Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. november 28. szombat
Hírek témák szerint

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2015. június 5., péntek 19:26

Az ősmúltból jövőt építenek Rudabányán
Kordos László professzor és Szobota Lajos polgármester jelképes  kapavágásával vette kezdetét a Rudapithecus látványtár a Majomszigeten című projekt Rudabányán. Az ünnepi eseményen részt vett Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Riz Gábor és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő és Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke.

Az egykori vasércbánya oldalában található a szakmai körökben világhírű őslénytelep, amely megőrzésére, bemutatására nagyszabású projektet indítottak Rudapithecus látványtár a Majomszigeten címmel. Az előkészítő munkálatok keretében már elbontották a régi épület maradványait, a leletek védelme érdekében a talajt geotextíliával fedték be, majd kőzúzalékkal borították le. A beruházásban résztvevők és a sajtó előtt ünnepélyes kapavágással indult a projekt, majd sajtótájékoztatóval folytatódott a művelődési házban.

Szobota Lajos, mint házigazda köszöntötte a vendégeket. Megköszönte a projektben résztvevők támogatását és egyben további segítségüket kérte. Emlékeztetett, hogy Rudabánya a nevének megfelelően bányászváros volt, s a bányának köszönhetik az őslénytelepet is. A látványtár megvalósításával nem csak egy turisztikai attrakció születik, hanem reményei szerint munkahelyek is. „Ebből nem csak városunk, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megye és országunk is elismerést fog kapni.”

Riz Gábor elmondta, hogy Ózdról, egy ipartörténeti konferenciáról jött, s jól tudja, hogy a rudabányaiak szívébe is begyökeresedett a múltjuk, amit tovább kell adni gyermekeiknek, unokáiknak. „Rudabánya fókuszba került ezzel, a világon egyedülálló lelettel”- méltatta az elmúlt évtizedek kutatási eredményeit. Részévé vált az itt élők életének, amiből előnyt kell kovácsolni, be kell kapcsolni a turisztikai vérkeringésbe a várost és térségét. Az őslénytelep, az ipari múlt mellett a környező táj adottságait is ki kell használni, például a rekreációs turizmus révén.

Kordos László professzor, a rudabányai kutatások vezetője elmondta, hogy  a saját kategóriájában ez a lelőhely a leggazdagabb Eurázsiában, hasonlóak csak Kelet-Afrikában vannak. Képekkel illusztrált előadás keretében az 1965-től napjainkig bemutatta a kutatást, amelyet Kretzoi Miklós professzor kezdett. Ő ismerte fel, hogy önálló fajról van szó, amelyet Rudapithecus hungaricusnak nevezett el. Visszavonulását követően a munkában kezdetektől résztvevő Kordos László vette át a kutatások vezetését. Tudósként fontosnak tartja a lelőhely megőrzését a jövő számára, ezért a projektnek kettős feladata van, az őrzés és a bemutatás. Örül, hogy Rudabánya magáénak érzi a kincseket.
Wachter Balázs, mint a projekt előkészítője a térségi turisztikai viszonyrendszerben helyezte el a látványtárt, amely összekötőkapocs lehet Miskolc, Eger, Szilvásvárat, Aggtelek és Edelény közt. Megemlítette, hogy a svájci alapból egy kisebb projekt is indult a városban.

Vasáros Zsolt DLA építész  kiemelte, hogy összhangot kellett teremteni a természeti, ipari és történeti örökség közt. A cége a kultúrtájra specializálódott, Magyarországon kívül számos országban dolgoznak. Véleménye szerint a Rudapithecus projektből lehet a térségben a legkönnyebben nagy attrakciót csinálni. A beruházás keretében egy fogadóépület, egy védőépület (bemutatóhely) és a tanösvény egyes elemei valósulnak meg. A 10 millió éves történetet nem lehet egyetlen építészeti stílushoz sem társítani, ezért az ipari világ visszahozatalaként betonból készülnek az épületek, vasoxidos színezete utal majd az egykori vasércbányára. 

A sajtótájékoztatót követő fogadáson Török Dezső mondott pohárköszöntőt. Gratulált a látványtár ötletéhez. Kitért rá, hogy milyen elképesztően nagy idő a 10 millió év, hiszen 10 év gyorsan elröppen, 100 már a kitűnő genetikával rendelkezők esetében is egy emberöltő, 1000 éve Szent István az állam megszilárdításán dolgozott, 10 ezer éve őseink valahol messze keleten éltek, 10 millió éve pedig a Pannon-tenger borította a Kárpát-medencét, csak a magasabb helyek voltak szárazon, mint itt, Rudabányán egy félsziget, ahol többek közt az ősmajmok éltek. A helyiek jól pályáztak. A megvalósításhoz pedig sok sikert kívánt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.