Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2015. augusztus 24., hétfő 16:03

Követendő példa lehet a zuglói modell
Elindult a Zuglói Egészségmegőrző Modell - augusztus 24-én aláírták a stratégiai megállapodást. A partnerek: a kerület önkormányzata, a Zuglói Egészségügyi Szolgálat, az Uzsoki Utcai Kórház és az Omron – Promecon Kft.
„Célunk, hogy a lehető legtöbb embernek segítsünk, minden zuglóit bevonjunk a programba. A megelőzés a legfontosabb. A politikában mindenki nagyon sokat beszél erről, de sosem történt semmi érdemleges. Mi most új utakra léptünk, elindítjuk a Zuglói Egészségmegőrző Modellt – mondta Karácsony Gergely polgármester. Hozzátette azt is, keresik a pályázati lehetőségeket, amellyel kiszélesíthetnék a programot.
A modell legfontosabb szereplői a zuglóiak, akik már regisztrálhatnak a weboldalon. Ott életmódtanácsokat, javaslatokat is kaphatnak, közvetlen kapcsolatba léphetnek az orvosokkal. A program három szintű. Az első, az összes regisztráltat érintő szűrővizsgálat elvégzése. Ez után azok következnek, akiknél megállapították, hogy hajlamosak valamilyen betegségre. Az veszélyeztetetteket folyamatosan ellenőrzik. A harmadik szint a kiemelt, konkrét panaszokkal küzdő páciensek kezelése. Az Uzsoki Utcai Kórház kardiológiai osztályának főorvosa, Dr. Nagy András Csaba kifejtette, egy kérdőív segítségével felmérik az emberek általános állapotát. Ezzel bekerülnek abba a rendszerbe, ami a háziorvosuknál is látható. Így nyomon tudják követni, hogy az évek során hogyan változik az egészségi állapotát. Fontos, hogy a megadott információkat csak a kijelölt orvos látja, azok nem nyilvánosak. Elmondta az is, hogy Zuglóban a keringési rendszer betegségei, a daganatos- és a légzőszervi betegségek miatt halnak meg a legtöbben, így arra kiemelt figyelmet fordítanak majd. Az intézmény főigazgató szerint mintaértékű a program, hiszen nem mindennapi, hogy egy kerület minden egészségügyi intézménye, és az önkormányzat is összefog. „A kórháznak is az a jó, ha nem súlyos állapotban fekszik bent a beteg. Meg kell előzni a bajt. Szűrővizsgálatokkal, a kockázatok felmérésével. Így mindenki profitál. Nem mindegy, hogy jókedvű, egészséges emberek élnek és dolgoznak az országban, vagy betegek” – magyarázta Dr. Ficzere Andrea.
A programhoz az Omron – Promecon Kft. biztosítja a szükséges eszközöket. Ez által a betegek otthonukban mérhetik meg például a vérnyomásukat, az értékről pedig tájékoztatják a háziorvosukat. Mezei Rudolf, a cég ügyvezető igazgatója kifejtette, hogy a modell nemzetközi szinten is egyedülálló, mert nem csak az emberek szűrését, hanem a gondozását is biztosítják.
A Zuglói Egészségügyi Szolgáltató pedig koordináló szerepet tölt majd be. Közvetít a háziorvosok, a szakrendelő és a kórház között. A szervezet igazgató főorvosa szerint minden feltétel adott ahhoz, a modell segítségével megőrizzék a zuglóiak egészségét.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.