kiállítás élethűen rekonstruálja az eredeti szobát és annak berendezését, bemutatva, hogy milyen bútorok, tárgyak között, milyen környezetben élt és dolgozott Radnóti Miklós.

Az aulában elhelyezett Emlékszoba állandó kiállítás, a látogatók az intézmény nyitva tartási idejében díjtalanul tekinthetik meg, csakúgy, mint a Múzeumpedagógiai foglalkozásra érkező csoportok.
Örvendetes, hogy a kerülethez megannyi szállal kötődő Radnóti Miklós emlékszobája a róla elnevezett művelődési központban valósult meg. A kerület három emléktáblával és az intézményben megtalálható képzőművészeti alkotásokkal, valamint emlékhellyel adózott a tragikus sorsú költő emlékének.
A Radnóti Miklós Művelődési Központ 2011. áprilisában nyílt meg és vált fővárosi és országos szinten is kiemelt művelődési intézménnyé. Jelenleg az Őszikék Idősek Klubja, a Fővárosi Szabó Ervin fiók könyvtára, a MagyaRock Hírességek Csarnoka, a Vakvarjú Étterem valamint a RaM Colosseumban az Experidance Production és vendégszínházak előadásai várják a közönséget.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.