Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. november 26. szombat
Hírek témák szerint

VÁMOSSZABADI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. szeptember 11., péntek 14:29

Baleset- és járványveszély, embertelen körülmények Vámosszabadinál!
Vámosszabadi képviselő testülete nyomatékosan kéri a település határában lévő menekülttábor körül kialakult áldatlan állapotok azonnali megszüntetését és felhívja a hatóságok figyelmét a területen kialakult fokozott járvány-, és balesetveszélyre.

Az elmúlt napokban az Ausztria felé tartó migráns áradat nagy részét a hatóságok rázúdították a szlovák határ mentén található, eredetileg 218 fő elhelyezésére tervezett befogadó állomásra és környékére. A csütörtöki (09.10.) nap folyamán több mint 110(!)busznyi embert szállítottak ide, akiknek zöme meg sem kísérelte, hogy bemenjen a menekülttáborba. Az ott uralkodó túlzsúfoltság miatt, az intézmény a többiek közül is csak elenyésző számban tudott befogadni néhányat.

A Vámosszabadira szállított migránsok, kisebb-nagyobb csoportokba verődve, az érkezésük után azonnal elindulnak gyalog Győrbe a 14-es számú főúton, miközben az őket szállító autóbuszok üresen mennek vissza a megyeszékhelyre.

Mindennek következményeként kaotikus állapotok alakultak ki a tábor előtti, szűkös területen, illetve a Győr felé vezető, forgalmas, nemzetközi főúton. Minimum ötezer ember fordult meg egyetlen nap alatt a befogadó állomás környékén úgy, hogy semmiféle ellátást nem kapnak és az általuk elfoglalt területen, egyetlen mobil WC, és szemétgyűjtő nem található.

A szeméthalom mára szinte összefüggővé vált az intézmény környékén. Eltávolításukról senki nem gondoskodik, miközben a migráns áradatnak folyamatos az utánpótlása. A képviselő testület felhívja a hatóságok figyelmét a rengeteg hulladék miatt megnövekedett járványveszélyre.
A Vámosszabadi befogadó állomáskapuin kívül kialakult gócpontnál egyetlen segélyszervezet nincs jelen, mindössze néhány önkéntes tevékenykedik ideig-óráig.

Bár a település vezetői is látják, hogy a rendőrség mindent megtesz a helyzet kezelése érdekében, a legnagyobb jó szándék mellett is folyamatos és fokozott a balesetveszély a 14-es számú főúton, az ott óriási létszámban (100-200 fős csoportokban), gyakran az útpálya mindkét oldalán vonuló migránsok tömege miatt. A főút kivilágítatlan, a migránsokat sötét ruháikban éjszaka szinte lehetetlen időben észrevenni. Az őket kerülgető autósok és kamionosok naponta többször kerülnek életveszélyes szituációkba. Az önkormányzati vezetők felhívják a figyelmet arra, hogy a tragédia bekövetkezése ilyen feltételek mellett csak idő kérdése.

A jelenlegi gyakorlat, miszerint kiszállítják a migránsokat a szlovák határon lévő menekültszállóhoz, akik azután azonnal visszafordulnak Győrbe, rossz a migránsoknak, életveszélyes a közlekedőknek és megterhelő a lakosságnak. Vámosszabadi vezetői kérik az érintett hatóságokat, elsősorban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy ezt a mindenki számára elviselhetetlen helyzetet a lehető leghamarabb szüntesse meg.

 Vámosszabadi Község Képviselő Testülete 
 2015.09.11.


1 csatolt kép Vámosszabadi Befogadó Állomás előtt
1 csatolt dokumentum Közlemény 09.11.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.