Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

HÉVÍZ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 2., kedd 10:39

Startolt a hévízi belvárosfejlesztés - Nem csak településkép szépül
A fürdőváros február elején mintegy 920 millió forintnyi költséggel járó, funkcióbővítő belvárosi rehabilitációs programot indított el. A munkálatok elvégzését egy 500 millió forintos  uniós támogatással kiírt pályázat is segíti.  A fejlesztés a Festetics teret, királyné, a Rákóczi és a Petőfi utcát érinti, a térszint és egyes létesítményeinek megújításával, a helytörténeti jelentőségű Rózsakert vendéglő teljes rekonstrukciójával. A gyógytó közvetlen közelében fekvő városközponti környezet minőségi fejlesztése nyomán növekedik és minőségében is változik, fejlődik Hévíz idegenforgalmat vonzó hatása. Bővülnek a város közösségi terei, kulturális funkciói. De miről is szól pontosan a belváros rekonstrukciója? –tettük fel a kérdést polgármesternek.
- Az európai hírű gyógytó, gyógyvíz és az itt folyó magas színvonalú gyógyító tevékenység exkluzív környezetének megteremtése nem csupán városi, de országos érdek is. A fejlesztéssorozat rengeteg új munkahelyet teremtve újabb és újabb beruházásokat generál mind helyben, mind a régió vállalkozásainál, mind a mikrotérség önkormányzatainál. Megnő a gyógytelepülés lakosságmegtartó képessége. A munkák koordinálásában, a menedzselés irányításában, a partnerekkel való együttműködésben oroszlánrészt vállalnak az önkormányzati alkalmazásban álló pénzügyi, műszaki és jogi szakértelemmel bíró köztisztviselők, de rajtuk kívül több éves tapasztalattal rendelkező szakértők biztosítják a projekt szakszerű, zökkenőmentes lebonyolítását.
Az összefüggő gyalogos övezet kialakításával egy élhető belváros jön létre. A Rózsakert épületének lecsupaszított szerkezete már a városlakók számára is egyértelműen jelzi, hogy megkezdődött a belvárosi rekonstrukció. A kivitelezés nyertese, az SZ-L BAU Kft. február tizennegyedike óta negyven-ötven fős létszámmal dolgozik a területen. A Rózsakert épületegyüttesének bontása után fokozatosan a sétálóutcára is kiterjed a felújítás és ez után indulhat a zárt rendszerű csapadékvíz-elvezés hálózatának porral-zajjal járó kiépítése is. A látvány jelenleg sokkoló lehet, hisz nemrégiben száznál több fát vágtak ki. Hamarosan viszont gyönyörű, egészséges díszfák, cserjék, egynyári virágok lepik el a projekt által érintett közel 900 m2-es zöldfelületet. A Rákóczi utcában egy nagy levelű, betegség- és kártevő ellenálló, elegáns hárs fajtát (Tilia americana’Nova’), királyné utcában egy különleges éger fajt (Alnus spathii) ültetnek, előnevelt, méretes facsemetékből. Ugyanitt a fák között néhány kisebb növény ágy kerül kialakításra, örökzöld cserjékkel, egynyári virágokkal. A Festetics téren hasonló módon tervezték a maradó nagy platánok alatt a zöldterületet, foltokban összefüggő örökzöld cserje ágyak, más foltokban egynyári virágok pompáznak majd. Kezdeményezésemre burkolatsíkba épített, egyedi gyártású, tavirózsa motívumos, bronz és rézbetétes, vízelnyelő aknafedlapok és megvilágított tündérrózsa motívumok vezetik a gyógyturistákat a tóhoz. A kivitelezési határidő igen rövid, de mindenkinek az a célja, hogy gyorsan, kitűnő minőségben, a lehető legkevesebb kellemetlenség mellett sikerüljön lebonyolítani az építkezést. Hogy minél kisebb konfliktus alakuljon ki, folyamatosan tájékoztatjuk az érintetteket és a lakosságot a munkák helyzetéről és várható alakulásáról.
A Rózsakert állaga az évek során teljesen leromlott, ám abban a városvezetés részéről is teljes volt az egyetértés, hogy az épületegyüttes a maga karakterével hozzánőtt a város képéhez. Ezért arról döntöttünk, hogy a felújítás során az alapvető külső stílusjegyek megmaradnak, ám a modernizáció és funkcióbővítés érdekében valamennyi korszerűtlen elemtől megszabadítjuk az épületet. A területen nagyon sokan és gyors tempóban dolgoznak az építkezés kezdete óta. Folynak az építőmesteri munkák. Egy reprezentatív épület lesz majd a városcentrum éke, ahol étterem és közösségi tér mellett egy történelmi ivócsarnok is létesül.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.