Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 18. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXII. kerület - Budafok-Tétény Önkormányzata
2015. szeptember 26., szombat 15:19

Felkészülni! Kész! Rajt! - október 3-án indulnak a futamok a 30. Futafokon
Jövő szombaton Budafokon ismét az egészséges életmód lesz a módi a Campona előtt. A szervezők több ezer résztvevőre számítanak a főváros egyik legrégebbi futóversenyén. A rendezvényről bővbben a www.futafok.hu-n.

2009 óta október első hétvégéjén ez az a nap, amikor együtt mozog, sportol a kerület, a sportrajongók veszik birtokba a bevásárlóközpont előtti teret. A vetélkedő elsősorban a kerületi óvodások és diákok számára megmérettetési lehetőség, de versenyzőként, vagy kísérőként a szülők, nagyszülők is részesei lehetnek a közös élménynek. A siker nem állt meg a kerület határainál, a három évtizedes múltú sportesemény nemrég az Európai Bizottság Euro Sport Egészség elnevezésű projektjén a rangsorolásra benevezett 77 pályázat közül az előkelő 9. helyen végzett a példás, azaz a ?legjobb gyakorlatot? képviselő rendezvények között. A Futafokot 30 évvel ezelőtt Szlatényi György és Kászonyi Attila indította útjára. Annak idején, és utána még sok-sok éven át egy kerületi sportpálya körüli utcákon futottak a gyerekek, alsós, felsős és középiskolás korosztály besorolással. Napjainkra úgy kinőtte magát a rendezvény, hogy a kezdetekbeli pár százas létszámból már rendszeresen közel ötezren vesznek részt a futamokon, és majdnem kétszer ennyien szurkolnak nekik. Idén a kerek évfordulót egy speciális jótékonysági futammal ünneplik a Budafok-Tétényiek, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal és a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetségével közösen a szervezők létrehozták a "MINDEN SPORT MINDEKIÉ" elnevezésű futamot, amelyen paralimpikonok vesznek részt egészséges kerületi gyerekek, sérült gyerekek, és ismert sportolók-, közéleti személyiségek kíséretében. A célba érkező gyerekek ?Teljesítettem" érmet kapnak és ingyenes belépést, látogatást a Csodák Palotájába,  a Tropicariumba, a Campona játszóházba, illetve az Álomautó múzeumba.
A jótékonysági futamra több neves sportoló is elfogadta a meghívást. A teljesség igénye nélkül, néhányan azok közül, akik már igent mondtak: Dombi Rudolf olimpiai-, világ- és európa bajnok kajakozó, Joó Abigél kétszeres Európa-bajnok cselgáncsozó, Dávid Kornél 107-szeres válogatott magyar kosárlabdázó, volt NBA-játékos, Kropkó Péter egy igazi triatlonos legenda, ötvenegyszeres IRONMAN, a magyar triatlon egyik legnagyobb alakja, Kusztor Péter pekingi olimpikon országúti kerékpárosunk, Kangyal Balázs 237-szeres magyar válogatott jégkorong játékos, Szuper Levente Divízió I-es világbajnok jégkorongos, Palásthy Kata, a Fitness Európa Bajnokság második helyezettje, Butu Arnold Csaba vak kerékpáros paralimpikon, Garamszegi László guide-dal, valamint a 2005-ben nemzetközi kerékpárversenyen megsérült, azóta handbike-os Barkóczi Péter. A Magyar Paralimpiai Bizottság által delegált paralimpikonok: Tóth Tamás kétszeres paralimpiai ezüstérmes úszó, Kézdi Réka 6. helyezett paralimpikon úszó, Szabó Nikolett bronzérmes paralimpikon judós, riói kvótásunk, Csúri Ferenc paralimpiai döntős, Pap Bianka Európa-bajnoki bronzérmes úszó. A Pető Intézetből, a Mozgásjavító Általános Iskolából, a vakok és gyengénlátók, valamint a hallássérültek oktatási intézményeiből is várhatóan több gyerek érkezik a futamra és a Suhanj Alapítvány is jelezte, sportolói részt vesznek a 30. Futafok jótékonysági rendezvényén. A Magyar Atlétikai Szövetség is jelezte, két kiváló sportolója, Papp Krisztina Utánpótlás Európa-bajnok, olimpikon, sokszoros magyar bajnok és Kiss Dániel Európa-bajnoki bronzérmes gátfutó, egykori országos csúcstartó is ott lesz a "MINDEN SPORT MINDEKIÉ" futamon.
A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) jelezte, örömmel csatlakoztak a Futafok rendezvényhez, hiszen mindkét szervezet folyamatosan keresi az olyan sportprogramokat, amelyek révén elősegíthetik a fogyatékos emberek integrációját. Fontos szempont számukra az is, hogy minél több olyan rendezvény jöjjön létre, amely lehetővé teszi a fogyatékkal élő emberek egészségmegőrző testmozgását, és ennek a kitételnek a Futafok minden szempontból megfelel.
A szervezők ezzel a futammal egy olyan élményt szeretnének nyújtani a fogyatékkal élő gyermekek számára, amely szebbé varázsolja mindennapjaikat. Fontos cél az is, hogy a még nem sportoló gyermekek ezáltal kapjanak kedvet a mozgásra, sportolásra, hogy később rátalálhassanak majd arra a sportágra amiben örömüket lelik.
Az önkormányzat nevében Karsay Ferenc polgármester és a főszervező Nádor Ágnes a budafokteteny.hu-nak úgy fogalmazott, a legfontosabb, hogy minél többen legyünk ott 12 órakor a rajtnál, és az 500 méteres távon buzdítsuk a jótékonysági futamon indulókat, csináljunk olyan hangulatot, hogy a végén mindenki olimpiai bajnoknak érezhesse magát!
További részletek a www.futafok.hu-n.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.