Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. október 16. szombat
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. július 2., csütörtök 10:34

Hagyományőrző Aratók Napja
Idén 7. alkalommal került megrendezésre a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoport és a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ által szervezett arató nap. Az egész napos programoknak és a versenynek ebben az évben is a Nyakas Farm adott otthont június 27-én. A „Hagyományőrző Aratók Napjára” közel 20 csapat nevezett köztük üde színfoltként Ustron csapata is megméretette magát.

Igazi arató idő várta azt a több száz vendéget és versenyzőt június 27-én szombat reggel, akik ismét vállalkoztak arra, hogy megmutassák a kézi aratás hagyományos mozzanatait. A hetedik alkalommal meghirdetett Arató Fesztivál házigazdája idén is Nyakas András és felesége Éva asszony voltak.

Reggel nyolc órakor Szólláth Tibor Hajdúnánás város polgármestere, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a résztvevőket, aki beszédében szólt a hagyományőrző programok ápolásáról, azok megőrzéséről, s felelevenítéséről, melyek igazi közösség összetartó erővel bírnak. Az aratónapot Gacsályi Gábor református lelkipásztor áldotta meg.

A köszöntők után a jelenlévők egy perces néma csenddel tisztelegtek a januárban elhunyt Veres Sándorra, aki haláláig szervezte, vezette a Nánási Lakodalmast, az Arató Fesztivált, illetve a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Csoportot.

A közel 20 arató csapat hangos énekszóval vonult a búzaföldre, ahol rövidesen elfoglalták a számukra kijelölt parcellákat, majd Nyakas András házigazda az ünnepélyes kaszavágás után átadta a területet, s ezzel kezdetét vette az arató bemutató.

Az arató csoportokat társadalmi zsűri értékelte, melynek elnöke ezúttal Dr. Hadházy Jenő nyugalmazott főiskolai tanár volt. A pontozásnál figyelembe vették a kaszálás minőségét, a kötélkészítést, a kéve bekötését, valamint nézték a hagyományos ruházatot is.

A résztvevők között voltak nagy gyakorlattal rendelkező csapatok is, mint például a Hajdúdorogi Görög Demeter Kertbarát Kör, a Téglási Bek Pál Kertbarátkör nem is szólva a nánási indulókról.
A kévék bekötése után elkészültek a keresztek, melyek felkerültek az ökörfogatra. Az aratást követően tovább folytatódott a színes program kavalkád. A nap folyamán az aratóbál hangulatát Tordai Zoltán és cigány zenekara elevenítette fel, mindeközben a gyerekeket kézműves foglalkozások és szalmadancoló várta.  

Az arató találkozón a szervezők több kuriózummal is várták a vendégeket: idén először a helyszínen is betekintést nyerhettek az érdeklődők a szalmakalap készítés rejtelmeibe. Emellett a Hajdúnánási Helyi Sajátosságok munkatársai kézműves foglalkozásokat tartottak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, melynek keretében az érdeklődők kipróbálhatták a nemez, a bőrműves és szalmafonás készítését.

A kíváncsiskodók ebben az évben a Nyakas Farmot és az ott zajló gazdálkodást is megismerhették. Késő délután minden résztvevő csapat elismerésben részesült.

8 csatolt kép 87654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.