Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 28. csütörtök
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 17., hétfő 10:55

XXI. Falunap
Már korareggel sürgölődtek az asszonyok és a férfiak, az oroszlányi szlovák tájház környékén, hogy minden készen fogadja szombaton a XXI. falunap látogatóit. A Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, valamint a Szlovák Önkormányzat által szervezett rendezvény nyolc órakor kezdődött hivatalosan, s addigra a pajtában szemgyönyörködtető termékbemutatót rendeztek be a kertészkedők, és ott kapott helyet az idén elhunyt Danis Irén festményeiből, rajzaiból összeállított tárlat is.
Az üstökben halászlé, gulyás és káposzta készült a fellépők megvendégelésére, majd lassan összejöttek azok a családok és baráti társaságok is, akik a főzőversenyen mutatták be specialitásaikat. Mindeközben sorra érkeztek a delegációk, illetve folklór együttesek Vágsellyéről, Kozárovcéből, Myavából és Nitráról.
A koradélutáni díjátadón Szabó Istvánné, Gibicz Ferencné, a Bíró család, Táborszky Józsefné, Molnár Ferencné, Szigetvölgyi Istvánné, valamint a Szlovák Klub érdemelte ki az oklevelet színvonalas zöldség-gyümölcs termékeiért. A legízletesebb ételt a falunapon a város baráti köre készítette, de a baconos nyúlpörköltet, a malachúsos káposztát és a vaddisznópörköltet készítő csapatok is kiérdemelték az elismerést.
A tájházból aztán már siettek is az érdeklődők az evangélikus gyülekezeti terembe, ahol Takács Tímea, a művelődési ház vezetője méltatta Felföldi Sándorné, Rózsáné Józan Csilla és Szegedi Jánosné gobelin és csipkecsodáit. Mint elhangzott: Ez a kiállítás hű képe annak, hogy nem elsősorban üzletről van szó, amikor valaki a gobelint vagy a csipkét emlegeti, hanem a hagyományos és modern kézimunka iránti tiszteletről és szeretetről.
A délután kulturális programja a népi, nemzetiségi együttesek hagyományos felvonulásával vette kezdetét, mely során a résztvevők a Topolya kútnál megkoszorúzták a szlovák ősök emléktábláját. A Szt. Flórián téren felállított színpadon Lazók Zoltán polgármester köszöntötte a város lakóit, vendégeit, a Szlovák Önkormányzat és a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjait, akik – mint mondta – felvállalták az egyetemes emberi kultúra részét képező népi hagyományok és népi kultúra értékeinek felelevenítését, megjelenítését, valamint a közönséggel való megismertetését, s teszik ezt immár huszonegy éve.
Az esemény kedves epizódjaként került sor a több mint egy évtizede alapított Za Oroslánsku Kultúru (Oroszlány kultúrájáért) díjak átadására. Mint azt az egyik főszervező, Vargáné Vojnár Katalin települési képviselő megfogalmazta: idén olyan személyeknek jutott a kitüntető cím, akik eddigi életük során folyamatosan segítették a faluközösség és a szlovák nemzetiség hagyományainak ápolását. Részt vettek a programok szervezésében és azok megvalósításában, nem egyszer anyagilag is támogatva egy-egy rendezvényt. Betegsége miatti távollétében unokája vette át Sztakó Mihályné díját, aki mellett Fidrich Istvánt, valamint Likerecz Róbertet és családját érte a megtiszteltetés.
A téren kirakodóvásárral fogadták a vendégeket, a volt alapítványi óvodában egész délután kézműves és játékos programokkal várták a kicsiket, az estig tartó szórakoztató műsorban pedig többek között fellépett a Kridlovka zenekar, a Branicka néptánccsoport, a myjavai Kopa, a nitrai Drazovcc és a kozárovcei Konopa folklór együttesek, nagysikerű koncertet adott Sipos F. Tamás, végül utcabál zárta a XXI. oroszlányi Falunapot.
 
Oroszlány, 2015.08.16.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.