Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
2010. március 1., hétfő 13:18

Megjelent az ÖNkormányzat legújabb száma, interneten is olvasható!
Járj két lábbal a földön! Erre int Schmidt Jenő, Tab polgármestere a februári ÖNkormányzat címlapjának hőse. „A polgármester ne várjon hálát, de nem könnyű tudomásul venni, hogy munkája megítélésekor mindössze 3 százalék szól az elismerésről, 97 pedig a konfliktuskezelésről."  Az ötezer lelkes kisváros  első emberét, a Somogy Megyei Közgyűlés pénzügyi bizottságának elnökét a településéről, az önkormányzatiságról és a sokak által irigyelt polgármesterség örömeiről, gondjairól kérdeztük.

Élt csaknem 3 évet címmel - a Helyzetkép rovatban - Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára a Kormány–Önkormányzatok Egyeztető Fóruma működésének és „elhalásának” történetét írja meg, a jövőre nézve sürgeti az összefogást: „Szükséges, hogy az önkormányzati szféra mielőbb közösen fogalmazza meg az elvárásait a jövőbeli központi hatalom felé. Változtatnunk kell az eddigi szemléleten és megközelítésen, nem elegendő azt kifejezni, hogy mivel és miért nem értünk egyet, hanem arra is választ kell adnunk, hogy egy-egy vitás kérdést vagy megoldatlan közszolgáltatási feladatot hogyan oldanánk meg. Vagyis szükséges, hogy legyenek saját alternatív javaslataink”.

Merre tovább helyi adók? Előző lapszámunkban Szmetana György - a TÖOSZ helyiadók-szakértője - tisztázta a helyi adóknak a központi adóhoz való viszonyát. A helyi adók stratégiai jelentőségének bemutatásán túl bizonyította, hogy csak egy rendszerszemléletű helyzetfelmérés hozhat döntő fordulatot a bizonytalanságot kiváltó okok visszaszorításában, a helyzet konszolidálásában. A szerző írásának második részében a helyi adók és a központi adók kölcsönhatását értékeli, továbbá a gazdaságpolitika és a helyi adók viszonyrendszerének áttekintését követően kitér a helyi adóztatásban rejlő tartalékokra, valamint az önkormányzás felelősségére is.

A miniszteri keret. A januári HO-jelentésben azt vizsgáltuk, hogy a mindenkori költségvetési törvény 6. mellékletének 3. pontja alapján mely önkormányzatok részesültek a működőképességüket fenntartani hivatott egyedi elbírálású támogatásból, az úgynevezett miniszteri keretből. Ezúttal a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség településeinek példáján keresztül mutatjuk be a támogatások térbeli elhelyezkedését.

Ismét jelentkezünk a Polgármester Akadémiáról! Ezúttal Nem csak képzés – közösség is címmel Boda Boglárka, a TÖOSZ jogi titkára, a Polgármester Akadémia szakmai koordinátora, Imre Miklóssal, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karának dékánjával beszélgetett.

Elsajátítandó: a stratégiai szemléletű vezetés. A Polgármester Akadémia negyedik „fordulóját” január végén tartották a Ménesi úti oktatási központban. A tematika: a települési önkormányzatok stratégiai szemléletű vezetésének elméleti és gyakorlati kérdései. A részvevők közül megkérdezett hat polgármester a megtanult elmélet mellett, értelemszerűen, elsősorban a megélt és megszenvedett gyakorlatról beszélt.

Vidékfejlesztés LEADER szemmel. Modellértékű rekreációs turizmus megvalósítását tűzte ki célul a Velencei-tó helyi vidékfejlesztési stratégiája. Az önkormányzatok összefogásával megvalósuló beruházások körülölelik a tavat; kilenc tókörnyéki település négy évszakos turisztikai programot és sok új szolgáltatást tervez, építve a térség egyedülálló természeti, történelmi, kulturális értékeire, a gyógyvízre, a vízi sport és kerékpáros lehetőségekre. Erre hívja fel a figyelmet a helyi vidékfejlesztési stratégia szlogenje: „Velencei-tó, a természetes egészség”.

Kedves Olvasó! A fentiekben csak néhány témát ismertettünk az ÖNkormányzat című folyóirat februári számából. Érdemes kézbe venni, érdemes olvasni, így többek között arra is választ kaphat, hogy a költésgátalány új szabályainak értelmezése ügyében, polgármesterek kérésére, milyen lépést tett a TÖOSZ annak érdekében, hogy a polgármesteri költségtérítés elszámolása kapcsán egységes jogalkalmazói gyakorlat alakuljon ki.

A folyóirat a Kiadóban megrendelhető, interneten is elérhetö.
www.toosz.hu, www.onkornet.hu.

                                                               Csiky Ildikó, főszerkesztő

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.