Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

GILVÁNFA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. november 28., szombat 15:06

,,Az álmok olyanok, mint az égen a csillagok” – Interjú a Gilvánfán Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövetével
Magyarországon a hivatalos statisztika szerint összesen 2809 község van. Közülük kevesen mondhatják el magukról azt, hogy nem is egyszer, hanem alig 1,5 év alatt immár másodszor fogadhatják ugyanannak a külföldi államnak a nagykövetét.
Gilvánfa tehát ebben országosan is az élen jár, mert Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete 2015. november 24-én, kedden délután a „Számá Da Noj – Vigyázz Reánk” Egyesület meghívására ellátogatott (az erre a délutánra szűknek bizonyuló),,Kászá Dăsztyisză” – Nyitott Ház Tanodába. 
Az Izraelt és az ott élő zsidóságot bemutató ismeretterjesztő előadása után szívesen nyilatkozott több olyan témáról, ami érdekelheti nem csak a helyi lakosságot.
- Nagykövet úr, miért pont Gilvánfát választotta, sőt, kérte a meglátogatási lehetőséget úti céljaként?
- A szomszédos községben, Magyarmecskén már jártam tavaly a Holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Dr. Heindl Péter volt a meghívó, s tőle tudtam meg, hogy a Múltkutató közösségük nem csak az itt, Gilvánfán élő roma (beás) hagyományokat tiszteli és kutatja, hanem azt a néhány zsidó származású családét is, akiknek tragikus sors jutott. Hallhatták, a mai előadásomban is megemlítettem a község jelenlévő lakosai előtt, hogy Magyarországnak nagy szüksége van az ilyen ,,szent emberekre”… A kisebbség – így a romák vagy éppen a zsidók – ha nem ismerik a saját múltjukat, akkor nehezebben érthetik meg azt, hogy ma, mostanság tulajdonképpen mi, miért is történik velük. De jártam már Cserdiben, ahol Bogdán László polgármester mutatta be azokat a gazdasági eredményeket, amelyen keresztül csökken az ott élő romák kiszolgáltatottsága. Követendő példa az övék is. Meg kell próbálni kitörni és megmutatni, hogy ma már nem egy példa kapcsán sem szabad általánosítani a romákkal szemben.
- Meglepte Önt, nagykövet úr az az érdeklődés, amit a gilvánfai fiatalok visszajelzése alapján tapasztalt az előadása kapcsán?
- Egyáltalán nem! Mert láttam a csillogó tekinteteket, amikor a fotósorozatot, meg a kisfilmeket levetítettem a hazámról. Izrael nyitott és befogadó ország, holott az alapterületünk nem nagyobb, mint a Dunántúl és sok a sivatag. Tel-Aviv világvárosi arculattal rendelkezik, s nem csak a felhőkarcolói, meg a több kilométeres tengerparti része miatt. Hanem a gazdasági szereplők teljesítménye is világszínvonalú. Jeruzsálem több vallás és egyben ennek a kulturális központja, erős az idegenforgalma. A gilvánfai fiatalok részére hoztam ajándékot is; útikönyveket, DVD-t, turisztikai tájékoztatókat. Megkérdeztem, tehát tőlük tudom, hogy az általános iskolában tantárgyként, meg itt délutánonként a Tanodában is tanulják az angol nyelvet, ráadásul külföldi önkéntesek közreműködésével. Ez óriási segítség és egyben lehetőség arra, hogy aki szorgalmas és kitartó, az megtanulhatja ezt a világnyelvet, amivel már könnyebben boldogulhat az életében.

- Látjuk még Gilvánfán, hogyan alakul a személyes jövője? Diplomataként meddig lesz még az izraeli misszió budapesti vezetője?
- Jövő nyáron jár le a mandátumom és az már biztos, hogy otthon folytatom. Az izraeli diplomácia gyakorlat szerint 4-5 évet tölt egy nagykövet a kijelölt állomáshelyén, aztán kötelezően hazatér. Egyrészt hasznosítja a külföldi tapasztalatait a lakhelyén a hazája javára, másrészt így nem szakad el az otthoni hétköznapoktól.
- Mit visz haza, innen, Magyarországról a képzeletbeli hátizsákjában?
- Három dolgot, feltétlen. A magyar kultúrát, amit nagyon szeretek. A magyar táj szépségeit. Harmadikként pedig a viselkedést, mert mi, izraeliek sokat tanulhatunk ebben Magyarországtól. Lehet, hogy meglepi, amit mondok, de a közlekedési kultúrájuk sokkal fejlettebb, mint a mienk, jobb és könnyebb az útjaikon közlekedni, mint nálunk. De nem a kósher konyha szerint étkezem, például nagyon szeretem a magyar gulyást!
- Tervei, vágyai, elképzelései a jövőjéről?
- Tényleg még nem tudom. Tudja, az álmok olyanok, mint az égen a csillagok.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.