Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2015. július 3., péntek 13:41

Koszorúzási ünnepség Horn Gyula szobránál
Az egész alakos szobrot egy éve avatták fel

2015. július 3-án, az angyalföldi Gyermek téren tartotta a XIII. kerületi önkormányzat koszorúzási ünnepségét díszpolgára, Horn Gyula egykori miniszterelnök emléke előtt. Az ünnepségen megjelent Horn Gyula özvegye, lánya, unokája, Hiszékeny Dezső a kerület országgyűlési képviselője, dr. Tóth József a kerület polgármestere és az egykori miniszterelnök több száz tisztelője.

Az ünnepség Kosztolányi Dezső „Európa” című versével kezdődött Papp János színművész előadásában. Ezt követően Kegye János pánsípművész műsora következett. A koszorúzást követően, Papp János Váci Mihály Származás című versét adta elő.


Az ünnepség Kosztolányi Dezső „Európa” című versével kezdődött Papp János színművész előadásában. Ezt követően Kegye János pánsípművész műsora következett. A koszorúzást követően, Papp János Váci Mihály Származás című versét adta elő.

2014. július 4-én Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat egész alakos  a Magyar Köztáraság az akkor egy éve elhunyt miniszterelnökének, a kelet-nyugati szembenállás felszámolásának kiemelkedő támogatójának, a rendszerváltás meghatározó politikai személyiségének, a XIII. kerület díszpolgára emlékére.
Horn Gyula Budapesten 1932. július 5-én született és 2013 június 19-én hunyt el. Politikus, közgazdász, a közgazdaság-tudományok kandidátusa, külügyminiszter, 1994 és 1998 között a Magyar Köztársaság miniszterelnöke volt. Elemi iskolába Angyalföldön járt, az ötödik osztály után már munkát kellett vállalnia. 1948-ban a dolgozók esti iskoláján tett szakérettségi vizsgát. Felsőfokú tanulmányait a Szovjetunióban végezte, 1954-ben a Rosztovi Közgazdasági és Pénzügyi Főiskolán szerzett diplomát.
1959-ben került a Külügyminisztériumba, majd Szófiában, Belgrádban teljesített külügyi szolgálatot. Ezután MSZMP KB Külügyi Osztályán dolgozott 1983 és 1985 között, mint osztályvezető. Ezt követően visszatért a Külügyminisztériumba, ahol államtitkár, majd 1989-ben külügyminiszter lett. Minisztersége idején létesült a diplomáciai kapcsolat Dél-Koreával, Izraellel, a Vatikánnal és a Dél-afrikai Köztársasággal.
Nemzetközi elismertségét a keletnémet menekültek előtti 1989. szeptemberi határnyitás során játszott szerepének is köszönheti. 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel együtt a televízió nyilvánossága előtt jelképesen átvágta az azt megelőző hónapokban felszámolt műszaki határzár („vasfüggöny”) maradványát. Horn Gyula jelentette be azt is, hogy a magyar hatóságok átengedik a nyugati határon a Német Demokratikus Köztársaság (NDK) azon állampolgárait, akiket Ausztria vízum nélkül hajlandó volt fogadni. Külügyminiszterként előkészítette és 1990 márciusában aláírta a magyar-szovjet csapatkivonási megállapodást. A rendszerváltás korának magyar politikusai közül elsőként vetette fel Magyarország lehetséges NATO-tagságának témáját, illetve az Európai Unióhoz való csatlakozás ügyét.
1990-től 2010-ig volt tagja az Országgyűlésnek. 1994. július 15-én a választásokon nagy többséggel győztes MSZP vezetőjeként az Országgyűlés miniszterelnökké választotta, s e tisztséget 1998. július 6-ig látta el. Kormánya elkerülte a fenyegető pénzügyi csődöt és az ország gazdasága viszonylag rövid időn belül növekedési pályára állt. Számtalan nemzetközi elismerés birtokosa, a Cölöpök és Azok a kilencvenes évek…című könyv szerzője. 2004. óta a XIII. kerület díszpolgára.

Díszpolgársága alkalmával készített interjúban kifejtette:
 „Az embert mindig különleges érzések kötik a szülőföldjéhez, márpedig nekem Angyalföld a szülőföldem. Amit itt gyerekként és munkásként megéltem, arra joggal elmondhatom, hogy egész pályafutásomat végigkísérte. Az itt megismert emberek és helyzetek meghatározó jelentőségűek lettek további életemre. … és szeretetem a fővárosnak e nem túl nagy, de számomra legalábbis jellegzetes terület iránt nem fog elhalványulni, erre megesküdhetek.”


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.