Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. február 23. vasárnap
Hírek témák szerint

ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. április 30., csütörtök 11:26

Lezárult a Zagyvaparti Idősek Otthona korszerűsítése
Újszász Város Önkormányzata „Az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthona korszerűsítése a harmonikus időskor megéléséhez szükséges méltó környezet biztosításáért” című TIOP-3.4.2-11/1-2012-0126 azonosító számú projektje keretében zajlott le az intézmény korszerűsítése. A fejlesztés közel 180 millió Ft-os Európai Uniós támogatással valósult meg.

Az Újszász, Akácfa út 90. szám alatt található intézmény, a Zagyvaparti Idősek Otthona az 1960-as évektől kezdve látja el az idősek bentlakásos gondozását két épületben, jelenleg 150 fő elhelyezését biztosítják. Az 1830-as években épült műemlék Orczy-kastély és az ötven évvel ezelőtt épült gondozóház adottságai és infrastrukturális állapota szükségessé tették a rekonstrukció megvalósítását az intézményben élők életminőségének javítása, valamint a mai elvárások és szakmai feltételeknek való megfelelés érdekében.
 
A fejlesztés főbb elemei a gondozási egységek modernizálása, előírt helyiségek kialakítása (betegszobák, közösségi terek, nővértartózkodó, látogatói szoba), vizesblokkok korszerűsítése, nővérhívó, tűzjelző és vagyonvédelmi rendszer kiépítése. A beruházás energiamegtakarítást eredményező elemei a nyílászárócserék, a fűtési és melegvíz-ellátási rendszer átalakítása épületenkénti kazánokkal, az elektromos hálózat részleges felújítása. A teljes körű akadálymentesítést akadálymentes parkolóhelyekkel, épületenként betegszállító lift kialakításával, a bejáratok és belső ajtók átalakításával, akadálymentes vizesblokkok biztosításával, tájékoztató táblák, térképek, Braille feliratok elhelyezésével biztosítjuk. A szakmai munkát korszerű szakmai nyilvántartó informatikai alkalmazással felszerelt számítógép segíti, a gondozottaknak internetes olvasópont áll rendelkezésükre.
 
Az építési beruházás 2013 decemberében kezdődött, és 2014. december 20-án fejeződött be.  A rekonstrukciós munkákat közbeszerzési eljárás nyerteseként a Bolax Kft. (Szolnok, Karinthy F. út 99-101.) végezte. Műszaki ellenőr: Kádár Zoltán. A terveket a nyíregyházi ’A’ Stúdió ’90 Kft. készítette. Az intézmény a beruházás teljes időtartama alatt működött, és biztosította az idősek számára az elhelyezést, mely mind az intézmény dolgozóitól mind a lakóktól sok türelmet és odafigyelést igényelt. 
 
A beruházás eredményeként a megújult, energiatakarékos és akadálymentes intézményi épület, a komfortos lakó- és közösségi helyiségek megteremtik az ellátást igénybe vevők méltó életkörülményeit. A szakmai elvárások szerinti kötelező helyiségek kialakítása és használata segíti a teljes körű ellátás biztosítását. Az ellátottak mellett a megújult környezet hatással van az ápolást-gondozást végzők szakmai munkájának fejlődésére is. Az energia-racionalizáció következtében keletkező megtakarítások miatt az intézmény költségvetése is stabilabbá válik.
 
A fejlesztés megvalósítását sokan segítették. A projektmenedzsment tevékenységet és az adminisztratív feladatokat az önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkatársai látták el. A műszaki munkákban közreműködött az önkormányzat műszaki csoportja. A gondozottak költöztetésében, a bútorzat pakolásában és szállításában, az építkezés utáni helyreállítási, takarítási munkákban az intézmény dolgozóinak áldozatos munkáját segítették a helyi közfoglalkoztatottak, az intézmény nyugdíjas munkatársai, közösségi munka keretében a helyi középiskola diákjai, és helyi civil szervezetek tagjai. 
A felújított lakószobák és helyiségek berendezésében, otthonossá tételében jelentős anyagi és tárgyi segítséget nyújtott az Idősekért Alapítvány, és a svájci, francia Partir Offrir segélyszervezet.
 
A fejlesztés teljes költsége 179.991.417,- Ft, a projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg
 
További Információ kérhető:
Újszász Városi Önkormányzat
Tel: 56/2552-022, E-mail: ujszasz@pr.hu
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.