Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 19. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2016. április 1., péntek 13:01

Jelentős ingatlan beruházások és nagyarányú lakásépítés a XIII. kerületben
Tovább folytatódnak az iroda és lakásépítkezések a XIII kerületben. A közelmúltban adták át a Váci úti irodafolyosó legnagyobb fejlesztéseként ismert irodakomplexum hatszintes, 25 ezer m2-es újabb épülettömbjét. Jelenleg 850 lakás épül a „lakásvásárlás” Mekkájaként említett városrészben.
 
A XIII. kerület az elmúlt években is megtartotta népességvonzó erejét, kiemelkedő gazdasági potenciálját. Az önkormányzat tervszerű és átgondolt városfejlesztéssel segítette a kerület városképének és környezeti adottságainak javításához hozzájáruló beruházásokat. A nagyléptékű városfejlesztés eredményeként a rendszerváltástól napjainkig a kerületben építették a legtöbb, összesen 18 000 lakást, a Duna-parton luxus apartmanok sora épült. Az önkormányzat önerőből közel hatszáz bérlakást épített. Ez meghaladja a többi önkormányzat által összesen épített lakásszámot. Különösen büszkék vagyunk úttörő beruházásunkra, a Kelet-Közép-Európában is egyedülálló, FIABCI első díjjal elismert, bérlakásnak épített százlakásos passzívházra.
 
A kerületi irodaépítkezések élenjárnak a fővárosban, a befektetői beruházások egyharmada kerületünkben összpontosul. 2010. és 2015. között is több mint 200 ezer m2 kereskedelmi és szolgáltató egység épült meg. Az „A” kategóriás irodaházakat a legnevesebb magyar építészek tervezték. Valamennyi jelentősebb beruházást jeles, az építész szakmában elismert szakemberekből álló Kerületi Tervtanács megtárgyalt és tett ajánlást a beruházónak.
 
A fejlesztési lehetőségek feltárása érdekében az önkormányzat részletes, a befektetői lehetőség szempontjából is mindenre kiterjedő vizsgálatot folytatott. A szakemberek által készített elemzést követően fogalmazta meg hosszú távú feladatait, először a ’90-es évek közepén. A lakás-, és rekreációs funkción túl a fejlődés egyik motorjának jelölte ki a kereskedelmi-szolgáltató egységek építésének lehetőségét. A kerületi önkormányzat kidolgozta a hosszú távú fejlesztési elképzeléseit és azt egy 25 évre szóló dokumentumba foglalta. 2013-ban alapos és részletes, szakmai és társadalmi egyeztetést követően a kerület elkészítette az újabb 2033-ig szóló hosszú távú fejlesztési koncepcióját. Az értékmegőrzéssel, egyúttal megújulással jellemezhető dokumentum a „Lendületben a XIII. kerület” programmal együtt megfelelő alapot biztosít a töretlen fejlődésnek. A hosszú távú fejlesztési koncepciók négy évre szóló teendőit a ciklusprogramok tartalmazzák.
 
Jelenleg is látszik a fejlesztések iránti növekvő befektetői igény, ennek jelentős színtere továbbra is a XIII. kerület. A Váci út (és egyre jobban a környezete is) Budapest legfőbb befektetői területe. A Váci út, Róbert Károly körút, Dózsa György út még sok lehetőséget tartogat a befektetők számára, ezeken a területeken elsősorban az irodai fejlesztéseket támogatjuk. Magán beruházásban előkészületben van a Váci út – Róbert Károly körút kereszteződésében két nagy beruházás, elsősorban irodákkal, de a kereskedelmi, szolgáltató funkció is meg fog itt jelenni. Összesen, mintegy 100 ezer m2 ingatlan épül, vagy építési engedélye van, vagy építési eljárás alatt van. Néhány példa:
-          Wing 17 ezer m2
-          Dunyov u. – Váci út sarok (volt Felvonójavító) 26 ezer m2
-          Skanska (Váci út – Süllő út sarok) 25 ezer m2
-          Atenor 3. és 4. ütem 25-25 m2 (Váci út – Fiastyúk u.) és előkészítés alatt van a már említett HB Eravis 230 ezer m2 (Váci – Róbert K. kereszteződés)
 
Jelenleg is 850 új lakás épül a kerületben, elsősorban magánbefektetők vállalkozásában, de önkormányzati beruházásban is vannak előkészületben lakóházépítések. Tovább épül a Marina part, lakónegyedeink megújulnak. A budapesti lakáspiacon a XIII. kerület az egyik legkeresettebb, legdrágább környék.

  A fejlesztések függetlenek az építkezés utáni ÁFA 5%-osra csökkentésétől és a CSOK-tól.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.