Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

ESZTERGOM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 1., hétfő 12:58

Esztergom kiáll Kiss-Rigó László püspök mellett
Az esztergomi képviselő-testület határozatot fogadott el, amellyel a város kiáll díszpolgára, az elmúlt napokban a médiában többször támadott dr. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi püspök mellett. A határozatot nem támogatta Jónás László (MDF), Nyíri Attila (MSZP), és nemmel szavazott Miavecz Jenő (MSZP). Winkfein Csaba (MSZP) a szavazás előtt távozott a teremből, ő sem támogatta a határozatot.

 
1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiáll Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, Esztergom Díszpolgára mellett azokban a támadásokban, amit személye és rajta keresztül a magyar katolikus egyház ellen indítottak baloldali sajtótermékek, különösen a Népszava és a Népszabadság.

 
2. Képviselő-testületünk kifejezi háláját Dr. Kiss-Rigó Lászlónak azért a több évtizedes tevékenységéért, amit szeged-csanádi püspöki kinevezését megelőzően, és azt követően is Esztergomban és Esztergomért végzett. A Képviselő-testület véleménye az, hogy Dr. Kiss-Rigó László püspök egyházmegyéje éppen úgy megbízhat püspökében, ahogy Esztergom város lakói is, akik nevében ezt a bizalmat Esztergom Város Önkormányzata 2004. március
15-én az Esztergom Város Díszpolgára kitüntető címmel is elismerte.

 
3. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kiáll a keresztény alapértékekért és az ezeket képviselő egyházakért és egyházi személyekért.

 
4. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete tiltakozik az egyházak vezetői, képviselői, és rajtuk keresztül a keresztény értékek és értékrend ellen indított nemtelen támadások ellen, mint amilyen Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspököt érte.

 
5. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete határozott véleménye szerint a XXI. századi Magyarországon sem az egyház, sem képviselői nem lehetnek jogfosztottak: álláspontja szerint ugyanúgy véleményt nyilváníthatnak közéleti kérdésekben, mint bárki más. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elveti azt a dogmát, ami szerint az
egyházak nem adhatnak iránymutatást, sőt meg sem szólalhatnak a hazánkat és társadalmunkat érintő témákban.

 
6. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy mivel
a Népszava egyre többször közöl Esztergom és az esztergomiak jóhírét romboló, sértő állításokat, ezért Esztergom Városát megtestesítő Önkormányzat, mint jogi személy jó hírnevének megsértése címén személyiségi jogi per előkészítésével bízza meg Esztergom Város Jegyzőjét, és felkéri a polgármestert, hogy ezekben a perekben Esztergom Város képviseletében eljárjon.

 
7. A Képviselő-testület úgy dönt, hogy Esztergom Város polgármestere és jegyzője útján felajánlja segítségét Dr. Kiss-Rigó László püspök úrnak, Esztergom Város Díszpolgárának, hogy az őt ért támadásokért jogi úton elégtételt vegyen." - szól az esztergomi képviselők határozata.

 
Dr. Kiss-Rigó László több mint húsz évig szolgált különböző egyházi beosztásokban Esztergomban, előbb káplánként, majd plébánosként vezette a Szent Anna plébániát, ezen állomáshelyén is szolgálva látta el az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöki feladatait, főigazgatóként vezette az Esztergomi Hittudományi Főiskolát. Évekig vezette az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóságot.

 
Múlhatatlan érdemeket szerzett Canterbury-i Becket Szent Tamás esztergomi kultuszának felújításában és megismertetésében, valamint Esztergom és Canterbury közötti testvérvárosi kapcsolatok építésében. Alapítója és kurátora a Rudnay Sándor Alapítványnak, amely többek között létrehozta a Mindszenty József Katolikus Általános Iskolát, és Esztergom egyik új
jelképét, a Szent István megkoronázása-szobrot a Várban, Melocco Miklós alkotását.

 
Szeged-Csanádi megyéspüspöki kinevezését követően sem szakadtak meg kapcsolatai Esztergommal, aktív szereplője a város kulturális- és közéletének. Esztergomért végzett tevékenysége elismeréseként 2004. március 15-én vehette át az Esztergom Város Díszpolgára kitüntető címet.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.