Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 18. szombat
Hírek témák szerint

KOMLÓSKA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2009. május 15., péntek 14:05

Nemzeti Zarándoklat 2009.
Nemzeti Zarándoklat 2009

Országunkért, településeinkért, közösségeinkért
az egyetértés és a szeretet reményében

2009. június 10-20.

Kezdeményezésünk indítéka, hogy hazánkban a negatív folyamatok felgyorsultak.
Nemzetünk mély morális és gazdasági válságban van.
A társadalmi rétegek egymással szembe fordultak, a szegénység, a kilátástalanság és a tehetetlenség egyre nagyobb feszültséget okoz, elszaporodtak a brutális, erőszakos támadások, hétköznapi cselekedetté vált a megélhetési bűnözés. Gyűlölet gyűlöletet, erőszak erőszakot szül. A hatalmon lévő pártpolitikai elit nemzeti, gazdasági, etnikai és vallási problémáink megoldására nem képes. Egymással való civódásuk nem ad teret az alulról jövő kezdeményezéseknek, valós reformok helyett csak megszorítások történnek. A felelősséget, pedig a legvédtelenebb csoportokra terelik és terhelik.

Mi, a települések polgármesterei – mint a két malomkő között őrlődő búzaszemek – a saját vállunkon érezzük az állampolgáraink egyre sokasodó gondjait, és a mindnyájunkat sanyargató kormányzati intézkedések elvárásait.
Az állampolgárok alapvető igényeinek kiszolgálását települési és megyei intézményeinkkel (pl.: iskolák, egészségügy, közmunkák stb.) látjuk el. Az elmúlt években szomorúan tapasztaljuk életközösségeink rombolását. Számtalan helyen megszűntek településeink alapvető intézményei: az óvodák, iskolák, postahivatalok, egészségügyi intézmények, a vasúti vonalak, buszjáratok és ezek által a munkahelyek is. A még meglévő intézményeinket egyre nehezebben tudjuk működtetni, mert a forráselvonások miatt a fenntartásukhoz szükséges fedezetekkel nem rendelkezünk. A legújabban azon polgármesteri hivatalaink bezárását és önkormányzataink megszüntetését tervezik, amelyek a helyi végrehajtó szervek, a közösségeinket összetartó, munkahelyeket biztosító és a segélyeket kifizető hivatalok.

Az összefogás útja
Célunk a szeretet erejével megszelídíteni az ellenséges indulatokat. Elindulni az összefogás útján, megtalálni a kiutat a jelenlegi helyzetből. Közelebb hozni az egymástól eltávolodott embereket. A városit a falusival, a szegényt a gazdaggal, a magyart a nemzeti és etnikai kisebbségekkel, a hívőt a világival, a jobboldalit a baloldalival, a politikust a választóival, a munkaadót a munkavállalóval, az embert az emberrel.
Államalapító Szent István királyunk intelmeire és intézkedéseire kívánjuk felhívni a figyelmet.
Megemlékezünk a megyék ezer évvel ezelőtti alapításáról.
A Zarándoklat során szeretnénk megmutatni, hogy értékeket képviselünk.
Hetven közéleti szereplő, köztük közjogi méltóságok egykori viselői nyilatkozatban üdvözölték és támogatják kezdeményezésünket, követeléseik képviseletére kértek bennünket. A gazdaság talpraállítására, az államháztartás rendbetételére, nemzeti érdekeink határozottabb képviseletére, a politika becsületének helyreállítására tett javaslataikkal egyetértünk, utunk során terjeszteni fogjuk, és gyűléseinken vitára bocsátjuk.
Nemzeti Zarándoklatunk formája, hogy településeink vezetőiként közösségeink élére állunk, magunkhoz vesszük jelképeinket és békés zarándoklattal Zemplénből - 2009. június 10-én Pálházáról, 2009. június 11-én Komlóskáról - gyalog elindulunk Budapestre. Minden égtáj felől elindul egy-egy menet a főváros felé és 2009. június 20-án mindannyian ott találkozunk. Kérjük, hogy minél többen csatlakozzanak hozzánk az ország minden részéről, kelet felől, dél felől, nyugat felől és észak felől is.
A településvezetők javaslatait és a lakosság nehéz anyagi helyzetét figyelembe véve azt kérjük, hogy Zarándoklatunkhoz lehetőségeikhez képest csatlakozzanak egy órára, egy napra, vagy akár több napra is. Köszönettel fogadjuk, ha egy staféta jelleggel a településük határában várják a Zarándokokat, és a szomszéd település határáig már együtt tesszük meg a következő kilométereket. Így minden nap folyamatosan utunk során 8 órától 20 óráig, magunkhoz gyűjtjük a csatlakozókat.
Budapesten 2009. június 20-án az égtájak felől érkező zarándokok találkozásakor egy napos rendezvényt tartunk. Ide várjuk mindazokat, akik egyetértenek a Zarándoklattal. Előre meghatározott helyeken és időben találkozunk, ahonnan a központi rendezvény helyszínéig az utolsó kilométereket gyalog tesszük meg a minket támogató fővárosi lakossággal közösen. Történelmi egyházaink ökumenikus istentisztelete után nagygyűlést tartunk, ahol véleményt mondunk, és javaslatokat teszünk.

Csatlakozzon minden jó szándékú ember!
Keressük és várjuk a nemzetünk és településeink értékei iránt aggódó embereket.
Mindazokat a polgármestereket, önkormányzati képviselőket, lakosokat, a nemzeti és etnikai kisebbségeket és azok vezetőit, az egyházaink vezetőit és híveit, a közszolgákat, falugondnokokat, pedagógusokat, egészségügyi dolgozókat, orvosokat, postásokat, vasutasokat, buszvezetőket, önkénteseket, civil szervezeteket, polgárőröket, önkéntes tűzoltókat és hivatásos önkormányzati tűzoltókat, rendőröket, kulturális csoportokat, hagyományőrzőket, a modern kultúrát képviselő művészeket, a gazdákat, a vállalkozókat, a dolgozókat, a munkanélkülieket, a sportolókat, az időseket és a fiatalokat… egyszóval mindenkit, aki azonosulni tud az egymás iránti tiszteleten alapuló, kölcsönös felebaráti szeretettel.
Elutasítjuk a gyűlöletkeltőket, a közösségből kirekesztőket, a szélsőséges csoportokat, a bűnözőket.
Rendezvényünket pártpolitika-mentesen kívánjuk megszervezni.

Alapelveink
A résztvevőktől kulturált emberhez méltó viselkedést várunk el.
Kérjük, tanulják meg nemzeti himnuszainkat, énekeinket, dalainkat.
Kérjük, felejtsék el a gyalázkodó, rágalmazó, trágár, sértő kifejezéseket.
Készítsenek éltető, közösségeik értékeire felhívó transzparenseket.
Ne készítsenek negatív tartalmú feliratokat, ne hozzanak másokat riasztó jelképeket, zászlókat.


Részletek, friss információk: www.nemzetizarandoklat.hu
és a blogunkon (http://nemzetizarandoklat.blogter.hu ).
Írjanak nekünk a zarandoklat2009@freemail.hu e-mail címre.

2 csatolt dokumentum KözleményFelhívás
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.