Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2015. december 1., kedd 08:02

Ferencvárosi Roma Konferencia
November 30-án került megrendezésre a Leövey Klára Gimnázium dísztermében a Ferencvárosi Roma Konferencia, melynek keretében számos előadó mutatta be a szakterületén elért sikereket és további feladatokat. A rendezvényen részt vett Dr. Vas Imre parlamenti képviselő is. 

Ferencváros polgármestere Molnár István egyik gondolatát választotta mottóul: „Minden népnek vannak a többi nép szokásaitól eltérő, csak reá jellemző szokásai”.
Dr. Bácskai János megköszönte a hivatali kollégák, a pedagógusok, a szociális területen és a civil, egyházi szférában dolgozók támogatását, a roma koncepció megvalósításában kifejtett munkát. Mint mondta, a városvezetés kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az „Otthon, város, Ferencváros” szlogen mindenkire - így természetesen a romákra is - vonatkozzon.
A jelenlévők a Romano Glaszo együttes kíséretével közösen elénekelték lovári nyelven a Cigány Himnuszt, majd elkezdődtek a konferencia előadásai. 

Elsőként Rácz Tibor, az Emberi Erőforrás Minisztériuma Szociális és Felzárkóztatási Államtitkárság egyházi ügyekért felelős koordinációs referense „A nemzeti felzárkózási stratégia erőforrásnak tekinti a romákat” címmel tartott előadást. A szakember elmondta: Magyarország kormányának felzárkóztatási stratégiája keretében országos szintű partnerségi kereteket alakítottak ki, hiszen megközelítőleg 3 millió ember él hazánkban szegénység által veszélyeztetett helyzetben. A stratégia célkitűzéseinek megvalósításához az oktatás, a munkahelyteremtés, a foglalkoztathatóság és foglalkoztatás, az egészségügy, a területi ügyek, lakhatás, valamint a beavatkozás, szemléletformálás területén van rengeteg tennivaló. 

Dr. Székely János, az Esztergom-Budapesti Egyházmegye segédpüspöke adatokkal is alátámasztotta előadását: Magyarországon 7-8% a cigányság aránya. A megyénkénti területi eloszlás sajnálatosan egybeesik a szegénységgel, munkanélküliséggel. Viszont örömre okot adó adatot is tudott mondani: Európában Magyarországon van a romák iskolázottságának legjobb mutatója, melyet csak Spanyolország közelít meg.
A Magyar Katolikus Egyház roma pasztorációjának három alappillére van: a munkahelyteremtés, az oktatás, és az emberi szív. Hiszen ha az ember befogadja az evangélium örömhírét, Isten jelenlétét, másképp áll hozzá a családjához, a munkakereséshez, a káros szenvedélyekhez. 

Antal István, a Budapesti Jezsuita Szakkollégium igazgatója a roma szakkollégiumok szerepéről beszélt, melyek a társadalmi felzárkózást segítik elő. Öt állami és hat keresztény szakkollégium van Magyarországon, melyek működtetéséhez EU-s források is rendelkezésre állnak. A felsőfokú végzettséggel rendelkező romák könnyebben tudják a roma társadalom érdekeit képviselni, példát mutatnak a fiataloknak, közösségszervező, identitás-erősítő, társadalmi felelősségvállalással párosuló attitűdök jönnek létre. 

Dúl Géza, a Váci Egyházmegye cigány kisebbségi lelkésze a roma pasztoráció elméleti és gyakorlati kérdéseiről tájékoztatta a résztvevőket, sok példával illusztrálva előadását. Mint elmondta, az elmúlt években 6-7 találkozó is volt a pápa és a cigányság képviselői között – a korábbi évszázadokban egy sem. A cigánypasztoráció során befogadóvá és elfogadóvá teszik a romákat és nem romákat – mindkét irányban sok a tennivaló. 

A konferencia első részét a Shukar táncegyüttes produkciója zárta, majd intézménylátogatás következett a Kén utcai óvodában és a József Attila Általános Iskolában, ahol megtekinthették a roma integráció gyakorlatát a mindennapokban.  
A konferencia második részében elsőként Kállay Gáborné beszélt Ferencváros roma stratégiájáról. Az egyházi ügyekért, oktatásért, szociális és kulturális ügyekért felelős alpolgármester asszony elmondta, a 2003-ban megfogalmazott roma koncepciót időről időre frissítik, aktualizálják.

Tar József elnök bemutatta a Ferencvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat életét, a megalakulástól napjainkig. Az eddig elért sikerek mentén – táboroztatás, adminisztratív segítségnyújtás, kulturális programok biztosítása, álláskeresési tanácsadás, adománygyűjtés – szeretnék folytatni a megkezdett munkát.
Pályázati források lehívásával, adománypont és közösségi tér, kulturális központ, saját köznevelési intézmény létrehozásával, saját haszongépjármű megvásárlásával szeretnének hozzájárulni a ferencvárosi romák mindennapjaihoz, életük megkönnyítéséhez, integrációjukhoz. 

Oláh Anna esélyegyenlőségi referens ismertette a Roma, nem Roma Nők Akadémiáját, melynek során a rendezvényeken közösen gondolkodva, beszélgetve ismerhetik meg a többségi és a kisebbségi társadalom tagjai egymás életét, problémáit, kultúráját, hétköznapjait, ünnepeit, hagyományait – így kerülve közelebb egymáshoz. 

A Lehetőségek Iskolájáról Csapó Barbara projektvezető tartott előadást, melynek célja – önkéntesek bevonásával - a romák mind magasabb iskolai végzettségének elérése, hiszen sajnos köztük még manapság is sok az írni-olvasni nem tudó ember, ami nagyban megnehezíti a munkavállalást, érdekérvényesítést. 

Berecz Dénes, a Családmentori Iroda vezetője a lakásfelújítási lehetőségekről beszélt. Kozma Orsolya előadásában bemutatta a Ferencvárosi Tanodát és Biztos Kezdet Gyerekházat, majd a ROKUS IX. Közhasznú Egyesület tevékenységét Csonka Gyula ismertette. Nyári Oszkár, a Karaván Művészeti Alapítvány elnöke pedig arról tartott előadást, hogyan vonják be a tehetséges roma gyerekeket a színház rejtelmeibe, a színjátszás világába. 


A Ferencvárosi Önkormányzat szervezésében létrejött roma konferencia színes és változatos, az élet minden területére kitekintő előadásai bebizonyították: a városvezetés fontosnak tartja a kerületben élő romák integrációját, és ehhez minden területen segítséget nyújt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.