Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. december 2. csütörtök
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. október 13., kedd 13:48

Hajdúnánási Bibliás Krónika
Könyvbemutatóra várták az érdeklődőket szeptember 26-án szombat délután, amelynek keretében a bibliakutató-lelkész, irodalmár Dr. Ötvös László ismertette a „Hajdúnánási Bibliás Krónika - História • Eklézsia • Poétika” című múlt évben megjelent könyvét a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tornatermében.

A Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium, a Népi Írók Baráti Társasága Czine Mihály Kelet-magyarországi Műhelyével, a Hajdúnánási Református Egyházközség támogatásával valósulhatott meg az a dedikálással egybekötött könyvbemutató, melyen Dr. Ötvös László ismertette a múlt esztendőben kiadott „Hajdúnánási Bibliás Krónika - História • Eklézsia • Poétika” című művet.
Ötvös László Hajdúnánáson született 1930. szeptember 16-án. A Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, majd 1955-ben a debreceni Teológiai Akadémián szerzett lelkészi diplomát. 1978-ban lett teológiai doktor.
1955 és 1996 között Hajdúnánáson, Ibrányban, Debrecenben, Újlétán, Hajdúbagoson, Miskolcon és Kunmadarason szolgált. Hasonmás kiadásban megjelentette a Hanaui Bibliát (1608), a Leideni Bibliát (1718), majd az Oppenheimi Bibliát (1612). Az utóbbi években Méliusz Juhász Péter köteteiből is adott ki. Eddig huszonkét önálló kötete jelent meg, ebből nyolc a verseit tartalmazza. Több mint százszor rendezett Biblia-kiállítást saját gyűjteményének darabjaiból. Ötvös László minden családtagja közvetlenül kötődik a Kollégiumhoz: felesége éveken át vezette a Főigazgatói Hivatalt, két gyermeke a Kollégium Gimnáziumában érettségizett, Tünde leánya a Gimnázium tanára.
Dr. Ötvös László tudományos és ismeretterjesztő tevékenységét jubileumi emlékéremmel ismeri el a Debreceni Református Kollégium.

Az ünnepi könyvbemutatón Gömöri József a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium igazgatója köszöntötte többek között Dr. Ötvös László kutató professzort, aki felesége, Erzsébet asszony kíséretében érkezett, valamint Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármesterét és nagytiszteletű Gacsályi Gábor református lelkipásztort.

Igazgató úr szavait követően Szólláth Tibor polgármester beszédében felidézte Dr. Ötvös László kiváló munkásságának főbb időszakait.

A köszöntők után Dér Balázsné Dobi Inci gimnáziumi magyartanár beszélgetett a mű szerzőjével, melyben kitértek a könyvben is szereplő három vezérlő csillag jelentéseire is.

Dr. Szathmáry Sándor aranygyűrűs teológiai professzor írja a könyv ajánlásában: „Az olvasónak adja meg Isten, hogy ezt a három vezércsillagot látva ajándékot kapjanak a műben a Biblia, az egyház és a történelem hármasságában, élve a poézis adta látásban haladjanak az eljövendő világ felé.”

A könyvbemutatóval egy időben a szerző Biblia-kiadásai, történeti, szépirodalmi művei Biblia-gyűjteményének jeles példányaival is megismerkedhettek az érdeklődők.

Képek forrása: Kőrösi Gimnázium Hajdúnánás

9 csatolt kép 987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.