Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 20. szombat
Hírek témák szerint

KUNSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2016. április 8., péntek 09:07

Területi esélyegyenlőséget segítő programok kialakítása a Kunszentmiklósi járásban
Kunszentmiklós Város Önkormányzata uniós támogatást nyert az ÁROP-1.A.3-2014 „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” tárgyú pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program keretében. A fejlesztés teljes költsége 21,98 Ft vissza nem térítendő támogatás, mely lehetővé tette a területi együttműködést segítő programok megvalósítását.
 
 
A pályázat lehetőséget teremtett Kunszentmiklós Város Önkormányzata számára, hogy – szem előtt tartva a területi együttműködési lehetőségek és igények megismerését, az esélyegyenlőséggel érintett célcsoportok problémáira reagáljon. A projekt eredményeként hatékony és élő területi együttműködések alakultak ki a kunszentmiklósi járás esélyegyenlőségi problémáira fókuszálva. 
 
A projekt előzményeként Kunszentmiklós, mint járásszékhely önkormányzat sikerrel pályázott a kiíráson a járás településeinek előzetes csatlakozási nyilatkozata birtokában. A projekt célja a járási szintű esélyegyenlőség erősítése és a járási szintű párbeszéd kialakítása a járás önkormányzatai, nemzetiségi önkormányzatai, civil és gazdálkodó szervezetei, oktatásban, nevelésben és felzárkóztatásban tevékenykedő szervezetei között. Operatív célkitűzésként szakmai rendezvények és kerekasztalok ülések kerültek megrendezésre. A nyolc szakmai rendezvényen különböző előadók ismertették az esélyegyenlőséggel kapcsolatos nézeteiket, a felmerülő problémákat és a lehetséges megoldási javaslatokat, a kapcsolódó kerekasztal megbeszéléseken pedig interaktív beszélgetés folyt a lehetséges intézkedésekre és tennivalókra vonatkozóan.
A projekt keretében elkészült a járási szintű Esélyteremtő Programterv, amely járási szinten foglalja össze az esélyegyenlőségi problémákat és beavatkozási pontokat, illetve az ezekhez kapcsolódó intézkedési javaslatokat. A projekt további célkitűzése volt együttműködési megállapodások kialakítása a járás különböző szervezetei között, amelyben az aláíró felek egyfajta elvi megállapodásként vállalják, hogy a jövőben összehangolják az esélyegyenlőséggel kapcsolatos intézkedéseket, egymással rendszeresen egyeztetnek és közösen határozzák meg a kapcsolódó intézkedéseiket. Négy együttműködési megállapodás aláírására került sor, tematikus megállapodások születtek a romák, a fogyatékkal élők és az oktatás témákhoz kapcsolódó esélyegyenlőségi kérdésekkel kapcsolatban. 2015 október 30-án került sor az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0099 projekt záró rendezvényére, mely egy közel fél éves intenzív munkát és sikeres együttműködést zárt le eredményesen.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.