Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. kerület - Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
2015. november 2., hétfő 17:37

Novembertől új, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok a XVIII. kerületben
Novembertől Budapest XVIII. kerületének egyik legfontosabb gerincvonalán, a 182-es és a 184-es járatokon kizárólag Euro 6-os motorral felszerelt, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok közlekednek. Ennek köszönhetően ezeken a vonalakon már minden autóbusz akadálymentes lesz.
A fejlesztés részeként, szintén novembertől, a 36-os és 254E vonalakon is megjelennek az új autóbuszok. A járművek ünnepélyes bemutatásának alkalmából sajtótájékoztatót tartott Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere.

A Fővárosi Közgyűlés döntésével összhangban, a BKK 2014-ben folytatta le azokat a szükséges közbeszerzési eljárásokat, amelyek alapján 2015-ben és 2016 első negyedévében Dél-Budapesten forgalomba állhatnak az új autóbuszok az új buszüzemeltetési modell keretében. Ennek az eljárásnak köszönhetően 2015 májusa óta mintegy 200 db vadonatúj MAN Lion’s City A21 típusú szóló és Mercedes-Benz Conecto típusú csuklós légkondicionált akadálymentes autóbuszt állít forgalomba a dél-budapesti területeken. Az autóbuszok az MAN jól ismert, számos nagyvárosban közlekedő típusai, amelyekből eddig több tízezer példány készült. A járművek üzemeltetését a VT-ARRIVA Kft. végzi Budapest déli kerületeiben.

Az új autóbuszok bemutatása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón, Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója történelmi léptékűnek nevezte, hogy Budapesten ilyen ütemben újul meg a járműpark, aminek a részét képezi az a húsz darab, szóló MAN autóbusz is, melyek novembertől állnak forgalomba a XVIII. kerületben. A vezérigazgató hozzátette, fontos, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést, ezért minőségi szolgáltatást kell nyújtani, amelyet a most átadott autóbuszok is jól képviselnek.

Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere kiemelte: fontos a kerületben élők számára, hogy a mobilitást ne csak az autók jelentsék, hanem a közösségi közlekedés is. Ezek az autóbuszok segítik az eljutást egyik pontból a másikba, ezért is fontos, hogy a kerület lakói érezzék azt, hogy az ilyen új, európai megoldások itt is elérhetők. Továbbá hozzátette, a kényelmi szempontok mellett fontos, hogy az ilyen jellegű fejlesztések tényleges életminőség-javulást eredményeznek az itt lakók számára.

Az új buszok üzembe helyezésével 2016 közepére a budapesti autóbuszvonalakon közlekedő alacsonypadlós járművek száma várhatóan 70 százalék körüli lesz, ami nagy segítség a kerekesszékkel közlekedőknek, a babakocsisoknak, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. A légkondicionált utastér a forró nyári hónapokban teszi majd komfortosabbá a közlekedést.

·         Az új buszok az EURO 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők. Az utasok kényelme érdekében a járművek jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyeszthető, valamint kihajtható rámpával rendelkeznek, megkönnyítve a mozgásukban korlátozottak számára a közlekedést.

·         A járműveket olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó.

·         A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelző pedig nagyméretű lesz, ami segítséget jelent a rosszul látóknak. Belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást.

·         A végállomáson várakozó járművek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló utas. Az autóbusz ezért télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel.

·         A buszokban biztonsági kamerarendszer működik, amely a teljes utastérre rálát.

A fejlesztés következő lépéseként 2016 első félévében további vonalakon fiatalodik az állomány ilyen típusú akadálymentes autóbuszokkal. Ennek eredményeként nagy forgalmú vonalak teljesen akadálymentessé válnak.

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat

Budapesti Közlekedési Központ


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.