Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. április 20. kedd
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. május 10., vasárnap 14:30

Európa Napja Oroszlányban
A főtéren megelevenedett az élet, többszázan gyűltek össze, kíváncsian várva a flash mobként beharangozott látványosságot, ami nem is maradt el. Először csak halkan hangzott fel az ismerős dallam, majd sorra csatlakoztak a produkcióhoz a Bakfark Bálint művészeti iskola tanárai és növendékei, az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar zenészei, az Evangélikus Kórus és a Városi Énekkar dalosai, hogy Takács Tímea karnagy vezényletével mind teljesebb hangszereléssel és kórussal szóljon az Európai Unió himnusza, Beethoven Örömódája, amit hatalmas ovációval fogadtak Oroszlány lakói.
Az ünnep szónokaként Lazók Zoltán polgármester arról beszélt, hogy valójában ez a nap nem csak az alapító országok állampolgárait, de az összes tagországét érinti, hiszen mindenki, elkötelezte magát a békeprogram, a szociális fejlődés, a gazdasági fejlődés és a szolidaritás alapgondolatai mellett.
- Hazánknak a belépés egy nagyszerű esély, egy nagyszerű lehetőség volt, és ma is az. A magyar képességek, a magyar emberek profitáltak ebből az esélyből, ebből a lehetőségből, amit az elmúlt bő évtized uniós fejlesztései is bizonyítanak többek között. Az eltelt 11 év alatt egyetlen kormány sem kérdőjelezte meg, és egyetlen politikai erő nem vitázott azzal, hogy ennek a népnek, nemzetnek igenis Európában van a helye – fogalmazott a városvezető.


Közel 60 millió áldozat, lerombolt városok, országok. Ez volt a második világháború, aminek utolsó európai harci cselekményeként 1945. május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát. 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett, és 1951 áprilisában aláírták az első Szén és Acélközösséget létrehozó Párizsi Szerződést, amit az európai integráció első lépcsőjeként szoktak emlegetni. A kormányfők 1985-ös milánói találkozójukon elhatározták, hogy „Európa napja”-ként fog bekerülni ez a nap a köztudatba, mely minden tagország állampolgárához szól. Magyarország kilenc országgal együtt 2004 májusában lett tagja az Európai Uniónak. A magyar parlament 2005-ben fogadta el azt a törvényt, amely május 9-ét Európa napjává nyilvánította.


Mindkét eseményre emlékeztek szombaton délután Oroszlányban, ahol a programsorozat nyitányaként Európai ellenállás a II. világháborúban címmel nyílt kiállítás a művelődési központban. A rendezvény ezt követően a szabadtéri színpadon folytatódott, ahol a Kecskédi Néptánc Együttes, az Oroszlányi Népdalkör, a HeMo musical stúdió, illetve a Városi Énekkar szórakoztatta a jelenlévőket, majd a nap zárásaként a Napra zenekar adott koncertet.
  
Oroszlány, 2015.05.10.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.