Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2020. október 22. csütörtök
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2016. február 16., kedd 21:11

A jövőnk kötelez
Fenti címmel rendeztek konferenciát kedden a polgármesteri hivatalban a városi humánerőforrás-fejlesztési stratégiáról, amelyre a város ipari parkjában letelepedett cégek HR-es képviselői, intézményvezetők voltak hivatalosak, illetve Lazók Zoltán polgármester mellett ott volt Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke is.
Mező Eszter, T-HR Kft. ügyvezetője prezentációjában elemezte Oroszlány munkaerőpiacának fejlesztési lehetőségeit.
Mint elmondta, ez az utóbbi időben nagy fejlődésen megy keresztül, jelentősen megnövekedett a munkahelyek száma, és ezzel együtt a városban élőké, a városba ingázóké is. Ezért a város infrastruktúrájának sokkal több embert kell kiszolgálnia, mint korábban. Bővítésre, szerkezet átalakításra van szükség.
A problémákat látva az önkormányzat és a munkáltatók is nagy erőfeszítéseket tesznek a szükségletek biztosítására. Sokszor ugyanazon erőforrásokat, megoldásokat működtetve és finanszírozva külön-külön. A város, felismerve a szituációt, a Varikont Kft. közreműködésével kíván segítséget, támogatást nyújtani a munkáltatóknak a szükségletek megfogalmazásában, a megoldások megtalálásában, majd azok optimalizálásán keresztül a szolgáltatások működtetésében.
A kérdőíves megkeresésre a 14 legnagyobb cég válaszolt, ezeknél összesen 5206 fő dolgozik, ebből 1037-en kölcsönzött munkaerőként. A legkevesebb munkavállalót foglalkoztató munkáltatónak 29 dolgozója van, a legtöbbet foglalkoztató 1.850 munkahelyet biztosít az ipari parkban. A dolgozók életkor szerinti megoszlása alapján kb. a fele 26 és 40 év közötti életkorú.
Oroszlányon és 20 km-es körzetében a munkavállalók kevesebb, mint fele lakik. A városi, lakáshoz jutási támogatások segíthetik a munkavállalók elköteleződését az ipari parki cégeknél. Azonban kulcsfontosságú ezeknek a támogatásoknak a kommunikációja. A munkavállalók és a cégek számára is biztosítani kell a hozzáférést ezekhez az információkhoz. A nem oroszlányi munkavállalók esetében fontos a lakhatás megoldása.
Szintén lépéseket kell tenni a jelzett hiányszakmák betöltésének érdekében is. Iparági bontásban autó- és vegyipari, valamint gépgyártás technológiai szakemberekre lesz szükség elsősorban. Csak az autóiparban például, a következő 10 évben 1500 fős bővítésre lehet számítani.
Mint azt az előadó a prezentáció végén összefoglalta, a vitaanyag készítése során beigazolódott, hogy Magyarország nyugati részén, különös tekintettel a Budapest-Győr-Székesfehérvár háromszögben működő munkáltatók tekintetében, egyre kritikusabb a szükséges munkaerő biztosítása. Így Oroszlányon is.
A munkaerő-piacon tapasztalható szabad munkaerő hiánynak az okai elég összetettek. A szakemberek, operátor munkakört betöltők külföldre áramlásától, a közmunkaprogram munkaerő lekötő hatásáig, a szakképzés kiszámíthatatlanságán keresztül, a magasabb technológiát alkalmazó vállalkozások munkavállalókkal szemben támasztott magasabb szakmai igényei stb. sok minden egyszerre érződik.
- Az újonnan bevezetett családi kedvezmények miatt, további, elsősorban női munkaerő időszakos kiesésére lehet számítani. Remélhetőleg az otthonteremtési program és a juttatások bevezetését követően, megindul egy hazaáramlási folyamat a külföldön dolgozók körében. Érdemes lenne erre egy helyi projektet kitalálni, építési telkek kitűzésével például. Oroszlánynak meg kell találnia a saját útját! Hiszen a jövő kötelez – fogalmazott Mező Eszter.
2016.02.16.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.