Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2016. február 16., kedd 11:29

Bővült a szociális rendeletben a támogatottak köre
A képviselő-testület február 11-i ülésén módosította a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendeletét. A 2015. március 1-től életbe lépett szociális rendelet az ellátások feltételeit úgy határozza meg, hogy a megszüntetett segélyek miatt hátrányos helyzetbe kerülők továbbra is számíthatnak önkormányzati gondoskodásra. Alapvető célunk teljesült, a támogatási rendszerből a szociálisan rászorult családok, személyek nem estek ki.
 
Két új ellátást vezetett be a testület. A baba- köszöntő ajándékcsomag tartalma gyermekruházat, egy kerületi és egy általános információs füzet, összesen 7000 Ft értékben. Az évente több mint 1000 feletti újszülöttnek és családjának tudunk segíteni, az életkezdési támogatás mellett. A rendeletmódosítás lehetőséget ad a kerületi díszpolgárok és/vagy házastárs, élettárs, vele egy háztartásban élő gyermek esetében a szociális szolgáltatásért fizetendő személyi térítés díj mérséklésének vagy elengedésének lehetőségére.
 
A rendelettel egyes eljárási szabályok pontosabban lettek meghatározva: a benyújtandó igazolások pontosítása; a természetbeni juttatások körének kiegészítése; az egyes ellátások megszüntetésének időpontja; a lakhatási támogatások eljárási szabályainak pontosítása; a személyi térítési díj kategóriák jogszabályhoz történő hozzáigazítása; a méltányossági jogkör gyakorlásának pontosítása vonatkozásában.
 
A kerületi állampolgárok támogatása érdekében az önkormányzat megvizsgálta, hogy a rendelet milyen hatással volt az állampolgárokra, a megszűnő ellátások helyébe bevezetett települési ellátások mennyiben befolyásolták életminőségüket, mindennapjaikat, továbbra is fenntarthatók-e a meglévő helyi vívmányok, értékek. Az összesítés szerint 2015. március 1-től összesen 43 178 alkalommal utaltunk ki támogatást, 18 529 részére. Havonta közel 4 000 család legalább kétféle támogatásban részesült.
 
A legtöbb kérelem a létfenntartási, a lakhatási és a gyógyszertámogatás iránt érkezett. A létfenntartásra jogosult 2599 fő közül szociális boltban levásárolható utalványt 1305 kapott. Lakhatási kiadások enyhítésére havonta 1411 család részesül ellátásban, gyógyszer költségekhez való hozzájárulást 1711 fő részére folyósítunk.
 
Szociális boltban levásárolható utalványt a mindennapi megélhetésük veszélyben levő legalacsonyabb jövedelmű családok kapják. Az önkormányzati szociális ellátások iránti igény enyhén emelkedett, a kieső támogatások hiányát a családok érzik. A lakhatási támogatások és a rendszeres gyógyszertámogatás összege a támogatottak nagy részénél nem jelent hatékony segítséget.

  A XIII. kerületi szociálpolitika szerint: a szociális ellátások, szolgáltatások középpontjában továbbra is a család áll. A fő hangsúly továbbra is a prevenciós tevékenységen van, azonban a társadalmi tendenciák kedvezőtlen hatására az azonnali támogatás is előtérbe került; Továbbra is fontos az állampolgárok ügyintézésének további egyszerűsítése, a kérelem benyújtása és a döntés megküldése közötti idő csökkentése; Minél jobban kell a felmerülő igényekhez és valós szükségletekhez igazítani a pénzbeli támogatások rendszerét.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.