Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 29. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2017. március 21., kedd 15:51

Bevált a passzívház Meséskert Tagóvoda a XIII. kerületben
Kedvező működési tapasztalatok
 
A képviselő-testület megtárgyalta az Egyesített Óvoda Meséskert Tagóvodája beruházásának megvalósításáról, a működés tapasztalatairól szóló tájékoztatót. Az épület a 12. Média Építészeti Díja 2016. versenyen három kategóriában is elismerést kapott. A közönség legtöbb voksát, az Index.hu közönségdíját és az energiahatékonysági különdíjat kapta. A beruházás a jóváhagyott célokmány keretein belül 1,3 milliárd Ft-ból valósult meg. A gyermekek 2016. augusztus 22-től vehették használatba az épületet.
 
Az önkormányzat energiahatékonysági célkitűzéseinek elérése érdekében, a 100 lakásos Passzívház példájára a Meséskert Tagóvoda épületét úgy terveztette meg, hogy az teljesítse a passzív épület kritériumait. Elsődleges szempont volt a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás és a megfelelő hővisszanyerős szellőzés kialakítása. Az óvodát a "Darmstadt Passivhaus Institut" minősítette. Az egyedülálló műszaki színvonalat képviselő, teljes körűen akadálymentesített óvoda korszerű gépészeti rendszereihez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn és a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó, így a gyermekek közérzetét nem befolyásolja a külső hőmérséklet változása.
 
Az állandó friss, szűrt levegő utánpótlása az épületben biztosítja a pollen- és allergiamentes levegőt. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét. A kellemes közérzethez ablak nyitásra nincs szükség, de a huzamos tartózkodású helyiségekben van nyitható nyílászáró, így a természetes szellőzés is elérhető. A gyermekek hiányzása 10 %-kal alacsonyabb a normál működésű óvodákhoz képest. Feltételezhető, hogy a szűrt levegő megakadályozza az allergiát okozó pollenek bejutását és a megbetegedésért felelős, cseppfertőzéssel is terjedő vírusok és baktériumok terjedését. Az EU életminőség javító javaslatait figyelembe véve elektroszmog elleni védőrendszert építettek be a földszinti 4 csoportszobában. Az épületbe nincs bevezetve a gáz, nincs egyedi fűtési rendszer, így a szénmonoxid mérgezés és a robbanásveszély teljesen kizárt. Az épületnek káros anyag kibocsátása a szennyvízen kívül nincs.
 
Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik, ahol a biztonságos, pihenés vagy torna végezhető. A terasztető véd a túlzott nyári felmelegedéstől, árnyékol és esős idő esetén is lehetőséget ad kinti tevékenység végzésére, foglalkozások megtartására. A tetőkerten és az udvaron, modern burkolaton nagy játszóterek alakultak ki. A tetőkertben a játéktér és a homokozók mellett egy színpad is helyet kapott, mely a gyermekek szerepjátékának fejlesztése mellett az óvoda és család kapcsolatát segítő közös programok lebonyolításának helyszíne. A belső öltöző és közlekedő tereket játékos kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét az említett formák faltartóként felnagyított változatai hordozzák. A tetőteraszon újszerű lehetőségeket nyújtanak a tematikus mászó falak, a geometriai alakzatok, az egyensúlyérzéket fejlesztő gerendák, a drótkötélpályák.
 
 
 
A helyiségek világítása külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolók óvnak. A gyermekek nagyon élvezik a mozgásérzékelő világítást a mosdó helyiségekben, különösen akkor, ha az ő mozgásukra lesz "fényesség". Az elmúlt félév üzemeltetési tapasztalatai szerint a nagy terek szabadságot és nyugalmat sugallnak, a fénybeömlő nyílásokon érkező természetes napfény különösen pozitív hatással van a közérzetre.
 
Az óvoda feltöltöttsége bizonyította a férőhelyigények realitását. Az épületben kialakított környezeti és tárgyi feltételek elősegítik a magas szintű nevelőmunkát mind az idejáró gyermekek, mind a dolgozók számára. Az épület sajátosságai felkeltették az építészeti és a pedagógiai szakma figyelmét. Az átadás óta folyamatosak a látogatások, melyeket ütemezetten, a gyermekek érdekeit szem előtt tartva szervez meg az intézmény.
 
A fejlesztő szobák maximálisan kihasználtak, 9 autista gyermeket nevelnek integrált formában, két fejlesztőpedagógus és az utazó gyógypedagógusok segítségével. A Digitális Okosjáték Óvodásoknak oktatási képességfejlesztő program eszközei még színesebbé teszik a fejlesztési lehetőségeket. A sószobát minden gyermek heti rendszerességgel használja. A felszerelt tornatermek tágasak, jól használhatóak. A becsípődés-gátló rendszer biztonságot nyújt az ajtó nyitásakor és zárásakor. A tetőkertben és az udvaron automata öntözőrendszer működik. A biztonságos üzemelésről, a közlekedőkön és az udvaron történtek felügyeletéről kamerás beléptető rendszer gondoskodik.
 
A csoportszobai nyílászárók hermetikusan záródnak, zavartalan az ott folyó szakmai munka: utcazaj és a többi helyiségben szervezett tevékenységek zaja nem szűrődik be. Az óvodapedagógusok a gyermekek munkáit, produktumait esztétikusan ki lehet tenni a mágnesezett falfelületre, és a szülők tájékoztatása is ezen keresztül is történik. Az óvodában sikerült a családias jelleget megőrizni a csoportszobák praktikus (2 csoportnak egy öltöző és mosdó) kialakítása, a tágas terek, a jól szervezett és összehangolt napirendek kialakításával. A szülői visszajelzések egyértelműen pozitívak.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.