Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2015. december 11., péntek 14:20

FUTÁR távkapcsolók adományozása III. kerületi látássérülteknek
Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata 30 db FUTÁR távirányítót adományoz a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE), melyeket a kerületi látássérülteknek osztanak ki.
Az Önkormányzat az eszközökkel a kerületi látássérültek önálló közlekedéséhez nyújt hathatós segítséget.

A készülék alkalmas a megfelelően felszerelt gyalogos átkelőhelyeknél elhelyezett lámpák alkalmankénti hangosítására és a nyomógombos lámpák aktiválására. A készülék a hangszóróval ellátott FUTÁR kijelzőkön lévő feliratokat egyetlen gombnyomással kihangosítja. A 30 darab távkapcsolót 2015. december 11-én adta át Kelemen Viktória alpolgármester a VGYKE elnökének.

„2006 óta működik Óbudán Látássérült Klub, jelenleg az az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központhoz szervezésében. Az intézmény havi rendszerességgel szervez programokat a klubtagoknak, melyeknek az egyik legfontosabb elem a közösséghez tartozás, sorstársakkal való kapcsolattartás. Igény szerint szerveznek színház-látogatást, történelmi előadást, kirándulásokat és zenei programokat. Ezen kívül rendszeresen érkeznek előadók a Klub programjaira az önkormányzat szociális szolgáltató főosztályáról, akik a törvényi változásokról, a kerület által biztosított szolgáltatásokról, lehetőségekről adnak tájékoztatást.” – mondta Kelemen Viktória Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere. „Óbudai közösségünknek fontos tagjai a fogyatékkal élő emberek, akikre különös figyelmet fordítunk. Idén márciusban a Polgármesteri Hivatal elnyerte a Fogyatékos-barát Munkahely elismerést, októberben pedig olyan játszóeszközt adtunk át a Huszti úti játszótéren, amelyen mozgáskorlátozott és ép gyerekek együtt játszhatnak. A fogyatékkal élő emberekkel szembeni érzékenység természetes Óbudán: ez fontos része az önkormányzat legfőbb célkitűzésének számító közösségépítő munkának.” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a VGYKE együttműködése 2012-ig nyúlik vissza, akkor a VGYKE "Közösség lámpásai” programjában közösségi mentorok képzéshez nyújtott segítséget az önkormányzat. Idén októberben újabb öt évre kötöttünk együttműködési megállapodást, ennek a keretében biztosít a kerület forrást a távkapcsolók beszerzéséhez.
„Azzal, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata magára vállalta az eszköz beszerzésének a költségeit, a kerületi látássérülteknek nem kell azokért a közszolgáltatásért fizetniük, amelyek a látó embernek számára ingyenesek” – emelte ki Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke. – „A látó embereknek nem jelent problémát felismerni a gyalogos átkelőhelyek zöld jelzését, ezzel szemben a látássérültek egy jelentős hányadának szüksége van a lámpa hangjelzésére, hogy tudják, biztonságosan elkezdhetik az átkelést. A FUTÁR kijelzők hangos tájékoztatója, által a látássérült pontos információhoz juthat az érkező járművek számáról, irányáról, érkezésének várható idejéről.”

„A Budapesti Közlekedési Központ kiemelten foglalkozik azzal, hogy akadálymentes és biztonságos utazási környezetet teremtsen mindenkinek: a mozgáskorlátozottaknak, látás- és hallássérült, értelmi fogyatékos és autista embereknek. Emellett ugyanúgy fontosnak tartjuk, hogy a babakocsis szülők, a nehezebben mozgó idősek, a kisgyermekek, a nagy csomagokkal utazók is könnyen megközelíthessék a megállókat, és felszállhassanak a járművekre.” – hangsúlyozta az eseményen Nyul Zoltán, a BKK innováció és stratégia igazgatója. „Ennek jegyében, szeptemberben a BKK megállapodást kötött a fogyatékossággal élő embereket képviselő ernyőszervezettel, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsával, akikkel folyamatosan egyeztetnek arról, hogyan tudnánk még jobban segíteni őket a mindennapi közlekedésükben. Nagy lépés volt a fővárosi közlekedés fejlesztésében a FUTÁR rendszer kiépítése. A Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszerrel megvalósult a budapesti felszíni közösségi közlekedés valós idejű, műholdas helymeghatározáson alapuló felügyelete. Ez az innovatív rendszer mindenki számára elérhető, hiszen az olvasható információk mellett hangos tájékoztatást is tud nyújtani. A BKK honlapján tájékozódhatnak az akadálymentes utazásról, a FUTÁR kijelzőkről és azokról a gyalogátkelőhelyekről, ahol lehetőség van ezeknek a távirányítóknak a használatára.”


2 csatolt kép távirányítóKelemen Viktória, Fodor Ágnes, Nyul Zoltán
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.