Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2016. április 12., kedd 09:59

Megújult a házi gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat a Nővér utcában
Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat programjának megfelelően folyamatos az alapellátáshoz tartozó rendelők korszerűsítése. 2016. április 11-én adták át a felújított Nővér utcai házi gyermekorvosi rendelőt. A korábbi 2 betegrendelő helyett 5 betegrendelőt és egy egészséges rendelőt alakítottak ki, így minden orvos saját rendelőjében dolgozhat. 6 védőnő munkavégzéséhez is megteremtették a feltételeket. A beruházás költsége 210 millió forint volt.

Dr. Tóth József polgármester a megnyitójában elmondta: a kerület az integrált településfejlesztés és településmenedzsment híve, ez alapján készült a kerület 2033-ig tartó Hosszú távú fejlesztési koncepciója, a „Lendületben a XIII. Kerület” ciklusprogram és a szakterület kiemelt feladatait tartalmazó Egészségügyi Koncepció. Az önkormányzat biztosítja a megfelelő humán erőforrást, felújítja és jó színvonalon működteti az ellátásnak helyet adó épületeket és megteremti a lehetőségét a korszerű orvosi eszközök beszerzésének. Mindezt a fő cél, a minél teljesebb körű prevenció érdekében végzi.

Az elmúlt évtizedben az önkormányzat mintegy 3,5 milliárd forintot fordított az egészségügyi intézmények felújítására, korszerűsítésre és 1,5 milliárd forintot a műszerfejlesztésre. Valamennyi háziorvosi rendelő megújult. 2006-ban a Szegedi úti és csaknem egy évvel ezelőtt a Visegrádi utcai szakorvosi rendelőintézet is felújításra került. A szakmai vélemények szerint a most átadott rendelő nemcsak a mai, hanem a „holnapi” kor igényeinek is megfelel.„Használják egészséggel” adta át a polgármester a beruházást dr. Majorosi Györgynek, a rendelő kollegiális vezetőjének.

Dr. Hertzka Péter az Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosa megköszönte az önkormányzatnak, hogy a magas szintű lehetőséget biztosít és kiemelkedő viszonyokat teremt az egészségügyi ellátáshoz. Az átadással tovább javul a XIII. kerület alapellátásának eddig is magas színvonala.

Az 1950-ben épült rendelő hagyományos, falazott szerkezetű, 404 m2 alapterületű épület. Az önkormányzat 2015 szeptemberében kezdte meg a rendelő teljes felújítását. A tartószerkezeti falakon és a zárófödémen kívül minden bontásra került. Az épület az átépítést követően energetikai szempontból a legmagasabb követelményeket is maradéktalanul kielégíti. A beruházási program keretében készült az épület teljes külső és belső felújítása, a gépészeti és elektromos hálózat korszerűsítése, megtörtént az akadálymentesítés és az udvar, parkoló, játszó- és az előkert felújítása. A rendelők és védőnői vizsgálók teljes eszközparkját lecserélték, amely minden tekintetben megfelel az igényes szakmai feltételeknek. Új informatikai rendszert telepítettek.

A tervezési folyamat során a modern kor egészségügyi ellátásához igazodó megoldásokra törekedtek, a pincében helyezték el a gépészeti és egy raktárhelyiség mellett a dolgozói vizesblokkokat egy férfi és két női zuhanyozót, mosdó, öltöző és WC kialakításával. A várókat korszerű légtechnikai berendezésekkel szellőztetik, a befújt levegőt fűtik, illetve hűtik. Az új hulladéktároló épület a veszélyes hulladék tárolására is alkalmas.

Évente több mint húszezer gyermek keresi fel a rendelőt szüleivel. A Nővér utcai gyermek háziorvosi rendelőben dolgozó orvosok és területi védőnők több mint négyezer gyermek gyógyítását, gondozását végzik. A rendelő a beteg-, és egészséges gyermekrendelésen túl, terhes-kismama tanácsadás és védőnői iroda funkcióval is bővült.

A beruházás lebonyolítója a Közszolgáltató Zrt., Beruházási divíziója, tervezője az Archikon Kft., kivitelezője a Nimród-bau Kft. A műszaki átadást követően megkezdődött a rendelés az új rendelőben. A beruházás bekerülési költsége 210 millió Ft., ebből az építési költéség 150 millió Ft.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.