Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2016. február 10., szerda 10:32

Elfogadták a költségvetést
Rendben találta a könyvvizsgálói jelentés Oroszlány költségvetésének tervezetét, amiről kedden döntött a képviselő-testület.

Mint azt Lazók Zoltán polgármester bevezetőjében elmondta: a hétfői pénzügyi bizottsági ülésen született döntéseket befogadva, az idei évi büdzsé kialakítását a költségvetési koncepció megalkotása előzte meg, az ott meghatározott ütemterv szerint folytak a tervezés munkafolyamatai.
Az önkormányzati intézményekben továbbra is biztosított a cafetéria, továbbá az 5 %-os kereset-kiegészítés fedezete is szerepel a számszaki adatok között. Az intézményi karbantartási kiadások 2016-ban először az amortizáció mértékével megegyezően kerültek megtervezésre, ami biztosítja ezek állapotának javulását, a felújított intézményeknél pedig az állapot megőrzését.
A pedagógusok és egészségügyi dolgozók elismerésének lehetősége idén is biztosított, erre rendelkezésre áll a fedezet. A középfokú oktatási intézményekben tovább folytatódik az ösztöndíj program.
Az elsődleges cél az – emelte ki a polgármester -, hogy a rendelkezésre álló források hatékony elosztásával biztosítva legyen a város egyre színvonalasabb működése, továbbá a rendelet-tervezet több mint bruttó 2,3 milliárd Ft-ot szán a fejlesztési elképzelések megvalósítására. Ennek egy része, 164 millió Ft tartalékként áll rendelkezésre, amit pályázati források bevonásával tovább lehet bővíteni. Ehhez a jelentős mértékű fejlesztéshez a jelenlegi információk alapján 584 M Ft TAO támogatással már lehet számolni, azonban a beruházás jelentős részét meg kell előlegezni – jelentette ki.
A rendelet-tervezet 200 M Ft-os fejlesztési hitelfelvételt tartalmaz, amit az önkormányzati bérlakások fejlesztésére, felújítására, létesítésére lehet felhasználni.
Az idén kiírásra kerülő TOP-4.3.1-15.- Leromlott városi területek rehabilitációja elnevezésű pályázati kiíráson az önkormányzat a Petőfi udvar 4-5. szám alatti épülettömbre kíván pályázni, hiszen az épület felújítást meg kell, hogy előzze egy felzárkóztató program, melynek kifutása nagyjából fél év. Ez idő alatt kell gondoskodni az épülettömb kiürítéséről annak érdekében, hogy elindulhasson a felújítás. Ahhoz, hogy az önkormányzat sikerrel tudjon indulni ezen a pályázaton, az is szükséges, hogy a közben már kiürített Petőfi udvar 6-7. szám alatti épülettömb még ebben az évben felújításra kerüljön. A teljes rekonstrukció mellett szól a házak műszaki állapota is.
Az Otthon melege program keretében 5 oroszlányi társasház részesült állami támogatásban összesen 105,3 millió Ft összegben, melyhez az önkormányzat 31,7 millió Ft-összegű kiegészítő támogatást biztosított.
A beruházási-felújítási kiadások tervezésénél a prioritást az áthúzódó beruházások, testületi döntéssel már vállalt kötelezettségek kapták, mint pl. Sportcsarnok II. üteme, Mindszenti út, valamint az ipari park bővítése érdekében további területvásárlások.
320 millió Ft értékű belterületi útépítés szerepel az induló költségvetésben. Önállóan 13 millió szerepel a járdák ütemezett felújítására úgy, hogy közben a Varikont Kft. ezt a feladatot folyamatosan végzi a cégnek útfenntartásra átadott 45 millió forint felhasználásával.
A költségvetés 50 millió forintot biztosít a helyi tűzoltóságnak tartalék fecskendő beszerzésére is.
A hozzászólásokból az derült ki, hogy az illetékes bizottság is megalapozottnak, tarthatónak látja a költségvetés fő számait, és komolyabb vita csak annak a módosító javaslatnak a kapcsán bontakozott ki, hogy havi egymillió forinttal támogassák-e a rendelőintézet laborjának működését. A beterjesztő Fidesz-KDNP frakció véleménye szerint ennek köszönhetően rövidülne a várakozási idő.
Mint az emlékezetes, 2011 tavaszán ment nyugdíjba dr. Mátics István, a Szakorvosi és Ápolási Kft. főorvosa, aki közel 150 milliós készpénzállományt, s 1,5 milliárdos vagyont hagyott utódjára. Ezt követően döntött 2012. április 23-án az Országgyűlés az önkormányzati kórházak és rendelőintézetek államosításáról. Nem sokkal az államosítást követően, az akkori képviselő-testület havonta egymillió forintot szavazott meg az oroszlányi labor támogatására, ami a várakozási idő csökkenését eredményezte.
Az idei költségvetésben az egészségügy jelentős támogatásban részesül, összesen 56,7 millió Ft összegben. A Szakorvosi Rendelőintézet számára 23 millió Ft-os szubvenció került be a javaslatba, ebből 10 millió Ft – az intézmény vezetője által megadott igénylista alapján - gép és műszervásárlásra, továbbá sportorvosi és a dolgozói támogatásra. Az egészségügyi szolgáltatások keretében a fogorvosi ügyeletre, a mentőszolgálatra, az alapellátás támogatására, az egészségügyi prevenciós programra és a 24 órás ügyeletre további 33,7 millió forintot biztosít az önkormányzat.
A rendelőintézetnek szánt plusz havi egymilliós dotációra irányuló módosító indítványt a képviselő-testület nem fogadta el, és a 2016-os költségvetést az eredeti tervezet szerint 7 igen, valamint 4 tartózkodás mellett megszavazta.
 2016.02.10.



Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.