Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

KAZINCBARCIKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. május 18., hétfő 11:59

SAJTÓKÖZLEMÉNY
NEVER AGAIN! - Böjte atyától Jon Voight Oscar-díjas színészig

Május 17-én 18 órától Los Angelesben a hollywood-i magyar operatőr, Hasulyó János (John Hasulyo), és Szatmári Gergely „” (Soha többet ne!) című dokumentumfilmjének premiervetítésére került sor. 
Az esemény fővédnöke – ahol a vetítést követően többek között gyűlöletről, toleranciáról, múltról és jelenről esett szó - Kálmán László főkonzul volt. A vetítéshez kapcsolódóan John Hasulyó hollywood-i munkásságának backstage fotókiállítását is megtekinthették az érdeklődők. A filmpremier után meglepetés zenei előadó szórakoztatta a közönséget.
 
Respect the other people!
 - Tiszteld a másik embert, annak világnézetét, származását, gondolkodását - ez az alapgondolata a filmnek. Kiindulásként elmondhatjuk, hogy gyűlölet volt, van, lesz, ám  de nem mindegy az, hogy a ma felnövő generáció hogyan kezeli ezt a problémát. Miként viszonyulnak majd más embertársaikhoz? Ahol az ötletadó alkotó, Hasulyó János szerint -  aki  Kaliforniában él - ez az USA-ban  már nem központi probléma, bár foglalkozni kell itt is a kérdéssel. Az ötlet kitalálói abból indultak ki, hogy a fiatalok, köztük magyar középiskolások, egyetemisták számára hasznos lehet pozitív üzenetet eljuttatni a világ több pontjáról, így többféle megvilágításban láthatnak néhány történelmi tényt, megismerkedhetnek mások véleményével, amelyet összehasonlíthatnak saját tapasztalataikkal. Több kérdést is feltesz a film, köztük a következőket: - A gyűlöletkeltők világa vagy a másik embert tisztelők jövője jön el? Érdeklődésre tart-e számot, hogy növekszik a gyűlölet a mikro-és makro környezetünkben, és a kirekesztők tábora? Majd kiindulásként megfogalmazódik: sajnos, sokan nem hallják meg, hogy mi történik körülöttük! – Erre próbál meg választ adni a film, olykor kényes társadalmi előítéleteket, véleményeket is bemutatva.
 
A múlt – jelen – jövő aspektusai
Az alapkérdések megjelenítését követően a holokauszt borzalmainak megismertetése, felidézése alkotja a film gerincét. A rövid történelmi összefoglalóban az archív képsorozatok, a náci koncentrációs táborok borzalmainak a bemutatása a feszültség növelését szolgálják, az érdeklődés felkeltése a cél. A riportalanyok felidézik személyes élményeiket, emellett tanácsokkal látják el a fiatalokat, hangsúlyozva, gyermek-és fiatal korban dől el, kiből milyen gondolkodású ember válik. Borzalmas sorsok és tragédiák képei peregnek a szemünk előtt, majd a kirekesztéssel kapcsolatos személyes történetek szólalnak meg a néző előtt.
A riportalanyok kimondják többször is: fontos tudatosítani napjainkban, általában a fiatalokban, hogy a történelemben, leszűkítve a XX. század borzalmaira, mit okozott az antiszemitizmus, a diktatúra kiépítése, a rasszizmus, a kirekesztés terén. A filmkészítők célja, hogy minél többen ne csak felismerjék mindezt, hanem gondolkodjanak is el azon, hogyan állhatnának minél többen az ezek ellen aktívan tevők táborába.
A film műfaja dokumentumfilm. Grafikai elemek, különböző képi-és hangulati megjelenítések segítségével alapvető fogalmakat, definíciókat is tisztáz, amelyet mindig megerősítenek az archív felvételek, a riportalanyok mondanivalója. Alapvetően egy kamera segítségével „sétálunk” ki-és be különböző idősíkokban, helyszíneken, Los Angelestől kezdve Magyarországig Londonon, Izraelen, Kanadán keresztül. A riportalanyok személyesítik meg a mondanivalót, az ő élményeik, megállapításaik, példáik viszik tovább a filmet. Holokauszt túlélők, kivándoroltak éppúgy megszólalnak, mint az itthoniak. Ez az, amitől hitelessé válik a mondanivaló, ahová állandóan visszatérünk az ismételten felvetődő kérdés spontán megválaszolásaként: tehetünk érte, hogy mindez ne forduljon újra elő. A Holokauszt Múzeum (USA) képsorai is bemutatásra kerülnek.
A szociológiai dokumentumfilm széles érdeklődést váltott ki az USA-ban már a megjelenése előtt. Los Angeles híres egyetemén, az UCLA-n hamarosan bemutatják, ahol a filmet megtekintő, elsősorban egyetemista közönség beszélgetést szervezett az alkotókkal. A tervek szerint a magyarországi bemutatóra a rendező, Hasulyó János szülővárosában kerül sor még idén ősszel.
 
Hasulyó János
(egykori barcikai polgár)
Los Angeles
 
 



 

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.