Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 23. vasárnap
Hírek témák szerint

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT
2015. április 20., hétfő 18:20

„Madarak jönnek, madarak mennek…” Szentendrei gyerekek összművészeti projektje a Föld napja alkalmából
Április 18-án kivételes kezdeményezésnek adott teret az egyébként kortárs művészetek otthonául szolgáló Művészet Malom: szentendrei óvodások és iskolások újrahasznosított anyagokból készült madaraiból nyílt kiállítás a páratlan hangulatú térben a környezetvédelem jegyében.
A „Madarak jönnek, madarak mennek…” címmel meghirdetett Föld napi összművészeti projekt Szakács Imre festőművész ötlete, melyet az önkormányzat és a Ferenczy Múzeum karolt fel, meghirdetve azt az oktatási intézmények között. A gyerekek a szervezők minden várakozását felülmúlóan nagyszámú, csaknem 400 festett, gyúrt, varrt, hajtogatott madárral jelentkeztek a pályázatra.  Az alkotások elképesztő kreativitásról, míg a résztvevő intézmények példaértékű összefogásról tettek tanúságot az akció sikere érdekében.
A kezdeményezés legfőbb célja az ifjúság környezetvédelmi és művészeti nevelésén túl a közösségformálás, hiszen miközben a gyerekek az újrahasznosított anyagokból közösen dolgoztak alkotásaikon, majd műveiket mindenki örömére kiállítva láthatták, Szentendre alkotó-művészváros hírnevét is öregbítették.
A rendezvény fővédnökségét Áder János köztársasági elnök vállalta. Üzenetét Kőrösi Csaba, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója tolmácsolta a megnyitón.
Gyürk Dorottya alpolgármester köszöntőjében Assisi Szent Ferencről, mint az első környezetvédőről beszélt, példának állítva őt a mai gyerekek elé. „Azt gondolom, hogy ma is van az embernek és az őt körülvevő, körülölelő természetnek, teremtett világnak közös nyelve. Aki óvja a környezetét, például madárbarát fákat ültet a kertjébe, az beszéli ezt a nyelvet, azt lehet, hogy a madarak is közel engedik majd magukhoz” – fogalmazott az alpolgármester.
Az összművészeti jellegről a képzőművészeti alkotások méltó kiegészítéseként a Zeneiskola ütőseinek előadása gondoskodott. A kiváló akusztikájú helyszínen a különleges produkció minden jelenlévőt megérintett: nem csak a kezek és lábak mozdultak egyszerre, a szívek is egy ütemre dobbantak.
A hagyományteremtő szándékkal megrendezett projekt alkotásaiból nyílt kiállítás 2015. április 22-ig tekinthető meg a Művészet Malomban, a díjazott alkotások azután a , később a Városház Galériában mutatják be.  
Díjazottak:  
Óvodák
1. Izbégi Óvoda, Maci csoport: "Szentendrei makett"
2. Szivárvány óvoda: Maci csoport, Tulipán csoport
3. Püspökmajor óvoda: Életfa csoport 
Általános iskola felső tagozat
1. "Kosár-madár" Iszály Boróka, Somoskői Kitty, Apelmann Reiner Izbégi Iskola 8. oszt.
2. "Páva madár": Apelmann Reiner 8. o Izbégi iskola
3. Deveszkovi Bence 5. oszt. Barcsay
4. "Géza, a palimadár": Bokor Borbála 10. oszt. Ferences Gimnázium

Általános iskolai alkotói csoportok
1. "Flamingó" : Kun Boglárka, Árva Barbara, Pálffy Zsuzsanna, Tirol Zsófia, Németh Flóra, Kerekes Johanna  8. oszt. Református Gimn.
2. "Bringa-madár": Farkas Boróka, Bucsó Dorottya, Kiss Virág, Miglészi Hanna, Szeidl Cintia 8. oszt. Izbégi isk.
megosztott 2. "Kerek madár" Szent András ált.isk. 6. c oszt.
3. "Nagy Föld Madár": Czapár Viktória, Hanyecz Henrietta, Korsós Csenge, Kátai Nikolett, Marton Emese Barcsay alkotó csoportja
megosztott 3. "Páva - Jövőnk": Barcsay iskola5-6. oszt. diákjai

Gimnáziumok
1. "Bajkáli Hattyú": Balázsovits Virág, Tamás Réka Ferences Gimn. 9. o.
2. "Fekete-Fehér": Dimitrov Márk, Veress Adrienn, Félehygázi Borbála, Pereházy Luca, Székely Orsi, Fucskó Boglárka Ferences Gimn. rajzszakkör
3. "Ikarosz sírja": Gavaldik Eszter, Gál Norbert, Palkó Attila, Bomher Levente Petzelt 9. o.
megosztott 3. "Khell-e? Fekete István emlékére": Diósi Edine, Szabó Nikolett, Szikszai Boglárka, Gyugyella Krisztián Petzelt 10. o.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat
HOZZÁSZÓLÁSOK

Kiegészítés a közleményhez: A rendezvény fővédnökségét Áder János köztársasági elnök vállalta. Üzenetét Kőrösi Csaba, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője tolmácsolta a megnyitón. Emlékeztetett: a hétköznapokban azt tekintjük sikernek, ha dicsőséget szerzünk, pénzünk, hatalmunk van. Megfeledkezünk arról, hogy egy sokkal nagyobb és bölcsebb rendszer apró részei vagyunk – a természeté. „Megkaptuk a természet átalakításának képességét, és hozzá a bölcsesség lehetőségét. De amíg a környezetünk átformálásának hatalmával élünk, sokszor megfeledkezünk, hogy az átalakító képességünk bölcsesség nélkül pusztító hatalommá válik, s a pusztítás áldozatai között ott lesznek a madarak, és mi magunk is ott lehetünk. Pedig megtehetnénk, hogy a gyarapodásunk, a jólétünk ne a természet ellen menjen. Itt az idő, hogy újra megértsük, mit egyszer már tudtunk: nem a jólét és a természet értékei között kell választani. A kettő - legalábbis az egész társadalom szintjén - csak együtt valósulhat meg. Nos, ehhez kell a bölcsesség, amit nem mindig használunk” – fogalmazott Kőrösi Csaba.
„A madarak a hírnökök. Mint régen a bányában. Ha a kanári abbahagyta az éneklést, akkor az azt jelezte, hogy nagy baj közeleg, és ki kellett menekülni a tárnából. De nekünk nincs hova menekülnünk a Földről. Ezért nagyon figyeljünk a madarak szavára, és ne várjuk meg, amíg megfordíthatatlanná válik a baj” –figyelmeztette a jövő nemzedéket és az őket nevelőket a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője.
2015. 04. 20. 22:51


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.