Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 25. csütörtök
Hírek témák szerint

MOHÁCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. március 29., szerda 10:39

Az I. Duna Menti Halfesztiválra készül Mohács
Újabb nagyrendezvénnyel iratkozik fel Mohács az országos, sőt, nemzetközi kulturális és gasztronómiai programok naptárába: a július 22-én tartandó I. Duna Menti Halfesztivált, azaz a Donauländisches Fischfestival-t a Mohácsi Német Önkormányzat hirdeti meg. Igazán nagyszabású program van készülőben, melynek kiötlői a helyi és térségi svábság értékei, hagyományai mellett a soknemzetiségű Mohács kultúráját ugyancsak sokoldalúan szeretnék bemutatni.


– Dacára annak, hogy a városban élő nemzetiségek közül a németség aránya a legjelentősebb, a színvonalas és növekvő számú kulturális programjaink mellett igazi nagyrendezvényt még nem tudunk felmutatni: ezen szeretnénk változtatni e fesztivál életre hívásával – nyilatkozta lapunknak Illés Richárd, a Mohácsi Német Önkormányzat képviselője. – Amikor többekkel együtt ötletelni kezdtünk, mi jöhetne szóba, mint specifikum, arra jutottunk: a Duna mentén hazánkba érkező, s a közvetlenül a folyó mellett az 1700-as évektől számos helyen megtelepülő svábság számára az onnan kifogott hal meghatározó táplálék volt. Kutatni kezdtünk, múzeumi, levéltári forrásokat böngésztünk, s örömmel fedeztük fel: őseink közül számosan a Dunához köthető mesterséget űztek, akadt köztük vízimolnár, hajós, révész és halász is szép számmal. Közös volt bennük, hogy valamennyiük asztalán ott találjuk a dunai halból készült ételeket. Úgy véltük: erre már lehet építeni, ha gasztronómiai nagyrendezvényben gondolkodunk. Nyári, debütáló fesztiválunkon azt igyekszünk hát bemutatni, hogy Bécstől Újvidékig miként főzték és főzik a halat. Helyszínnek a Duna-partot, a Millenniumi Emlékművet és annak környékét szemeltük ki: itt lenne a Duna menti csárdák, vendéglátóhelyek bemutatkozása, a Szabadság és a Jókai utcában szabadon főzhetnék meg a családok, baráti társaságok a maguk halászlevét. A Szentháromság-szobornál felállítandó színpadon a szórakoztató és kulturális programok fellépői váltanák egymást, a különféle bemutatók a sétálóutcában kapnak helyet.
– Talán akadnak majd, akik úgy gondolják: ezzel a nagy hírű Bajai Halászléfőző Fesztiválnak igyekeznek konkurenciát csinálni…
– Erről szó sincs, de már a rendezvény neve is cáfolja e vélekedést: a fesztivál hangsúlyozottan nem csak a mohácsi, hanem a Duna menti halételeket szeretné bemutatni, felvonultatni, s e sorban – méltán – a bajai hallevet is ott találjuk. Az már most biztos, hogy e dunai „szomszédvárból” szintén érkeznek majd nagynevű halfőzőmesterek, szakácsok, akik örömmel vették megkeresésünket. Mi több, a nagyszabású programunk lebonyolításához szükséges eszközök egy részét éppen bajai barátainktól kapjuk kölcsön…
Hogy a mohácsi németség mennyire komolyan veszi e gasztronómiai seregszemlét, s az előkészületeket, mutatja az ez alkalomra kiadott, pár hete elkészült, nívós kis füzetke is. Az igen tartalmas, grafikailag, nyomdailag egyaránt igényes kivitelű, fotókkal, korabeli rajzokkal gazdagon illusztrált összeállításból a fesztivál szervezőinek szándékáról, a német telepesek hazánkba és Mohácsra érkezéséről (a többségük dunai hajókkal jött ide), a halászok mindennapjairól, a svábságnak a folyómenti kereskedelemben, vendéglátásban betöltött mind jelentősebb szerepéről egyaránt olvashatunk. S persze nem hiányozhat belőle a pontyhalászlé (vagy hallé) kialakulásának eredete, elterjedése, s ezen egyszerű, mégis fenséges étel mohácsi receptje sem.
– A nívós gasztronómia bemutatók, a kóstolások, a vacsora mellett nagy hangsúlyt fektetünk a kulturális és szórakoztató programokra is – folytatja Illés Richárd. – A sváb kötődésű, illetve osztrák nemzetiségi hagyományápoló tánccsoportok, zenekarok mellett lehetőséget kapnak a fellépésre a kultúra mohácsi, de nem sváb kötődésű képviselői is: a szándékunk az, hogy a soknemzetiségű Mohács népei tényleg sokszínűen mutassák meg a helyi kultúra gazdagságát. S természetesen a populárisabb produkciók, szórakoztató műsorszámok, koncertek, a stand up comedy egy vagy több képviselőjének fellépése is része lesz a műsorfolyamnak. Az estet hajnalig tartó utcabál zárja. A sváb hagyományok utcájában a helyi, illetve térségi németség tárgyi- és kézműves kultúrájával, népművészetével, hagyományaival ismerkedhetünk meg. De érdemes lehet a figyelmünkre a kisszerszámos eszközökkel dolgozó halászok bemutatója és a dunaszekcsői sváb halászokról írt könyv is, amellyel ez alkalommal ismerkedhet meg a közönség. A legifjabbakat játszóház, különféle foglalkoztatók, kézműveskedés, arcfestés várják. Mint megtudtuk, lesz külön „fesztiválfröccs” is, jó minőségű fehérborból, megfizethető áron, a minden bizonnyal igen meleg nyári napon garantáltan hidegen. Az előzetesen főzőhelyet és asztalt foglaló mohácsiak és a más településekről érkező, a maguk halvacsoráját maguknak elkészítő vendégek mellett nem marad éhen az sem, aki előzetesen nem gondoskodik ennivalóról: a helyszínen kialakítandó „Mohácsi Halászlépontban” mindenki megkóstolhatja e finom halétel itteni változatát. Jut mindenkinek, hiszen többszáz adagot készítenek el... Jó hír, hogy asztalt foglalni már április 15-étől lehet, a részletekről e naptól készséggel adnak felvilágosítást a Mohácsi Német Nemzetiségi Ház (69) 305-084-es vagy (06) 20-320-11-01-es telefonszámán.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.