Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. december 2. csütörtök
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 4., kedd 10:39

Puskalövés, ágyúszó, kardcsengés: ismét megelevenítették Bocskai korát Hajdúnánáson
Középkori harc és tábori mulatozással, fáklyás felvonulással, hárem hölgyekkel, játszóházzal várták a hajdúk a világtalálkozóra látogatókat július 31. és augusztus 2. között.
A hajdúk 2015-ben ismét Hajdúnánáson találkoztak július 31-augusztus 2. között. Az elmúlt hétvégén minden érdeklődő bepillantást nyerhetett a középkori világba, aki kilátogatott a második Hajdúk Világtalálkozójára a városi gyógyfürdőbe.

A három napos programsorozat péntek délután vette kezdetét a „Magyar hajdú ajkán kél győzelmi ének, büszke hirdetője Bocskay nevének” – A hajdúk öröksége című tudományos konferenciával, mely a Debreceni Egyetem és a Hajdúnánás Városi Önkormányzat közös szervezésében valósult meg.

A rendezvény látványos elemei péntek este a főtéren kezdődtek, ahol Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere köszöntötte a résztvevő XVI-XVII. századra jellemző díszbe öltözött katonai csapatokat. Ezt követően a hajdú ősök tiszteletére muskéta lövéseket hallhattak az érdeklődők, melyet a hadbafogadás ünnepélyes pillanatai követtek, melynek során a hajdútelepülések polgármesterei, alpolgármesterei adták át a bandériumi csapatok vezetőinek a hajdú botokat. Az est zárásaként a „Legenda” című táncos álomjátékot tekinthették meg a fürdőbe kilátogatók a Naná Színház és az érmihályfalvai Nyíló Akác Néptáncegyüttes közreműködésével. 

Újkenyér havának első napján a kulturális és gasztronómiai programok mellett látványos, korhű katonai bemutatók is színesítették a napot, hiszen akik kilátogattak a Hajdúnánási Gyógyfürdőbe a XVI-XVII. század csata jelenetei  elevenedtek meg előttük. Az II. Hajdúk Világtalálkozóján ugyanis a cél az volt, hogy élethűen bemutassák a kor hagyományait, emellett a látványos fegyver- és harcbemutatókat is. A programsorozaton közel 150 hagyományőrző vett részt, akik közül érkeztek hazánkból, Lengyelországból, Szlovákiából és Csehországból is.

Kávé, tea, keleti italok, vízipipák és gyönyörű háremhölgyek varázsolták el azokat, akik az egésznapon át tartó katonai bemutatók és a gasztronómiai programok látogatását követően betértek a török főúri díszsátorba. A nap folyamán Mónus József és többszörös Európa-bajnok íjász barátai Majoros József és Prokaj Kiara cél és harci céllövő bemutatójukat tekinthette meg a közönség.
Ezen a napon szervezték meg a hagyományos népművészeti vásárt is, amelyre elsősorban helyi alkotók érkeztek, de találkozhattunk más városokból érkezett árusokkal is.

Érmihályfalva legjelentősebb kulturális nagykövetei a Nyíló Akác Néptáncegyüttes és a Lengyelországból érkező Nádtető „Strzecha” zenekar fellépését követően Varga Lajos az I. Magyar Fehérasztal Lovagrend nevében adta át id. Hódos Antal részére az örökös slambucfőző mester címet. A leszálló estében a Turba Luporum zenekar koncertje szórakoztatta a nagyérdeműt.

A Hajdúk Világtalálkozója vasárnap a református templomban istentisztelettel, illetve a Bocskai-szobor előtt ünnepélyes puskalövésekkel ért véget. 

Az immár második alkalommal megrendezett Hajdúk Világtalálkozójának nem titkolt célja és szándéka, hogy a nagy és kis hajdútelepüléseket felkutatva a hajdú azonosságtudat és összefogás jegyében a településeken élőket egyfajta kulturális és művészeti találkozóra invitálják Hajdúnánásra minden év nyarán.

Fotó: Füz László


8 csatolt kép 87654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.