Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 24. szerda
Hírek témák szerint

GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. július 13., hétfő 12:22

TANÉVZÁRÓ ÉRTÉKELÉS: Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda
Gilvánfán az egyik legfontosabb közösségszervező a   által működtetett Kászá Dăsztyisză – Nyitott Ház Tanoda. 
AMBRUS László tanodavezető a mögöttük lévő tanévet értékelte.
- A Tanoda munkatársait mutassuk be a szülők, hozzátartozók számára is. Ki, mivel foglalkozik, mi közöttük a munkamegosztás?
- A tanoda legtöbb munkatársát nem kell bemutatni a szülőknek, hiszen a közösségi ház megalapítása, 2008 óta jelen vannak Gilvánfán. Sajnos, a távolság és a bizonytalan finanszírozás miatt az óraadó kollégák nagy része átlagosan néhány hónapot dolgozik a tanodában. Itt röviden bemutatom a tanoda jelenlegi munkatársait és feladataikat.
*Békési Andrea - a tanodát fenntartó civil szervezet programigazgatója. Irányítja három tanoda, több családi napközi mintegy 50 munkatársának tevékenységét, valamint megszervezi az intézmények működésének anyagi feltételeit.
*Ambrus László - a tanoda szakmai vezetője. Irányítja a tanoda működését, részt vesz az oktató és szabadidős programok szervezésében. Képviseli a tanodát szakmai fórumokon.
*Heindl Péter – a jogsegély szolgálat vezetője, a tanoda pedagógia szellemiségének meghatározó alakja. A tanodai múltkutató program irányítója, heti rendszerességgel fogadja a gilvánfai ügyfeleket, részt vesz a tanoda társadalmi kapcsolatainak fejlesztésében,
*Sarah Braun – a tanoda idegennyelv programjának irányítója. Előbb önkéntesként, majd nyelvtanárként és a kézműves foglalkozások vezetőjeként dolgozik a tanodában.
*Orsós Edit – szociális asszisztens. Háziasszonyként az ő feladata a közösségi ház rendben tartása. A tanodában mentorként, a zenei foglalkozások szervezőjeként, a kiránduló gyerekek kísérőjeként dolgozik.
Az elmúlt tanévben a tanoda munkatársa volt:
*Faller Balázs – reál szakos pedagógus
*Markó Szilvia – angol nyelvtanár
*Simó Attila – reál szakos pedagógus
*Elisa Pons  – önkéntes, Önkéntes Diakóniai Év – EVS (Olaszország)
*Cathrin Pappe – önkéntes, Önkéntes Diakóniai Év – EVS (Németország)
*Balogh Evelin – önkéntes, Pécsi Tudományegyetem
*Hamarics Eszter – önkéntes, Pécsi Tudományegyetem
*Takács Virág – önkéntes, Pécsi Tudományegyetem
- A tanévkezdéskor mi volt az elsődleges pedagógiai célkitűzés? Ezekből mit sikerült elérni, van-e valamilyen területen el- vagy lemaradás?
- A tanoda elsődleges pedagógiai célkitűzése ebben az évben is az volt, hogy minél több olyan programot szervezzünk, amely elősegíti a gyerekek társadalmi integrációját és iskolai sikerességét. A TÁMOP-tanodaprogram, a Renovabis támogatása és a gilvánfai teleprehabilitációs program révén nagyon sok szabadidős, sport és kulturális eseményt tudtunk kínálni a fiataloknak. Az Autonómia Alapítvány szendvicsprogramja révén a középiskolások számára napi élelmiszercsomagot biztosítottunk. A legtöbb tanodás sikeres tanévet zárt. Sajnos voltak tanulók, akik  a családi körülményeik miatt kikerültek a tanoda látóköréből, és olyanok is akadtak, akik  sokat hiányoztak az iskolából, és emiatt pótvizsgázniuk kell. Számukra felkészülési lehetőséget biztosítunk.

– Az elmúlt tanévben a gilvánfai diákoknál mi volt a könnyebb és a nehezebb tanulásuk során?
- Idén főként az alsó tagozatosok voltak nagyon aktívak, különösen az olyan szabadidős tevékenységekben, mint a kézműves foglalkozások. Több felső tagozatos gyereknek kihívást jelent az értő olvasás és a matematikai alapműveletek elsajátítása, ezért ezekre még nagyobb hangsúlyt fektetünk a következő tanévben.
A középiskolásoknál továbbra is a rendszeres iskolába és tanodába járást hangsúlyozzuk, mivel többször igazolást nyert, hogy a legtöbb iskolában a tanárok a hiányzást rossz jeggyel büntetik. Idén is több alkalommal előfordult, hogy az utolsó (vagy éppen utáni) pillanatban jöttek tanulmányi segítséget kérni. Tanodai pedagógusként feladatunk a motiváció felkeltése, vagyis hitelesen elmagyarázni a gyerekeknek a rendszeres részvétel fontosságát.

– Van-e személyes értékelés? Kiket és miért emelne ki, avagy marasztalna el?
- Elsősorban a középiskolát sikeresen befejezőket emelném ki: Bogdán Arankát, Balatoni Boglárkát, Orsós Edinát, Orsós Zoltán és Nagy Dávidot. Nagyon jónak tartom, hogy közülük négyen folytatják tanulmányaikat. Bogdán Erika nagyon szépen   fejezte be ezt a tanévet is.Orsó Attilát az iskolában külön megdicsérték a kiváló hegesztésért. Fehér Vikit, Orsós Emesét és Orsós Vanesszát érettségi adó középiskolába vették fel. Orsós Máté mindenféle külső ösztönzés nélkül tanult az iskolában és a tanodában is, ráadásul a kémia területén fejlődött, pedig ez a tantárgy általában nem a gyerekek kedvence. Dömsödi Evelin a kitartó és rendszeres tanodai részvételével tűnt ki. Orsós Sanyi rakoncátlan kisfiúból komolyabb fiatalemberré nőtt, ez mind az iskolában, mind a tanodában feltűnt a pedagógusoknak. A kicsik erőteljes tanodai jelenlétét említettem már, ennek azért örülünk, mert belőlük lesznek a “nagy” tanodások, és reményeink szerint, a sikeres középiskolások.
 – A Tanoda nem csupán egy tanulási hely, hanem egyben közösségszervező közeg. Könnyű mozgósítani a gilvánfaiakat? Melyik programokra emlékezik vissza szívesen?
- Valóban a tanoda egy olyan közösségi tér a fiatalok számára, ahol megélhetik társas létüket, barátságok, akár szerelmek szövődnek. Egy-egy tanodai projekt köré is kialakul egy kis csapat, így vannak a playbackesek, a múltkutatósok, a zenebonások, a focizók stb. A gilvánfaiakat – mint mindenkit-, a hiteles programszervezők és a számukra értéket jelentő programok tudnak mozgósítani. Nagyon sok izgalmas és tartalmas programot sikerült megvalósítani az elmúlt években. Több külföldi (Lengyelország, Horvátország, Szlovákia), több budapesti (Szent Gimnázium, Néprajzi Múzeum, Csodák Palotája, Holokauszt Múzeum stb), számtalan pécsi (színházak, Mecsextrém Park, mozi, tudományegyetem), kaposvári, bicsérdi, nagyharsányi (Ördögkatlan Fesztivál), alsószentmártoni, siklósi, kozármislenyi, komáromi (Csillagbörtön) stb. helyszínre vittük el a gyerekeket. Azt gondolom, hogy a tanoda egyik legfontosabb feladata, hogy olyan élményekhez juttassa a fiatalokat, amelyek segítségével mind jobban megismerhetik a világot és természetesen önmagukat. És ezek a programok a tanodai pedagógusok számára is fontosak, mert ugyan “dolgozunk” (szervezés, gyermekfelügyelet stb), de ezekben a helyzetekben másfajta, és gyakran hitelesebb képet kapunk a gyerekekről, mint a tanodában.
- Itt van a nyári szünet? Mit ajánl a diákoknak, illetve a szüleiknek? Hogyan készülnek az őszre?
- Július nagy részében a tanodai dolgozók nyári szabadságra mennek. Július 30. és augusztus 2. között a telepprogram keretében a pécsi egyetem hallgatóival egy művészeti tábor szervezünk, amelyre kicsiket és nagyokat is várunk.
Augusztus második hetében az Ördögkatlan Fesztiválon veszünk részt, a zenebonások és a playbackes fognak fellépni. Továbbá várjuk azokat is, akik szeretnének készülni az őszi pótvizsgára. Terveink szerint a tanév előtt újra kikérnénk a szülőkkel arról, hogy ők hogyan képzelik el a gyermekük tanodai részvételét és a tanodai munkát.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.